Att tänka på vid överbelastningsskador

by Mikaela Bjerring on 5 oktober, 2014 · 1 comment

in Blogg, Hälsa, Muskler – Skelett – Leder


Överbelastningsskador orsakas ofta av att man tränar med felaktig teknik eller stegrar sin träning för mycket på för kort tid. Dessa typer av skador är även mycket vanligt vid felaktiga arbetsställningar och påfrestande arbetsrörelser. Här följer några råd om vad du bör tänka på.

En bra träning- och arbetsställning är en förutsättning för att kunna förebygga belastningsskador. Belastningsskadorna kan t.ex. ge nedsatt funktion av till exempel muskler, leder, senor, ligament och nerver eller blodcirkulation.

En bra arbetsställning är bekväm och gör att lederna hålls i en naturlig ställning – en neutral kroppshållning. Att arbeta med kroppen i neutral ställning minskar påfrestningen för och belastningen på muskler, senor och skelett. Därmed minskar också risken för att arbetstagare utvecklar belastningsskador.

Typiska kännetecken för dessa skador är att de kommer smygande, ofta av en diffus karaktär och att de påverkas av både inre och yttre faktorer så om exempelvis dåliga skor, ensidig belastning, upprepande onaturliga rörelser. Överbelastningsskador drabbar oftast muskler, senor och övergången mellan just muskel och sena.

Ofta tar man inte tag i problemet och smärtan direkt i den utsatta kroppsdelen, utan man hoppas på att det är något som är övergående. Det finns alltid en risk att en överbelastningsskada övergår i ett kroniskt tillstånd om man fortsätter i samma mönster trots stegrad smärta, stelhet och svullnad. När det gäller behandling av överbelastningsskador är det viktigt att identifiera orsaken till skadan, så att inte enbart symptomen behandlas. Det gäller att lyssna på sin kropp och ändra mönster. Om man gör detta på ett tidigt stadie så kan man ofta bli av med smärtan och den nedsatta rörligheten och undvika att det blir ett kroniskt problem.

Även om man går till grunden av problemet och ändrar sin arbetsställning eller hur man belastar sin kropp vid träning, så kommer smärtan inte att gå över direkt. Man kan då använda sig av olika skydd för att stödja den utsatta kroppsdelen till dess att den utsatta leden eller muskeln har återhämtat sig.

Skydd vid belastningsskador

Rehabiliteringsskydd och sportskydd

Vid smärta som infinner sig vid ryggskott, ischias eller annan ryggskada kan man använda sig av ett stabiliserande och värmande ryggstöd. Ett ryggskydd med god kompression lindrar smärtan och ökar blodgenomströmningen, vilket snabbar på läkningen av skadan.

Vid knäsmärta så kan du använda dig av ett knäskydd som stabiliserar knät, ger en stötdämpande effekt, och som ger smärtlindring. Skyddet kan även användas i förebyggande syfte.

Musarm som orsakar smärtor i hand, handled, arm, skuldror, nacke och rygg är idag ett relativt vanligt problem. Även där handlar det om fel arbetsställning, långa pass utan paus och monotona onaturliga rörelser. Beroende på var smärtan visar sig kan man ta hjälp av ett handledsstöd, armbågsstöd eller axelskydd som ger lindring av problemet. En bra hemsida att läsa mer om olika Rehabiliteringsskydd och sportskydd är: http://vulkanskydd.com/

Att tänka på

  • Ta Mikropauser: Du som har ett monotont eller stillasittande arbete bör tänka på att ta små pauser och göra gymnastiska rörelser ofta för att undvika överbelastningsproblem. Att träna upp styrka i överkroppens muskler och jobba på en bra kroppshållning är även av stor vikt.
  • Se över din ergonomiska arbetsställning: Du ska ha en 90-gradig vinkel från armbåge till handen, och försöka hålla handlederna så raka som möjligt. Du ska sitta nära skrivbordet med armarna nära kroppen. I princip skall tangentbordet och musen inte ta mer plats än din axelbredd. Tangentbordet skall ligga ca 15 cm in på skrivbordet och underarmarna skall vila mot bordsskivan. Ett skrivbord med rundad del gör att du kommer närmare skrivbordet. Stolen skall vara justerad så att fötterna når ner till golvet och knäna skall vara i 90 graders vinkel. Släpp handen från musen när du inte använder den.
  • Uppvärmning före aktivitet: Glöm inte att värma upp innan träning. Uppvärmning förbereder kroppen för en hög intensiv aktivitet och du minskar markant risken för skador.
  • Nedvarvning efter aktivitet: Efter en hög intensiv aktivitet bör du varva ner gradvis. Detta hjälper kroppen att ”rensa bort” slaggprodukter t.ex. mjölksyra från muskulaturen.
  • Stretcha: Genom att stretcha ökar du rörligheten i muskel och led. Rörligheten tas ut genom att muskelgruppen hålls kvar i ett utsträckt läge 20-30 sekunder.
  • Återhämtning och vila: För att få ut en bra effekt av aktivitet behövs också återhämtning mellan passen för att kroppen ska tillgodogöra sig träningen på bästa sätt. Bra och tillräcklig sömn behövs för att vi ska kunna återhämta oss både fysiskt och psykiskt från dagens alla påfrestningar.
  • Kost och vätska: Via kosten får du bränsle och energi samt andra viktiga näringsämnen som kroppen behöver för att hålla sig frisk och stark. Tänk på att vätska är viktigt att tillföra kroppen kontinuerligt under långa arbetsdagar, träningspass, etc, för att bibehålla prestationsförmågan.


 Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Madelaine oktober 15, 2014 kl. 21:10

Tack! Detta var något som var av stort intresse för mig att läsa 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: