Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Därför bör man blötlägga nötter och fröer

av | aug 10, 2017 | Fysisk hälsa, Hälsa, Kost & Näring | 10 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com – 

Att blötlägga råa nötter och fröer innan man äter dom kommer med stora hälsofördelar. Det hjälper nämligen till att bryta ner innehållet av antinutrienter. Dessa ämnen kan annars ställa till med problem eftersom dom försvårar matsmältningen och hämmar näringsupptaget. Genom blötläggning blir nötterna och fröerna lättsmälta för magen, näringsämnena aktiveras och kan lättare tas upp av kroppen.

Därför bör man blötlägga nötter och fröer

Antinutrienter i nötter och fröer

I nötter och fröer hittar man höga nivåer av antinutrienter så som lektiner och fytinsyra. De är växternas försvarsämnen och fungerar som ett skydd mot skadedjur, bakterier och svampar. Det hindrar dom även från att börja gro för tidigt. Dessa ämnen är helt enkelt nödvändiga för växtens överlevnad. Antinutrienter är raka motsatsen till näring. De fungerar som enzymhämmare eller enzymblockerare, vilket kan ställa till med problem i matsmältningssystemet.

Många lektiner kan inte brytas ner i mag-tarmkanalen och binder sig till tarmceller där de kan hämma upptaget av olika näringsämnen. De kan hindra upptaget av protein och binda till sig olika mineraler som magnesium, koppar, kalcium, zink och järn, så att de inte kan tas upp av kroppen. De kan också påverka bakteriefloran i tarmen negativt, orsaka en läckande tarm och ta sig över tarmbarriären ut i blodomloppet. Lektiner anses därför i allmänhet som toxiska, men jag vill påpeka att inte alla lektiner är dåliga. De som finns rikligt i nötter, fröer och andra livsmedel som t.ex de flesta baljväxter och spannmål är dock av den typ som vi helst bör se till att bryta ner innan vi äter livsmedlet.

Aktivering genom blötläggning

Ett sätt att eliminera antinutrienter i råa nötter och fröer är genom blötläggning. Man lurar dom då att tro att det är dags att börja gro. Aktiveringsprocessen sätter igång, vilket gör att antinutrienterna bryts ner och näringsämnena aktiveras. Genom blötläggning blir de både lättsmälta för magen och näringsämnena blir tillgängliga för upptag i kroppen.

Så här gör du:

  • Skölj nötterna/fröerna noggrant.
  • Lägg dom sedan i en skål eller glasburk.
  • Häll på med rumstempererat vatten så de täcks helt, och tillsätt ca 1 msk havssalt per liter vatten.
  • Täck skålen eller burken med en kökshandduk, så att det inte blir helt lufttätt.
  • Låt dom sedan stå och aktiveras i rumstemperatur, men inte i direkt solljus.
  • Efter det att dom stått sin tid så häller du över dom i en sil och sköljer dom noga under rinnande vatten.

Efter blötläggningen, så måste man torka nötterna/fröerna om man inte ska äta dom direkt. Det gör man genom att sprida ut dom på en plåt och låta dom stå mitt i ugnen på 50 grader med en öppen glipa tills dom är helt torra. Det tar ca 12-24 timmar. Finns det fukt kvar, finns det risk för mögelbildning under förvaringen. Häll över dom i en lufttät burk och förvara dom i kylen där de håller sig bra i ett par veckor. De går även att frysa om du föredrar det. Om du ska göra nöt- eller frömjölk av dom så kan du göra det direkt utan att gå igenom processen av torkning.

Ungefärliga Blötläggningstider:

  • Mandel 10-12 timmar
  • Hasselnötter 6-7 timmar
  • Pinjenötter 6-7 timmar
  • Valnötter 4-7 timmar
  • Jordnötter 24 timmar
  • Pekannötter 6 timmar
  • Cashewnötter 2-3 timmar
  • Solroskärnor 2-3 timmar
  • Pumpakärnor 5-7 timmar
  • Paranötter 6-8 timmar
  • Sesamfrö 7-8 timmar
  • Linfrön 7-8 timmar

 

Källor och Referenser:

Effects of dietary fiber and phytic acid on mineral availability. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1657026#sthash.QND8maVN.dpuf

Mensah P, Tomkins A. Household-level technologies to improve the availability and preparation of adequate and safe complementary foods. Food Nutr Bull. 2003 Mar;24(1):104-25 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12664529

Urbano G, López-Jurado M, Aranda P, Vidal-Valverde C, Tenorio E, Porres J. The role of phytic acid in legumes: antinutrient or beneficial function? J Physiol Biochem. 2000 Sep;56(3):283-94. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11198165

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

10 Kommentarer

  1. Christina K.

    Blötlägger alltid nötter innan jag äter dom, annars får jag direkt problem med magen.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja, det är ett problem för många.

  2. Mia

    Tack för tipset, det ska jag testa att göra. För när jag äter nötter så blir oftast som en klump i magen, antagligen pågrund av att dom är svårsmälta då.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Råa nötter är svårsmält och många upplever som du att magen reagerar, så prova att blötlägga dom först.

  3. Eva

    Tack för tipset!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Kul att du uppskattar det Eva!

  4. Jan Andersson

    Vilken procedur, phuuu!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Inte så krångligt när man får in det som vana.

  5. Laila Östman

    Hej, paranötter finns inte på blötläggningslistan, vad gäller för dem?

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Det brukar rekommenderas 6-8 timmar för paranötter.

Lämna ett svar till Mia Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close