Bästa sättet att hålla sig frisk från sjukdomar

by Mikaela Bjerring on 20 december, 2011 · 6 comments

in Alternativ medicin, Blogg, Sjukdomar - Symtom

Att ”ett gott skratt förlänger livet och är bästa medicinen”, är en gammal sanning som man bör ta vara på. Skratt och humor gör gott i både kropp och själ. Det förändrar hela livssynen. Det ökar energin, motivationen och kreativiteten.

Oavsett om man har haft en ”jobbig” dag eller går igenom en svår period, så kan humor i tillvaron och ett riktigt gott skratt förändra allting! När vi är glada ser man automatiskt på saker och ting ur ett helt annat perspektiv. Man ser inte längre situationer som ett problem utan som en möjlighet. Det som innan kändes som en börda och ett problem finns det helt plötsligt en lösning för.

Hur skrattet påverkar kroppen
Man har funnit att ett gott skratt har omfattande inverkan på kropp och själ. Produktionen av endorfiner (smärtstillande ämnen) ökar, många muskler setts i arbete, blodflödet stimuleras, och även inre organ bearbetas med en form av inre massage. Musklerna som först spänts slappnar sedan av och pulsen och blodtrycket ökar under skratt för att sedan sjunka till en nivå under det normala. Även andningssystemet förbättras. Både kropp och själ når efter skrattet ett tillstånd av djup avslappning, harmoni och balans. Smärta minskar och matsmältningen stimuleras samtidigt som många kalorier förbrukas.

Bästa sättet att hålla sig frisk från sjukdomar

Bästa sättet att hålla sig frisk från sjukdomar

Skrattets inverkan på hjärnan
Med Skratt ökar även vår kreativitet och vår inlärningsförmåga förbättras. Det kan förklaras med att hjärnan får mer blod och syre, vilket är bra för vår mentala förmåga. När vi skrattar och är glada verkar det som om det blir mer fart på den högra hjärnhalvan – och även bättre balans mellan de båda hjärnhalvorna. Vi kan tänka klarare och tar lättare beslut.

Skratt påverkar vår hälsa
När du skrattar frigörs endorfiner i hjärnan som fungerar som ett bedövningsmedel och har en enorm befriande effekt på stress, ångest och oro.
 När vi skrattar ökar antikropparna i blodet och vårt immunförsvar blir starkare. Personer som skrattar mycket blir därför mer sällan sjuka!

Det finns även dokumenterade fall där personer blivit helt friska från allvarliga sjukdomar med hjälp av att skratta hela dagarna i kombination med höga doser av C-vitamin. Lika väl finns det dokumenterat att personer som gått igenom sorg och depression under en längre tid är i hög risk för bland annat cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Det är också känt att glada och positiva patienter svarar bättre på behandling och blir fortare friska än ledsna och pessimistiska patienter.

Bara att som vana att le mycket gör stor skillnad. När du ler stramas ansiktets muskler åt och signaler skickas till hjärnan som då frigör kemikalier som gör oss glada. Det är så sant som dom säger, ett gott skratt förlänger livet och samtidigt bidrar med livskvalité, mer ork och positiv energi. Det får dig att se möjligheterna istället för omöjligheterna som i sin tur öppnar helt nya dörrar i livet.

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARBuchowski MS, et al. Energy expenditure of genuine laughter. Ob Rev. 2005: 6 suppl 1:40.

Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag. Sida: 168, ISBN: 91-534-2085-3

Artikel om hur skratt påverkar hälsan: http://www.helpguide.org/life/humor_laughter_health.htm

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 6 comments… read them below or add one }

1 Matilda januari 2, 2012 kl. 18:25

Härligt inlägg och bra blogg 🙂

Svara

2 Mia Karlsson januari 5, 2012 kl. 20:13

Så härliga artiklar du skriver! Verkligen inspirerande!!! Besöker din sida mer eller mindre varje dag!

Kram

Svara

3 Pelle januari 5, 2012 kl. 20:16

Skratt kan förändra och förbättra de mest jobbiga situiationer! Håller med att humor måste vara A och O för att ha bra hälsa!

Svara

4 Mette april 19, 2012 kl. 13:17

Javisst kan ett gott skratt förändra allt! Svårt att komma ihåg i de mörkaste stunderna, men det är ju då man behöver det mest!

Svara

5 Danne april 19, 2012 kl. 13:33

Skratt terapi används i vissa kulturer för att bota sjukdomar! Även här i väst börjar vissa sjukhus och läkare införa något liknande för snabbare tillfrisknande!

Svara

6 J. Melander april 19, 2012 kl. 13:34

Intressant inlägg och välskrivet!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: