Ditt sociala liv påverkar din hälsa

by Mikaela Bjerring on 11 augusti, 2011 · 2 comments

in Blogg, Forskning, Psykisk hälsa, Relationer

Ditt sociala liv påverkar din hälsa

Ditt sociala liv påverkar din hälsa

Att ha positiva relationer till andra och ett aktivt socialt liv är minst lika viktigt för hälsan som att äta rätt och motionera.

Det har genom flera undersökningar (1) visats att de personer som i stort sätt saknade ett socialt nätverk löper 4 gånger större risk att dö i förtid än de som hade en mängd sociala kontakter. Vi mår bra av att utveckla och odla positiva och givande relationer med familj, vänner och övriga människor som finns runt om oss. Att ha ett nätverk av nära och kära ha en stor betydelse för att vi ska kunna må bra, fysiskt och psykiskt i livet.

Relationer blir vad vi gör dom till. I en relation med stor närhet och känslomässig kontakt flödar energierna fritt, vilket hjälper till att skapa en bättre hälsa. De personer som har nära relationer till andra lever betydligt längre (1). Förutom bra relationer till familj och nära vänner, kan även ett stort nätverk av kontakter både på ett professionellt och socialt plan ge ett stort positivt inflytande i ditt liv. Det kan ge dig ökad inspiration, motivation och energi.

Hälsa och kärlek
Vad gör vi inte för kärleken! Kärleksrelationen är en central punkt i de flesta människors liv, antingen genom sin närvaro eller frånvaro. Den är tätt kopplad till våra stora drömmar och rädslor, vilket gör att den kan göra oss lyckliga men ibland även olyckliga. Ingen kärleksrelation är enbart solsken! Det är en utmaning att hålla ett kärleksförhållande vid liv och låta den utvecklas. Detta kan bidra med mycket positiv energi och även positiv stress vilket faktiskt kan vara hälsosam för oss.

 

KÄLLOR & REFERENSER


(1) Peter Wilhelmsson, Lev ung längre (2001), sidor: 166-169. ISBN 91-534-2085-3

Bildkälla: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Drawn_love_hearts.svg


»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Pelle Karlsson augusti 12, 2011 kl. 12:52

Visst mår man så mycket bättre när man har goda vänner runt omkring sig. Det ger stöd i vardagen och ett gott skratt när man träffas 🙂

Ha en bra helg / P

Svara

2 Karin Nilsson augusti 12, 2011 kl. 12:54

Tack för ännu ett bra inlägg 🙂 Alltid intressant läsning på din hemsida!

Kram

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: