Chiafrön, bra val för idrottare och diabetiker

by Mikaela Bjerring on 23 mars, 2012 · 12 comments

in Blogg, Kost, Träning

Chiafrön (Salvia hispanica L) anses vara ett av världens mest näringsrika livsmedel!
Chiafrön har använts som livsmedel i tusentals år och var en stapelföda i centrala Mexiko mellan 1.500 f.Kr. och 900 f.Kr. Chia och dess otroliga egenskaper glömdes dock bort ett tag, men har i modern tid återupptäckts som en utmärkt källa till Omega3-fettsyror, kostfiber, protein, och antioxidanter.

Chiafrön, och dess näringsrika innehåll
Chia anses vara ett av de mest näringsrika livsmedel som finns. Det är väldigt rikt på Omega 3-fettsyror, 2 msk sägs innehålla mer Omega 3 än en hel laxfilé. Detta frö har även ett högt innehåll av protein och innehåller samtliga essentiella aminosyror vi behöver, det är därmed ett komplett protein. Dess rika innehåll på Omega 3, protein, kostfiber, mineraler och antioxidanter är anledningen varför detta är ett självklart livsmedel för fysiskt aktiva. Chia används flitigt av idrottare på elitnivå.

En intressant aspekt med chia är att det är bra för blodsockerhalten eftersom kolhydraterna bryts ner långsammare. Kolhydrater är kroppens bränsle och en stabilare metabolism innebär att sockernivån i blodet är jämnare och sträcker sig över en längre tidsperiod. Fröna bildar en sorts gel när man äter dem vilket dessutom är bra för mättnadskänslan. Chiafrön anses även vara ett självklart val vid diabetes och hjärt- kärlsjukdom.

Chiafrön, bra val för idrottare, diabetiker eller om du enbart vill må bättre.

Chiafrön, bra val för idrottare, diabetiker eller om du enbart vill må bättre.

Chia frön innehåller bland annat:

  • 8 ggr mer Omega-3 än lax
  • 15 ggr mer magnesium än broccoli
  • 2 ggr mer protein än något annat frö eller säd
  • 5 ggr mer kalcium än mjölk, plus bor, vilket är ett spårämne som hjälper kroppen att överföra kalcium i skelettet
  • 3 ggr starkare antioxidantstyrka än blåbär
  • 3 ggr mer järn än spenat

Hur använder man chiafröna
Chiafrö kan användas i alla slags bröd och bakverk, soppa, yoghurt, frukostflingor, juice, frukt, blanda i smooties m.m. Chia är en unik produkt och näringsämnena håller sig stabila även vid hög upphettning!

Chia som proteinkälla
Som proteinkälla absorberas Chia lätt, vilket leder till att näringsämnena snabbt når och absorberas av kroppens celler. Detta är särskilt effektivt vid snabb tillväxt, t ex hos barn och ungdomar, cellbildning hos gravida och ammande kvinnor, samt även vid uppbyggnad av muskelceller hos idrottare och motionärer.

Chia är glutenfritt
Chiafrö är glutenfritt vilket öppnar nya möjligheter för glutenintoleranta personer.

Chiafrön kan hjälpa vid magproblem
En unik egenskap hos chia är dess kapacitet att binda vatten. Chia kan absorbera upp till 12 gånger sin egen vikt av vatten vilket hjälper oss att förbättra vätskebalansen samt underlätta matsmältningen av kost som annars ger magproblem. En långsammare matsmältning är en skonsammare matsmältning och innebär att näringsämnena i kosten tillgodotas bättre.

Förutom de självklara fördelarna för diabetiker, innebär denna långsammare nedbrytning av kolhydrater till socker ökad uthållighet. Kolhydrater är kroppens bränsle och en stabilare metabolism innebär att sockernivån i blodet är jämnare och sträcker sig över en längre tidsperiod.

Som sagt, chiafrön har många fördelar och är en rik källa för lättupptagligt protein, kostfibrer, omega 3 och antioxidanter. Med all denna näringsmässiga godhet, är det inte konstigt att medicinska studier har visat många hälsomässiga fördelar med att konsumera chiafrön.

Här hittar du: Chiafrön

Källor:
•	A.Schauss, Kuman Health
•	www.goforlife.se

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 10 comments… read them below or add one }

1 Karin april 25, 2012 kl. 14:04

Super, det ska jag verkligen prova! Rikt på omega-3 fibrer och protein. Jag är vegan, så det är ju perfekt för mig. Jag har annars svårt att få i mig tillräckligt med omega-3 och protein.

Svara

2 Marina Z april 25, 2012 kl. 14:06

Chia låter riktigt bra, tack för tipset!

Svara

3 Tanja april 25, 2012 kl. 14:09

Chia är super gott och så näringsrikt! Jag använder det själv i gröt, pannkakor, smoothies och när jag bakar 🙂

Svara

4 Martin Holm april 25, 2012 kl. 14:11

Det låter ju mycket bra. Jag vet att jag borde äta mycket mer fibrer och även få i mig mer omega 3 så jag ska ta ditt råd!
PS. Många intressanta artiklar du har här.

Svara

5 Trevor april 25, 2012 kl. 14:13

Chia låter intressant!

Svara

6 Tessa april 25, 2012 kl. 14:16

Jag vet att många muskelbyggare använder chia p.g innehållet av omega 3 och det lättupptagliga proteinet! Jag ska köpa och prova själv. slarvar ofta med kosten, så det är dax att skärpa mig!

Svara

7 Mattias januari 30, 2014 kl. 20:49

Jag blandar ofta chiafrön i proteindrinken och ibland gör jag gröt på dem. Riktigt bra superfood och källa för fiber och protein!

Svara

8 Mia januari 30, 2014 kl. 20:51

Super frö! Älskar det 🙂

Svara

9 Tommy februari 18, 2018 kl. 22:25

Det är en av världens bästa frö,min ölmage är borta

Svara

10 Mikaela Bjerring februari 19, 2018 kl. 11:03

Härligt Tommy! Bra med näring och fibrer.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: