Afrodisiaka

by Mikaela Bjerring · 0 comments

Klicka här för att gå direkt till produkter

 Afrodisiaka / afrodisiakum och dess egenskaper

Olika örter har i tusentals år använts som afrodisiaka för att öka sexlusten hos båda könen. Även andra naturliga ämnen har visat sig användbara och används än idag som naturläkemedel.

Afrodite - Kärlekens gudinna

Afrodite - Kärlekens gudinna

Beteckningen afrodisiaka härstammar från Afrodite, namnet på den grekiska gudinnan för skönhet, fruktbarhet, kärlek och begär. De gamla rommarna kallade henne Venus. Afrodite betyder egentligen skum. Myten berättar att hon föddes i det skummande havet, och därav kommer hennes tilltalsnamn – den skumfödde.
 Afrodite var dotter till Zeus och Dione, och delade enligt myten givmilt sin gunst med både gudar och människor trots sitt äktenskap med guden Hefaistos. Hon var även mor till guden Eros.

Afrodisiaka kallar man därför medel – ofta exotiska örter – som man antingen vet eller antar kan stärka den sexuella driften och förmågan. I gamla tider kallades örtdekokter av detta slag för älskogsdryck.

Näringsämnen som visat sig fungera som Afrodisiaka (1):

  • Aminosyror: L-arginin
  • Naturmedicin/örter: Catuaba, Ginkgo, Havrefrö, Maca, Damiana, Rosenrot
(Dom näringsämnen som är markerade har starkast verkan)

L-arginin

L-arginin kan hjälpa till att återvinna de sexuella njutningar och den passion som tiden hämmat allt mer. L-Arginin åstadkommer det på ett helt naturligt sätt – utan de biverkningar som receptbelagda mediciner ofta förorsakar. L-Arginin är en aminosyra, en mycket potent substans vad gäller att frisätta hormoner, öka muskelmassan, öka blod genomströmnigen och stegra uthålligheten. När dessa två substanser kombineras uppstår en stark synergieffekt, d.v.s. de båda ämnena arbetar tillsammans och förbättrar resultatet. Genom att öka mängden kväveoxid – en viktig substans för mannens sexuella respons – ökar också viriliteten och lusten (2).
Här hittar du kosttillskott av: L-arginin

Ginkgo

Ginkgo kommer från bladen av ett kinesiskt tempelträd. Har 5000-årig tradition som naturmedicin. Anses öka blodcirkulationen och blodgenomströmningen och uthålligheten. Stödjer  även minnesfunktion och koncentrationsförmåga. Har visats ge effekt bara hos dem som redan har en av sjukdom nedsatt blodcirkulation (3).
Här hittar du kosttillskott av: Ginkgo Biloba

Rosenrot

Rosenrot har använts som potensmedel i över tusen år i olika delar av världen, men främst Sibirien. Växer också i svenska fjällvärlden. Rosenrot bidrar till att öka koncentrationsförmågan, stresstålighet och öka sexlusten. Rosenrot ger inga biverkningar. Marknadsförs som Arctic Root. Det ökar inte sexlusten specifikt men bidrar till uthålligheten beträffande hjärta och allmän cirkulation. Örter som använts i asiatisk folkmedicin har visats ha effekt på prestationsförmåga både fysiskt och psykiskt. De har även i 
många fall den positiva effekten att de tycks minska den negativa effekten av negativ stress (4).
Här hittar du kosttillskott av: Rosenrot-Arctic rot

Maca

Macas egenskaper är många. Det anses öka manlig och kvinnlig sexualitet, och förbättra kvalitén på samlivet. Maca kallas ofta ”naturens viagra” och har dokumenterad effekt som lusthöjare (5). Vid studier på människor har klinisk forskning även visat en signifikant positiv effekt vid dysfunktionell sexuell prestation vid intag av standardiserade extrakt av Maca (6). Maca är helt säkert att använda och helt utan bieffekter.
Här hittar du kosttillskott av: Maca

Se hela bodystores utbud av kosttillskott och hälsokost

Produkter

 

 

 KÄLLOR & REFERENSER(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag,ISBN: 91-631-7910-5.

(2) L-arginin: Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 441-445 , ISBN: 91-631-7910-5.

(3) Ginkgo Biloba: Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag, Sida: 235, ISBN: 91-534-2085-3

(4) Rosenrot: Vår örtabok, Rabén prisma, Sidor: 80, 85, ISBN 91-518-2782-4

(5) Maca: http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/krydda-ditt-sexliv

(6) Maca: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20691074

Bildkälla: Wikimedia, Public domain: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Afroditawill1.jpg

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment