5-htp behövs för ”lyckohormonet”

by Mikaela Bjerring on 12 mars, 2012 · 3 comments

in Blogg, Psykisk hälsa, Sjukdomar - Symtom

5-htp är förstadiet till serotonin som är vårt kroppsegna ”lyckohormon”. Serotonin har som uppgift i kroppen  att öka välbefinnandet, minska oro, reglera aptiten, minska sötsug, ge bättre sömn och samt bidra till bättre fysisk och mental balans.

Vad är Serotonin

Serotonin är det hormon i kroppen som människan behöver tillräckligt av för att må bra och för att kunna vara lycklig. Därför kallas det ibland även för ”lyckohormonet”. 
Serotonin bildas naturligt i hjärnan av aminosyran tryptofan. För att tillräckligt Serotonin ska kunna bildas i hjärnan, måste tillräckligt tryptofan / 5- htp passera blod-hjärn barriären och omvandlingsprocessen till Serotonin måste fungera som den ska.

Vad är 5-htp?

Proteinrik kost innehåller tryptofan i mindre mängder. Vid brist på tryptofan produceras inte tillräckligt med 5-htp i kroppen vilket i sin tur kan leda till för låga halter av serotonin. Serotonin finns bl.a. i hjärnan och centrala nervsystemet och spelar där en viktig roll för humöret, välbefinnandet, beteendet, sömnen och andra viktiga kroppsfunktioner. Brist på serotonin kan även leda till emotionell obalans.

5-htp behövs för produktion lyckohormonet

5-htp behövs för produktion lyckohormonet

Kosttillskott av 5-htp /tryptofan används bland annat vid (1):

 • Depression
 • Ångest
 • Panikattacker
 • Aggressivitet
 • Reglerar aptiten och hjälper till att motverka sug efter kolhydrater, sötsaker och alkohol
 • Stabiliserar humöret och ökar välbefinnandet
 • Främjar bättre sömn och stabiliserar sömnrubbningar
 • Anses hjälpa vid jetlag
 • Används vid ”restless-legs syndromet
 • Artrit
 • Dålig hudfärg
 • Sköra naglar
 • Tardiv dyskinesi
 • Psykiskt välbefinnande: 5-HTP är den närmaste föregångaren till serotonin som är inbegripet i psykiskt välbefinnande 5-HTP är serotoninets omedelbara förstadium. Det är lugnande och stabiliserar humöret. De senaste 15 åren har många använt 5-HTP vid depression och fått mycket bra effekt utan några biverkningar.
 • Tryptofan kan även användas vis smärta, PMS och besvär vid övergångsåldern.

Här hittar du kosttillskott av : Tryptofan / 5HTP (Zenbev)

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 3 comments… read them below or add one }

1 hanan mars 14, 2012 kl. 01:03

Lyckohormonet verkar vara skrämmande. Hade ingen aning om denna fakta. Tack för ett bra inlägg som vanligt.

Svara

2 Mikaela Bjerring mars 14, 2012 kl. 09:45

Serotonin är det hormon som kroppen själv producerar som bildas i hjärnan. Vår produktion av serotonin måste vara tillräcklig för att vi ska kunna må bra och vara lyckliga. Från aminosyran tryptofan bildas 5 -htp som kroppen använder för att bilda serotonin. Om vi inte får tillräckligt med tryptofan genom kosten får vi brist vilket orsakar att serotonin produktionen blir mindre och vi kan inte känna välbefinnande, må bra och vara lyckliga. Vi kan även få symtomer som migrän, depression m.m. som jag nämnde i inlägget. Att inta 5-htp som kosttillskott anses ofarligt och utan biverkningar. med 5-htp kan du rätta till obalansen i kroppen och slippa ta syntetiska mediciner som kan ge massa dåliga biverkningar.

Svara

3 Monica Ericsson september 16, 2013 kl. 19:38

Era sidor verkar mycket intressanta.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: