Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

 Aroniabär – Näringsvärde och användning m.m

av | sep 15, 2022 | Hälsa, Hälsokost & Kosttillskott, Kost & Näring | 8 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Aronia trivs mycket bra i vårt svenska klimat och är en populär trädgårdsväxt. Bären är väldigt näringsrika, men har kanske inte riktigt fått den uppmärksamhet som dom förtjänar. Faktum är att aroniabär är ett av de bär som innehåller mest antioxidanter.

Aroniabär - Näringsvärde och användning m.m

Artikelns innehåll:

Vad är aronia?

Aronia tillhör växtsläktet rosväxter (Rosaceae). Ursprungligen kommer den från östra Nordamerika och utgörs av tre arter: Röd aronia (A. arbutifolia), Slånaronia (A. prunifolia) och Svart aronia (A. melanocarpa). Det är nästan alltid den svarta sorten man syftar på när man pratar om aronia som hälsobär och det är också den som jag kommer att fokusera på här. I Sverige brukar den även kallas för svartrönn.

De första buskarna av svart aronia kom till Europa någon gång på 1800-talet. De började först odlas i Ryssland och Skandinavien, därefter spred den sig till andra delar av Europa (1). I Sverige har den mest använts som en prydnadsbuske eller häckbuske. I andra delar av världen odlas den främst för sina näringsrika bär. Det är relativt sällsynt att hitta aronia förvildad, men det händer.

Vad är aronia

Att odla och skörda aroniabär

Aronia är känd för att vara lättodlad och tålig och kan odlas upp till i alla fall växtzon 5. Buskarna blir cirka 2 meter höga och kan planteras som häck eller enstaka plantor. Dom trivs både i soliga och lite mer skuggiga lägen. Växten är inte så kräsen när det gäller jordmån, men trivs bäst om jorden är uppblandad med planteringsjord.

Buskarna får gröna blad tidigt på våren och på senvåren/försommaren kommer vita blommor som sitter i klasar. Först i slutet på sommaren eller i början på hösten får den bär som påminner om blåbär i utseende och storlek. Bladen byter även färg på hösten och blir vackert eldröda.

För att få ut det mesta och bästa av smaken och näringsinnehållet, bör bären skördas först efter första frostnatten. Aroniabären har nämligen en något sträv smak, men smaken blir bättre och sötare om man väntar med att skörda tills efter frost. Om man plockar bären innan kan något dygn i frysen ge samma effekt. 

 Kan man förväxla aronia?

Kan man förväxla aroniabär?

Svart aronia kan förväxlas med häckoxbär (Cotoneaster lucidus), som också är en vanlig häckväxt. Dom tillhör båda samma växtsläkte, rosfamiljen. Bären liknar varandra, men medan anoniabären växer i klasar, är häckoxbären mer utspridda. Häckoxbär är ätliga, men smakar inget vidare.

Näringsvärde för aroniabär

Aroniabär är mycket uppskattade för sitt näringsinnehåll (2). Dom innehåller rikligt med kostfibrer och en lång rad mineraler och vitaminer. Det som dock utmärker sig mest hos aronia är det generösa innehållet av antioxidanter i form av polyfenoler (3). ORAC-värdet för aronia är faktiskt ett av de högsta bland frukter och bär (3). ORAC som är en förkortning av Oxygen Radical Absorbance Capacity, är en metod som används för att mäta ett livsmedels antioxidantkapacitet.

Svart aronia är speciellt rikt på antocyaniner, en typ av flavonoider som är en undergrupp till polyfenolerna. Det är också detta ämne som ger bären den mörka blåsvarta färgen.

Näringsvärde för aroniabär

Hur använder man aronia?

Smaken av aronia påminner om en blandning av körsbär och rönnbär. Den är syrlig och lite sträv, men som nämnt blir smaken sötare och rundare om dom skördas efter frost.

Aroniabär kan användas precis som andra bär. Dom kan ätas färska, göras till saft, sylt eller marmelad. Man kan även torka bären och ha dom i granolan eller müslin. Det finns även aroniaprodukter att köpa i form av aroniapulver och aroniajuice. Perfekt när du vill näringsberika och tillsätta smak till smoothies, gröten eller overnight oats. Passar även utmärkt att använda för efterrätter och bakning. 

 

Här hittar du återförsäljare för:

 

Källor och referenser:

(1) Reference Series in Phytochemistry, Cham: Springer International Publishing, pp. 337–364, doi:10.1007/978-3-030-30185-9_11, ISBN 978-3-030-30184-2, S2CID 242679397. https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007/978-3-030-30185-9_11

(2) Current knowledge of Aronia melanocarpa as a medicinal plant. Folia Med (Plovdiv). 2006;48(2):11-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17408071/

(3) Phenolic Content, Antioxidant Capacity and Quality of Chokeberry (Aronia melanocarpa) Products. Food Technol Biotechnol. 2015 Jun; 53(2): 171–179.doi: 10.17113/ftb.53.02.15.3833. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5068402/

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

  1. Katja H

    Har ofta aronia i min smoothie. 🙂

    Svara
  2. Malin

    Plockar aronia varje höst! Underbar gratismat från naturen. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Underbart! Och visst är det. 🙂

  3. Anja

    Älskar aronia! Plockar i mina föräldrars trädgård varje höst. <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Vilken lyx att kunna göra det. 🙂

  4. A.J

    Tack för info och ett intressant inlägg.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du uppskattar inlägget. 🙂

Lämna ett svar till Malin Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close