Betydelsen av vårt intag av vitaminer och mineraler

by Mikaela Bjerring on 20 november, 2014 · 4 comments

in Blogg, Forskning, Hälsa, Immunsystemet, Kosttillskott

Borde vi ta ett multivitamin/ mineral tillskott eller inte? Ja, det beslutet är helt upp till oss själva och enligt hälsomyndigheterna så man får inte lov att komma med påstående om att en balanserad kost inte skulle bidra med all den näring som kroppen behöver. Men det kan inte bli förbisett att vårt intag av makronäringsämnena kolhydrater, protein och fett samt mikronäringsämnena vitaminer, mineraler etc. är kroppens byggstenar och vi behöver tillräckliga mängder för att må bra och fungera optimalt. Här följer några intressanta studier.

 

Fördelen att inta kosttillskott av vitaminer och mineraler

Multivitamin/ mineraltillskott bidrar till immunförsvaret

En 1-årig dubbelblindstudie (1) visar att immunfunktionen hos äldre visade tydlig förbättring vid intag av multivitamin/ mineraltillskott, medans placebogruppen som inte intog kosttillskott fick sämre immunfunktion. Slutsatsen i studien var att multivitamin/ mineraltillskott kan spela en betydande roll i behållande av normalt immunförsvar hos äldre.
En studie (2) som pågick under ett år visar att regelbundet intag av multivitamin-mineraltillskott skyddar mot infektioner. 43 % av de amerikaner som intog multivitamin-mineraltillskott fick under året infektioner och 73 % av gruppen som tog placebo fick infektioner. 57 % av dem som intog placebo fick stanna hemma från jobbet, medans 21 % av dem som tog tillskott fick stanna hemma från jobbet.

Mer harmoniska och intelligentare barn

När Elisabeth Cagan blev ansvarig för New York Citys skolmatsedel genomförde hon ett massexperiment på över 600.000 barn (3). Successivt bytes skräpmat ut mot näringsrik hälsosam kost under ett trefasprogram som pågick 1979-1983. Resultatet var häpnadsväckande. Betygen och idrottsprestationerna förbättrades och mobbning och kriminellt beteende minskade. Flera studier i England och USA har även fastställt att ett multivitamin-mineraltillskott leder till en dramatisk höjning av IQ hos skolbarn.

Forskare vid det prestigefyllda forskningsinstitutet Massachusetts Institute for Technology kom fram till slutsatsen att mindre intag av raffinerad kost leder till högre intelligens. I en studie (4) fann de att ju mer raffinerad kost barnen åt desto lägre var deras IQ. Skillnaden i IQ hos barn som åt en hälsosam kost var hela 25 poäng högre än hos barn som åt mycket sötsaker, vitt bröd och söta frukostflingor.
En studie med 615 skolbarn i Kalifornien (5) visade att av de barn som intog ett multivitamin-mineraltillskott innehållande 100-200 procent högre halter än RDI, uppvisade 45 % av barnen en IQ-ökning på 15 IQ-poäng, jämfört med placebogruppen som endast hade en ökning på 4,4 poäng.

Att vårt näringsintag påverkar vår hälsa och välbefinnande råder det ingen tvekan om, men det är inte det ända som spelar roll. Sjukdomar och tillstånd uppstår inte enbart på brist på näringsämnen, utan det finns många faktorer som påverkar hur vi mår. Livsstil, stress, relationer, miljön, livsfilosofi och motionsvanor osv. Vårt fysiska påverkar vårt psykiska och vice versa. När vi är balans i både hjärna, kropp och själ har våra organ och system förutsättningarna att fungera som de ska och vi kan uppnå optimal hälsa.

Att välja kosttillskott

När det kommer till kosttillskott och hälsoprodukter så kan kvalitén och upptagningsförmågan variera. Faktorer som påverkar kvalitén är till exempel; vilka råvaror som används, tillverkningsmetod, och om kosttillskottet är av en lättupptaglig form för kroppen. Ett av märkena som jag kan rekommendera är helhetshälsas produkter och multivitamin-mineral tillskotten Helavit och Helamin då jag vet att de är väldigt mån om ovanstående faktorer.

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Pike, J, Chandra, RK. ”Effekt av vitamin and trance Element suplementation on immune indices in healthy elderly, ”Int J Vitam Nutr Res. 1995;65(2);117-21

(2) Barringer,TA., Kirk, JK., Santaniello, AC., Foley, KL., Michielutte, R. ”Effekt of a multivitamin and mineral supplement of infection and quality of life: A randomized, double-blind placebo controlled trial” Ann Intern Med. 2003 Mar 4;138(5):365-71

(3) Hodgkinson, Neville. ”Vitamins the key to youngsters ’IQ”. The Sunday express 17 februari, 1991.

(4) Holford, Patrik. Optimum Nutrition. ION press 1992.

(5) Holford, Patrik. Optimum Nutrition. ION press 1992.

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 4 comments… read them below or add one }

1 Birgitta Ståhl november 21, 2014 kl. 21:03

Bra inlägg och intressant läsning!

Svara

2 Barbro W november 21, 2014 kl. 21:11

Väl skrivet! Det är galet med hälsomyndigheternas regler och alla hälsopåstående som det förbjuder en att säga. Jag tror vi alla mår bra att få i oss extra näring via super foods och kosttillskott för att komplettera vad kosten idag inte kan ge oss.

Svara

3 Sarah november 21, 2014 kl. 21:14

Jag gillade hur det skrev att man måste må bra i både kropp, hjärna och själ!

Svara

4 Martina Jonsson november 26, 2014 kl. 11:24

Tack! Detta var intressant.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: