Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Därför är bittra örter bra för magen

av | nov 7, 2020 | Fysisk hälsa, Hälsa, Hälsokost & Kosttillskott, Kost & Näring | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Vissa örter och livsmedel innehåller bitterämnen som namnet antyder har en bitter smak. Det är oftast inte den smak som vi uppskattar mest, men det finns en bra anledning till varför vi bör inkludera bittert i vår kost. Bitterämnen har nämligen stora fördelar för matsmältningssystemet.

Därför är bittra örter bra för magen

Våra grundsmaker

Salt, sött, surt, beskt och umami räknas till våra grundsmaker. Alla smaker triggar igång olika smaksensorer på tungan, som stimulerar olika fysiologiska processer i kroppen. I vår moderna västerländska kost är salt och sött dom dominerade smakerna. Dessa sätter igång aptiten, vilket gör att många tenderar att överäta. Den bittra smaken som är den mest svåruppskattade hjälper oss att stilla sötsuget, kontrollera aptiten och smälta maten bättre.

Dagens mat är fattig på bitterämnen 

Förr inkluderade man medvetet mycket mer bittra smaker för att gynna matsmältningen. Förutom att inkludera bittra livsmedel i kosten så gjorde man även tinkturer på olika örter som intogs efter en stor måltid, eller som kur vid problem relaterat till matsmältningen. Eftersom vi människor främst föredrar smaker av sött och salt har livsmedelsindustrin med tiden avsiktligt minskat ner på det bittra för att maten ska smaka ”bättre”. Det har gjort att vi inte längre får i oss mycket bitterämnen via kosten. Någonstans på vägen började vi ignorera anledningen till varför dessa bittra smaker faktiskt var en del av vår kosthållning från början.

Bitterämnen och matsmältningssystemet

När vi äter något bittert så kommer dessa bitterämnen i kontakt med smaklökarna på tungan som stimulerar salivproduktionen. Enzymer i saliven blandas med maten när vi tuggar som då påbörjar matspjälkningen redan i munnen. Det i sin tur triggar igång magsäcken att börja producera magsaft, bukspottkörteln att utsöndra bukspott och gallblåsan galla.

Bitterämnena stimulerar också tarmrörelserna, fungerar kramplösande och stimulerar levern. Hela mag-tarmsystemet förbereds för att maten ska komma ner och kunna spjälkas ordentligt, vilket gör att matsmältningen blir mer effektiv. En bra matsmältning gör även att vi kan ta upp näringen bättre. När matsmältningssystemet fungerar bra så minskar oftast även besvär så som magknip, uppsvälld mage, uppkördhet, väderspänningar, sura uppstötningar etc.

Att inkludera bittra livsmedel och örter i kosten

Det finns alltså stora fördelar med att inkludera mer bittert när man lagar mat. Exempel på bittra livsmedel är ruccola, grapefrukt, brysselkål, kronärtskocka, endiver, raw kakao, tranbär, grönt te, bittergurka, fänkål, grönkål, maskrosor, rädisor, pepparmynta, anis, fänkålsfrön, ingefära och kummin.

Man kan även dricka te på bittra örter eller inta ”bitterdroppar som Svenskdroppar eller Cynaramin som är lite kraftfullare. Det kan vara väldigt effektivt när magen och matsmältningen inte fungerar optimalt.

Maskrosextrakt är en annan uppskattad ört för att främja matsmältningen. Örten bidrar till att öka produktionen av galla, vilket underlättar nedbrytningen av fett. Maskros stimulerar även utsöndringen av andra matsmältningsvätskor och får igång tarmrörelserna som behövs för en välfungerande matsmältning. Maskrosrot kan också hjälpa till att driva ut överflödig vätska som samlats i kroppen så kallad vätskeretention som gör att man känner sig svullen.

Bitterämnenas optimala effekt på matsmältningen kommer cirka 30 minuter efter intag. Det bästa är därför att inta bitterdroppar en halvtimme före måltid. Vid väldigt känslig mage kan man inta Svenskdroppar eller en kopp örtte efter maten istället. Man kan helt enkelt prova sig fram vad som fungerar bäst.

För den som har konstanta problem med mag-tarmsystemet så kan man göra en lite mer intensiv kur med bitterdroppar. Ta då bitterdropparna två till tre gånger om dagen i två veckor. Gör sen ett uppehåll under en vecka följt av en ny kur på två veckor. Nedan hittar du exempel på produkter man kan använda:

Bitterdroppar:

  • Svenskdroppar – innehåller manna, angelikarot, gentianarot, sitverrot, ärtskockskrydda, kanelbark och kardemummafrukt
  • Cynaramin – innehåller maskros, boldo, kronärtskocka och pepparmynta

Maskrosrotextrakt

Te med bittra örter:

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

  1. Kattis

    Jag har gjort kurer med maskroskapslar när jag känt att jag samlat på mig vätska och tycker det hjälper.

    Svara
  2. Lisette

    Mycket intressant inlägg. Tack!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! Trevligt att du uppskatta inlägget. 🙂

  3. Mia

    Svenskdroppar är så bra! Lugnar en upprörd mage på bara några minuter. Har alltid en flaska hemma i beredskap. <3

    Svara

Lämna ett svar till Mikaela Bjerring Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close