Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Chiafrön är väldigt enkla att grodda. Det är svårt att misslyckas och på bara några dagar så har du krispiga chiagroddar som bjuder på en god och mild smak. Att inkludera groddar i sin kost är ett fantastiskt gott och enkelt sätt att höja näringsvärdet i en måltid. Dessutom är det både ekonomiskt och lätt att grodda själv.

Att grodda chiafrön - chiagroddar

Detta behöver du:

  • Chiafrön
  • Groddlåda och groddpapper, alternativt en djup tallrik, hushållspapper och en plastpåse.

Gör så här:

  1. Bred ut groddpappret i groddlådan, eller hushållspapper i en djuptallrik.
  2. Strö över chiafrön. Sprid ut dom så de ligger tätt, men inte på varandra.
  3. Vattna så att pappret blir helt blött. Det lättaste är att använda en vattenspruta, men det går även bra att stänka över vatten.
  4. Sätt groddlådan/tallriken på en ljus plats i köket, men inte i direkt solljus.
  5. För att bevara mer fukt så sätter du på locket till groddlådan, eller trär över en plastpåse över tallriken som du gör flera hål i.
  6. Vattna morgon och kväll så att det alltid är fuktigt.
  7. På några dagar har du färdiga chiagroddar. Klipp av groddarna med en sax efterhand som dom ska ätas. Fortsätt att sköta om dina skott, så håller de sig färska tills du har hunnit skörda och äta alla.

Fördelar med att inkludera groddar och skott i kosten

Groddar är verkligen fantastiskt bra mat som är väldigt näringsrikt och lättsmält för magen. I processen från frö till grodd bryts antinutrienterna i fröna ner, näringsämnena aktiveras och blir tillgängliga för upptag. När man groddar frön ökar även näringsvärdet markant med i genomsnitt 300 procent. Framför allt höjs innehållet av C-vitamin, E-vitamin, B-vitaminer, mineraler och protein, medan kolhydraterna minskar. Folsyra kan till exempel öka med hela 600 procent.

Groddarna är även väldigt rika på enzymer som hjälper kroppen att bryta ner det vi äter till så att näringen kan tas upp effektivt. Alla råa vegetabilier innehåller enzymer, men groddar tillhör den grupp som är extremt rika. Tillsammans med de matsmältningsenzymer som vår egen kropp producerar kan enzymrik mat som groddar göra mycket gott för mage och tarm.

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

14 Kommentarer

  1. Mia

    Tack för inspiration.
    Äter mycket Chiapudding men nu går jag och groddar ett fat på engångs.

    Sol från Mia

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Härligt Mia! 🙂 Dom har en mild och god smak så dom kan kombineras med mycket.

  2. Laila

    Nu har jag satt chiafrön för groddning. Ska bli spännande! 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Se bara till att du håller bra fukt så kommer det gå vägen. 🙂

  3. Anja

    Tack för en bra och mycket inspirerande blogg! har hittat massor med intressanta tips här. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så trevligt att du uppskattar min blogg!:)

  4. Kristine

    Visste inte att man kunde grodda chiafrön! Tack för tipset!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Det går alldeles utmärkt! 🙂

  5. Kalle P

    Det måste ju provas! 🙂

    Svara
  6. Emma

    Tack för tipset! Ska prova i helgen. 🙂

    Svara

Lämna ett svar till Mikaela Bjerring Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close