Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Därför mår vi bra av choklad!

av | feb 11, 2015 | Hälsa, Kost & Näring | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com – 

Chokladens bakgrundshistoria och nutida studier vittnar alla om kakaons positiva egenskaper för hälsan. En bit choklad får oss helt enkelt att må bra och gör oss lite lyckligare. Här följer några anledningar varför.

Därför mår vi bra av choklad!

Historisk bakgrund av kakao och choklad

Man antar att kakaoträdet har vuxit vilt djupt inne i Amazonas djungeln sedan urminnes tider. När Mayaindianerna upptäckte kakaofrukten blev dess saftiga fruktkött snabbt en del av deras kosthållning. Efter en tid kom man på att även bönorna kunde användas. Bönorna rostades i lerkrukor och maldes därefter mellan stenar till ett pulver. Kakaopulvret blandades med vatten och kryddor till en dryck som kallades chocoatel. Mayaindianderna trodde att kakao hade helande egenskaper och använde bönorna främst som medicin.

Kakaobönorna var eftertraktade och värdefulla och användes därför i stor omfattning som betalningsmedel. För 10 kakaobönor så kunde man köpa en kanin, och för 100 kakaobönor så kunde man köpa sig själv en fru. När Mayarikets handelsmän gav sig ut på sina resor så var kakaobönan en viktig del av lasten. Det var även på dessa resor som kunskapen om kakao spred sig runt om i världen.

Choklad ökar välbefinnandet

Kakao innehåller aminosyran tryptofan som stimulerar signalsubstansen serotonin, hjärnans “må bra hormon”. Det är alltså ingen slump att man blir lite lyckligare av choklad. När serotoninnivåerna i hjärnan är låga påverkas humöret och vi känner oss nedstämda. När serotoninnivåerna är höga känner vi oss upplyfta och tillfreds. Amerikanska forskare har även kommit fram till att kakao kan fungera som ett naturligt smärtlindrande medel (2).

Choklad som afrodisiakum

På 1700-talet funderade man på att förbjuda munkar att äta choklad då man ansåg att choklad kunde ge upphov till starka passioner. Casanova förkunnade att chokladen var mycket mer uppiggande än champagne. Madame du Barry gav den till alla sina älskare och Montezuma konsumerade alltid stora mängder innan han besökte sina fruar.

Det sägs att Ludvig XV:s älskarinna Madame de Pompadour aldrig tog med sig en man i sängen utan att först ha bjudit honom på minst tre koppar varm choklad med mycket vanilj, hon tyckte det var säkrast så. Moderna studier (2) har visat att choklad har samma effekt på pulsen som en upphetsande kyss. Därför är det kanske inte heller så konstigt att choklad är populärt att ta med till någon man tycker om.

Uppiggande egenskaper av kakao

Kakao innehåller ämnen som koffein, teofyllin och teobromin som gör oss piggare. Teobromin kan i stora mängder få luftrören att vidgas, vilket underlättar andningen. Det gör att vi får mer syre i blodet, vilket bidrar ytterligare till att vi känner oss piggare.

Kakao stödjer immunsystemet

Rå kakao är rik på en mängd olika näringsämnen; vitaminer, mineraler, spårämnen, fettsyror, antioxidanter, aminosyror och kraftfulla växtnäringsämnen. Kakao är även känd för att vara en av världens mest antioxidantrika livsmedel. Antioxidanter stödjer immunsystemets normala funktion och kan därmed ge immunsystemet en boost.

Kakao för hjärt-kärlhälsan

Forskning visar att regelbundet intag av kakao minskar risken för blodproppar, stroke och hjärtinfarkt med upp till femtio procent (1). När man genom studier undersökte personer som drabbats av hjärtinfarkt kom forskarna fram till att de flesta hade alldeles för låga magnesiumvärden och som känt är kakao en bra källa för magnesium. Studier har också visat att kakaons flavonoider motverkar koagulering av blodet (3).

Att välja rätt choklad

Med alla dessa underbara egenskaper så är det inte så konstigt att choklad kommit att bli något som vi älskar! Ju högre kakaohalt chokladen har, desto mer nyttigheter som antioxidanter, vitaminer och mineraler finns det i den. Men en hög kakaohalt är dock ingen garanti för att chokladbiten är nyttig. I många chokladkakor reduceras flavonoiderna för dess bittra smak, men det är även dessa som bidrar till chokladens hälsosamma egenskaper. Så det gäller att välja en choklad av bra kvalité där tillverkarna bevarat de hälsofrämjande ämnena. Att inkludera ekologisk raw criollokakao och kakaonibs är ett bra sätt att få i sig alla nyttigheter som kakao har att erbjuda.

 

Källor och Referenser:

(1) Cocoa Intake, Blood Pressure and Cardiovascular Mortality, Journal of the American Medical Association (Vol. 166 No. 4, February 27, 2006) 

(2) Neuropsychiatric Disease and Treatment. Volume 4, Pages 433-440 “Cerebral blood flow response to flavanol-rich cocoa in healthy elderly humans” Authors: F.A. Sorond, L.A. Lipsitz, N.K. Hollenberg, N.D.L. Fisher 

(3) Läkaren Helena Nybloms “Supermat”. Albert Bonniers förlag, ISBN: 9789174244878.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

  1. Monica Berg

    Jag älskar riktigt mörk choklad och uppskattar den där bitterheten. Att man blir glad av choklad kan jag verkligen hålla med om 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Jag uppskattar också bitterheten och visst är mörk choklad gott. 🙂

  2. Rita

    Inget går upp mot en riktigt god choklad! Och mörk ska den vara!

    Svara
  3. Anna B

    Älskar choklad och brukar köpa mörk och ekologisk 🙂

    Svara

Lämna ett svar till Mikaela Bjerring Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close