Bra munhygien motverkar kroniska sjukdomar

by Mikaela Bjerring on 1 mars, 2011 · 0 comments

in Blogg, Forskning, Hälsa, Hjärt- och kärlhälsa, Immunsystemet, Kroppsvård, Munhälsa, Sjukdomar - Symtom

Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i världen. Men många människor med hjärt-kärlsjukdom saknar riskfaktorer som rökning, fetma och högt kolesterolvärde. Forskare har dock upptäckt ett samband mellan tandköttssjukdomar och Kroniska sjukdomar som kan hjälpa till att hitta nya sätt att rädda liv.

Dålig tandborstning och muntorrhet kan ge livsfarliga inflammationer i tandköttet som sedan kan spridas via blodomloppet till andra delar av kroppen vilket då kan bidra till olika sjukdomar. Förutom hål i tänderna och tandlossning kan bakterier i munhålan leda till lunginflammation samt påverka cancer och hjärt- och kärlsjukdomar enligt en forskning vid Karolinska institutet (1), (2).

Munhälsa och tandhälsa

Cancer och dålig munhälsa

I en Amerikansk studie bland 3 500 personer i åldern 30 till 69 år, visar att de som har dålig munhälsa löper 56 procent högre risk att få HPV-infektion i munnen som ligger bakom de flesta cancerformerna i svalget.

Dålig munhälsa kan leda till hjärt-kärlsjukdomar

Bakterier från munhålan anses ge en större riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar än förhöjda värden av kolesterol och triglycerider. Flera undersökningar visar ett starkt samband mellan tandköttssjukdomar och hjärt-kärlbesvär. Infekterade bakterier som streptokocker sanguisi som samlas i tandfickorna kan komma in i blodomloppet och då orsaka att blodplättar klumpar ihop sig och bildar proppar. Det kan också påverka blodkärlsväggar och hjärtmuskler.

Man kan minska risken för sjukdomar genom att hålla munhålan ren och använda tandtråd dagligen. Det har även visat sig att regelbunden användning av tandtråd kan vara viktigare i detta samband än att borsta tänderna. Tillskott av antioxidanter och då speciellt Q10 kan också bidra till en renare och friskare munhåla.

Här hittar du Kosttillskott av Q10

 

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) http://www.tandlakartidningen.se/media/409868/72_75_2.pdf

(2) Artikel från aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/halsa/article17652996.ab

Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag. ISBN: 91-534-2085-3

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: