Blåbär föryngrar din hjärna

by Mikaela Bjerring on 5 mars, 2011 · 1 comment

in Blogg, Superfoods

Blåbär innehåller Anthocyaniner som fungerar som antioxidanter. Anthocyaniner antas ligga bakom ett flertal hälsoeffekter, bland annat ha en föryngrande effekt på din hjärna.

Blåbär föryngrar din hjärna

Blåbär föryngrar din hjärna

Minns du när du som barn var ute i skogen och plockade blåbär och sedan kom hem med fläckar på kläderna och i ansiktet?
Färgen var besvärlig och få bort, och mest irriterande just då. Ironiskt nog är det just denna färg som senare i livet kan ge oss ungdomen åter.

Flera studier från ledande universitet har visat överraskande resultat när det gäller blåbärstillskott i kosten. Blåbär får sin färg från ämnen som kallas anthocyaniner. Dessa utgör en undergrupp till den stora gruppen flavonoider, till vilken även karotenoiderna är en undergrupp. Anthocyaniner fungerar som antioxidanter och antas ligga bakom ett flertal hälsoeffekter. Anthocyaninerna går över från blodet till hjärnan, där de skyddar nervcellerna, bland annat i de delar som är viktiga för inlärning och motoriken.

Förutom att skydda hjärnan kan anthocyaninerna hjälpa nervcellerna att kommunicera med varandra. Studier har också visat att blåbärstillskott förbättrar minnet, koordinationen och balansen. Andra studier har också visat att en blåbärsberikad diet förebygger åldersrelaterade förändringar i hjärnan som orsakas av fria radikaler. En blåbärsberikad kost kan också bidra till ökad rörelseförmåga och skydda hjärncellerna vid stroke. Förklaringen till detta är att antioxidanterna i blåbär och andra växtämnen kan skydda hjärnan mot den inflammation som skadar den vid stroke.

I hjärnan finns ett protein HSP70, som skyddar mot ett stort antal nedbrytande processer. Mängden av detta protein minskar ju äldre man blir. Forskingsresultat visar att blåbär kan öka mängden och på så sätt hålla hjärnan ung.

Kosttillskott av blåbär hittar du här: Blåbär – kosttillskott

Kosttillskott av alla superfruits hittar du här: Superfruits- kosttillskott

Klicka här för att gå till shop för Hälsokost – Kosttillskott

Bildkälla: commons.wikimedia.org/wiki/File:Blueberries.jpg

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Daniel mars 7, 2011 kl. 15:39

Jag äter torkande båbär och gojibär dagligen, känner hur bra mitt immunförsvar blivit sedan jag börja med det.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: