Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Medisera och Svensk hälsokost –

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som även fungerar som ett prohormon. Det är involverat i en lång rad viktiga kroppsprocesser och brist kan därmed leda till en mängd olika hälsoproblem. Här följer några exempel på uppmärksammade bristsymtom på vårt viktiga ”solskensvitamin”.

12 symtom på D-vitaminbrist

Varför behöver vi D-vitamin?

D-vitamin är viktigt för vår hälsa av många anledningar. Några kända funktioner av D-vitamin som idag är vetenskapligt bevisade och registrerade hälsopåstående genom EFSA* är att D-vitamin bidrar till:

  • Immunsystemets normala funktion
  • Att bibehålla normal benstomme
  • Normalt upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor
  • Normala kalciumnivåer i blodet
  • Att bibehålla normal muskelfunktion
  • Att bibehålla normala tänder
  • Har en roll i celldelningsprocessen
D-vitaminbrist symtom

12 symtom på D-vitaminbrist

Eftersom vitaminet är involverat i så många viktiga processer i kroppen, kan brist visa sig på en lång rad olika sätt. Vilka symtom man upplever kan även variera från person till person. Här följer några exempel på symtom vid D-vitaminbrist.

1. Återkommande förkylningar och infektioner

D-vitamin stödjer immunsystemets normala funktion och spelar en betydande roll för att hjälpa kroppen reagera effektivt mot bakterier och virus. Man vet att brist på D-vitamin sänker förmågan hos en rad olika biologiska system, bland annat de som hanterar infektioner (1). Vid en meta-analys som utfördes 2017 (2) granskade man 25 kliniska studier, utförda i 14 olika länder som inkluderade 11 000 deltagare. Efteråt kunde man redovisa att D-vitamin verkar ge ett bra skydd mot akuta luftvägsinfektioner, inklusive förkylning och influensa.

2. Muskelsvaghet och muskelvärk

Det är välkänt att D-vitamin bidrar till normal muskelfunktion tillsammans med kalcium och magnesium. Brist på dessa näringsämnen kan därmed ge upphov till muskelsvaghet och muskelvärk. D-vitamin är nödvändigt för muskeltillväxt och för att musklerna ska kunna jobba effektivt (3). Studier har även visat att bra nivåer av D-vitamin i kroppen lär kunna förhindra den värsta träningsvärken och få musklerna att återhämta sig snabbare vid fysisk aktivitet (4).

3. Skörare ben och bensmärta

D-vitamin bidrar till att bibehålla en normal benstomme och brist ökar risken för benskörhet (osteoporos) och benuppmjukning (osteomalaci). Vuxna med för låga nivåer av D-vitamin kan därmed uppleva smärta och värk i sina muskler och ben. Man kan känna sig stelare på morgonen, speciellt på vintern. Lindrig D-vitaminbrist ger i regel diffusa symtom, men svår brist kan leda till symtom på att muskelfibrerna inte fungerar som de ska. Man kan då uppleva smärta i lårben, ländrygg, bäckenet och värk i höft, lår, skuldror och överarmar. Till exempel visade en studie med 150 patienter med ihållande smärta i benen att 93 procent av gruppen hade låga D-vitaminnivåer (5).

4. Ansiktsvett och huvudsvett

En svettig panna och skalp när du inte borde svettas är ett vanligt tecken på D-vitaminbrist (6). Förr brukade läkare fråga nyblivna mammor om deras bebisar svettades mer än normalt på huvudet. Detta togs som ett mycket tidigt tecken på att barnet led av D-vitaminbrist (7).

5. Trötthet

Trötthet kan vara ett potentiellt symtom för D-vitaminbrist (8). Det är ett av de vitaminer kroppen behöver för att skapa energi och vid låga nivåer kan du känna dig trött och hängig. Om du känner en obefogad trötthet, främst under vinterhalvåret så kan det vara värt att kolla upp dina D-vitaminnivåer.

6. Dåligt humör och depression

D-vitaminet har en stor inverkan på vår hjärnfunktion. Vitaminet stimulerar tillväxten av nervcellerna och bildningen av neurotransmittorer, vilket kan förklara sambandet mellan D-vitaminbrist och olika psykologiska obalanser och störningar. D-vitamin bidrar även till vårt välbefinnande och brist kan bland annat leda till trötthet, nedstämdhet och depression (9). Här finns det speciellt en koppling mellan årstidsbunden depression och D-vitaminbrist (10).

7. Blödande och inflammerat tandkött

Amerikanska forskare och tandläkare vid universitetet i Buffalo har genom studier sett ett samband mellan D-vitamin och tandköttsinflammation som kan leda till tandlossning (11). Det är även välkänt att D-vitamin bidrar till att bibehålla normala tänder.

8. Håravfall

Genom forskning har man sett att D-vitaminbrist kan leda till håravfall. D-vitamin spelar nämligen en roll för stimuleringen av gamla och nya hårsäckar (12). Till exempel visade en studie (13) att det finns ett starkt samband när 80 kvinnor i åldrarna 18 till 45 år, som led av håravfall undersöktes av läkare (13).

9. Infertilitet och sexuella problem

D-vitamin räknas precis som våra könshormoner som en steoridhormon, och påverkar därmed våra reproduktionsorgan. Forskare vid universitetet i Milano fann att D-vitaminbrist kan leda till erektionsproblem (14). D-vitamin spelar även en stor roll för fertiliteten och i dag vet man att vitaminet har en betydande roll för att vi överhuvudtaget ska kunna få barn (15).

10. Högt blodtryck

Det finns många kost- och livsstilsrelaterade faktorer som kan kopplas till högt blodtryck. Bland annat vet man att brist på D-vitamin och mineralerna kalcium, kalium och magnesium kan höja blodtrycket (16).

11. Sömnsvårigheter

Det finns en koppling mellan D-vitaminbrist och sömnproblem. Låga nivåer av D-vitamin har bland annat kunnat associeras med många förändringar i sömnen, såsom insomningsbesvär, färre sovtimmar och sämre sömnkvalité.  

12. Återkommande huvudvärk

Lider du av återkommande huvudvärk, så finns det en möjlighet att det är låga nivåer av D-vitamin som spökar. Brist på D-vitamin kan nämligen öka risken för kronisk huvudvärk enligt forskning (17). Det finns även studier som indikerar att D-vitaminbrist kan kopplas till migrän (18).

D-vitaminbrist orsak

Att undvika D-vitaminbrist

Solen är vår bästa källa till D-vitamin, men tyvärr kan vi inte tillgodose vårt behov av vitaminet den vägen året om i Sverige. Det är endast mellan ungefär april och september som solen är stark nog för att vi ska kunna producera D-vitamin den vägen. Resten av året är vi alltså beroende av att få i oss vitaminet genom kosten.

D-vitamin finns bara i ett fåtal livsmedel, så det är viktigt att man inkluderar dessa i sin kost. Främst hittar man D-vitamin i fet fisk, berikade mejeriprodukter och vissa svampar som kantareller. Man kan även komplettera med ett kosttillskott. Om du vill kolla upp dina nivåer av D-vitamin så kan du göra det genom ett enkelt blodtest. Medisera erbjuder t.ex. olika tester för näringsstatus, inklusive D-vitamintest.

Kosttillskott av D-vitamin

Kosttillskott av D-vitamin finns i olika former från olika källor. Här följer exempel på några bra alternativ:

Fler tillskott av D-vitamin hittar du här

 

 

Källor och Referenser: 

(*) EFSA godkända hälsopåståenden för olika näringsämnen: https://www.efsa.europa.eu/en

(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 222-229, ISBN: 91-631-7910-5. 

(2) Vitamin D protects against colds and flu, finds major global study. https://www.sciencedaily.com/releases/2017/02/170216110002.htm

(3) Medicine & Science in Sports & Exercise® is the official journal of the American College of Sports Medicine, and is available from Lippincott Williams & Wilkins at 1-800-638-6423.

(4) Vitamin D is vital for making our muscles work efficiently and boosting energy levels, new research from Newcastle University has shown. https://www.ncl.ac.uk/press/articles/archive/2013/04/vitamindproventoboostenergyfromwithinthecells.html

(5) Prevalence of severe hypovitaminosis D in patients with persistent, nonspecific musculoskeletal pain. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14661675

(6) Dr. Mercola: 7 Signs You May Have a Vitamin D Deficiency – https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/05/28/vitamin-d-deficiency-signs-symptoms.aspx

(7) Could head sweating indicate a bigger problem? https://nutritionandhealing.com/2011/01/17/head-sweating/

(8) Correction of Low Vitamin D Improves Fatigue: Effect of Correction of Low Vitamin D in Fatigue Study (EViDiF Study) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4158648/

(9) Vitamin D and Depression: Where is all the Sunshine? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908269/

(10) Researchers link vitamin D deficiency to seasonal affective disorder https://www.medicalnewstoday.com/articles/286496.php

(11) D-vitamin kan skydda mot blödningar i tandkött http://www.tandlakartidningen.se/internationell-fackpress/d-vitamin-kan-skydda-mot-blodning-i-tandkottet-2/

(12) Does D matter? The role of vitamin D in hair disorders and hair follicle cycling https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20178699

(13) Serum ferritin and vitamin d in female hair loss: do they play a role? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23428658

(14) Vitamin D and erectile dysfunction. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25092061

(15) Reglering av hormoner: http://illvet.se/anders-enevold-christensen/reglering-av-hormoner 

(16) Vitamin D and Hypertension https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5641496/

(17) D-vitaminbrist kan öka risken för kronisk huvudvärk. https://svenska.yle.fi/artikel/2017/01/04/nytt-om-d-vitaminbrist-kan-oka-risken-kronisk-huvudvark

(18) Effect of Vitamin D supplementation on symptoms and C-reactive protein in migraine patients https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4590203/

 

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

  1. Kerstin

    Extra D-vitamin tar hela vår familj och vi är i stort sätt aldrig sjuka.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så härligt att höra! Ett viktigt näringsämne för immunsystemet.

  2. Kalle

    Tar D-vitamin varje dag och har gjort i flera år nu. Aldrig förkyld längre och mer energi under vintern.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Fantastiskt Kalle! Att se efter sina nivåer av D-vitamin gör stor skillnad.

    • Berit Olsson

      Tagit extra D Vitamin i fyra år och min hudsjukdom PPP är borta. Fick väldigt kraftiga naglar på köpet. Kommer aldrig att sluta med D Vitamin

    • Mikaela Bjerring

      Så härligt att höra att du blev av med din PPP <3

  3. Laila

    Ett så viktigt vitamin!

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close