Aminosyran L- Glycin och dess egenskaper

by Mikaela Bjerring on 18 februari, 2011 · 0 comments

in Blogg, Träning

Aminosyran L- Glycin och dess egenskaper

Egenskaper av aminosyran l -glycin har varit mycket omtalad och dess funktioner vid stress, träning och leveravgiftning.

L- glycin är en icke essentiell aminosyra. Det är en enkel aminosyra som förekommer både som en del av proteinstrukturer samt som en fri aminosyra som förekommer i olika kroppsvätskor. L- glycin finns i proteinrika livsmedel såsom kött fisk och mejeriprodukter.

Det finns mycket som tyder på att L- glycin i kombination med enkla kolhydrater, kan förbättra mager tillväxt och återhämtning. Man tror att denna kombination kan öka känsligheten för insulin för att främja ett större glukosupptag jämfört med intag av glukos ensam.

Kombinationen av kolhydrater och aminosyran L -glycin kan resultera i en ökad användning av glukos för energi innan träning eller för återhämtning efter träning. Andra studier tyder L- Glycin kan förbättra spridningen och användningen av kreatin i kroppen, vilket kan resultera i större vinster i styrka och muskelmassa. L-glycin är erkänd som en signalsubstans i centrala nervsystemet och har också visats att visa antiinflammatoriska, antispastic och antipsykotisk effekt.

Aminosyran l-glycin är ett viktigt ämne i leverns fas 2 avgiftningssystem. Människokroppen behöver stora mängder l-glycin för att levern skall kunna utföra en effektiv avgiftning efter exponering för t.ex. kemikalier. L-glycin är inte en s.k. essentiell aminosyra utan kan bildas i kroppen, men det föreligger många anledningar att anta att då kroppen är i behov av att reparera sig själv så kan inte tillräckliga mängder tillgodogöras.

Aminosyran L-glycin används också för svår stress. L-glycin har en avslappnande effekt för att sänka stressnivåer och hjälpa dig koppla av samt hjälpa till med kortisol modulering bör glycin tas på kvällen. 10g anses då vara en lagom dos. För personer som har problem med höga nivåer av stresshormon/kortisol och är på gränsen att bli utbrända fungerar 5g vid lunch, en dos efter träning och en dos på kvällen innan sänggående. Max 15-20g per dag.

Efter träning är en dos på cirka 0,2 gram per kg/kroppsvikt att rekommendera. Här hjälper glycin till med att återställa balansen av neurotransmitters i hjärnan och ger  samtidigt en avslappnande effekt. Det kan även motverka stresshormon / kortisol. Detta är väldigt bra för de som tränar sent och ska sova någon timme senare.

Viktigt att tänka på är att glycin även fungerar som en leverrensare, så man bör börja med en lägre dos och arbeta sig upp – har du leverproblem (mycket gifter) kommer du att må dåligt av glycin inledningsvis då dessa rensas ut. Och om man mår dåligt av en högre dos kommer effekten bli omvänd vad gäller sänkning av stress och kortisolproduktionen kan istället öka.

Därför är det viktigt att börja med en låg dos och öka långsamt till eventuell maxdos. Väger du 80kg och tar glycin efter träningen kan du börja med 2 gram, mår du bra ökar du med 2 gram och så vidare till du når cirka 15-16 gram. Skulle du må illa/dåligt backar du tillbaka och håller den dosen ett tag innan du provar att öka igen.

Klicka här för att gå till shop för Hälsokost – Kosttillskott

Källor: Peter Wilhelmsson (2006) Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: