Acai bowl

by Mikaela Bjerring on 15 februari, 2018 · 6 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

in Blogg, IFD - Antiinflammatorisk kost, Kost, Laktosfritt, Recept, Vegansk / Vegetarisk kost

Acai bjuder på en uppskattad smak som kan beskrivas som en blandning av bär och choklad. Även om smaken är ljuvlig så beror bärets enorma popularitet främst på det rika näringsinnehållet. Här följer ett recept på Acai bowl som är full av nyttigheter och till konsistens och smak kan liknas med frozen yoghurt.

Acai bowl recept

Detta behöver du:

Blanda ihop alla ingredienser med hjälp av en stavmixer. Häll upp i en skål och toppa med t.ex: kokosflingor, nötter, frön, bär eller frukt.

Om superbäret Acai

I Sydamerika har acai (uttalas assai) ätits under århundraden. Den lilla runda stenfrukten, ca 2,5 cm i diameter påminner om en druva till utseendet och har en kärna som utgör ca 80 procent av bäret. Acai växer på Acaizeiropalmen i Amazonas regnskog, längs Amazonfloden och dess bifloder. Bäret är en stor del av den Brasilianska kulturen och har länge utgjort en viktig del av kosten hos lokalbefolkningen och inom den traditionella folkmedicinen. På senare år har det även blivit ett hyllat bär i många andra delar av världen på grund av det unika och rika näringsinnehållet.

Näringsinnehållet av acai

Acai är mycket rikt på polyfenolen resveratrol och den mycket potenta antioxidanten antocyanin (ca 30 gånger mer än rödvin). Vidare innehåller bäret 19 olika aminosyror och vitaminer som C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin och B-vitaminer, samt mineraler som kalium, magnesium, kalcium och järn. Det är även ett bär som till motsats till de allra flesta andra bär innehåller en betydande mängd fettsyror och då främst Omega-9 (13%) och Omega-6 (3%). Utöver det är acaibären även rika på fibrer (62,5%), varav hela 59% är olösliga fibrer. Det bidrar till att hålla igång mag- och tarmsystemet. Eftersom fibrer även sväller vid kontakt med vätska kan de bidra till att man håller sig mätt längre. Acai innehåller nästan inget socker och har ett GI på < 1. Det gör att bäret även passar utmärkt att äta vid lågkolhydratkost.

Den goda smaken av acai gör den lätt att använda. Förutom att göra en Acai bowl, så kan du strö bärpulvret över gröten eller yoghurten, blanda i din smoothie eller använda i bakning.

Återförsäljare av acai hittar du här

Relaterade inlägg:

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Malin februari 16, 2018 kl. 19:47

Tack för tipset! Ser himla gott ut. 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring februari 16, 2018 kl. 20:07

Acai är riktigt gott! 🙂

Svara

3 Sophie februari 19, 2018 kl. 10:44

Acai bowl är underbart gott!

Svara

4 Mikaela Bjerring februari 19, 2018 kl. 10:56

Acai smakar verkligen riktigt gott! 🙂

Svara

5 Carro februari 24, 2018 kl. 12:49

Mums! Acai är så gott! 🙂

Svara

6 Mikaela Bjerring februari 24, 2018 kl. 12:52

Ja, acai är verkligen supergott!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: