Egenskaper av superfoods!

by Mikaela Bjerring on 10 juli, 2012 · 11 comments

in Anti-aging, Blogg, Ekologiskt, Kost, Kosttillskott, Livsmedel, Superfoods

Vissa livsmedel innehåller mer nyttiga ämnen än andra och kallas därför för superfoods. Vissa frukter, bär, frö och andra växtdelar utmärker sig genom att de har ett mycket högt innehåll av vitaminer, mineraler, antioxidanter, fytonäringsämne, aminosyror, nyttiga fettsyror m.m i förhållande till den mängd energi de ger. Genom att äta superfoods varje dag får kroppen ett bra tillskott på viktiga näringsämne.

Det bildas ständigt så kallade fria radikaler i kroppen som en biprodukt av syret vi andas in. Dessa kan skada kroppen, men motverkas av antioxidanter som är kroppens försvarare. Antioxidanter finns som flavonoider, lykopen, karotenoider och flertalet vitaminer och mineraler. Effekterna stärker kroppens försvar och stödjer kroppens celler så de kan hålla sig starka och vitala.

För att uppnå önskad effekt så är odling och behandling viktigt. Så för att verkligen kunna kallas superfood så ska det vara ekologiskt och RAW eller obehandlat. Nedan hittar du kort information på några av de som kallas superfoods.

Några av de mest omtalade superfoods

Acai

Acai har på senare år blivit väldigt uppmärksammat i USA som ett av de mest kraftfulla superfoods. Det anses även vara en av de mest näringsrika bär som finns. Acai kommer från Amazonas där det växer på palmträdet Acaizeiro. Denna superfood innehåller en stor mängd nyttiga fettsyror, fiber, vitaminer och mineraler. Acai är proppfullt med näring och innehåller bland annat höga halter antioxidanter och antocyanin vilket ger kroppen extra energi och en lång rad andra hälsofrämjande egenskaper (1), (2), (3).

 • Bidrar till att minska lagrade fettdepåer.
 • Stödjer ämnesomsättningen och har därmed förmågan att hjälpa dig att snabbare gå ner i vikt.
 • Stödjer energinivåerna i kroppen.
 • Stödjer muskeluppbyggnad.
 • Stödjer matsmältningen.
 • Stödjer den mentala skärpan.
 • Stödjer kroppens avgiftningsförmåga.
 • Bidrar till normalt fungerande immunsystem.
 • Bidrar till frisk och vital hy.
 • Stödjer normala kolesterolnivåer.
 • Stödjer hjärt- och kärlhälsan.
 • Acai har antiinflammatoriska egenskaper.
 • Bidrar till normal blodcirkulation.
 • Antioxidanterna i acai stödjer ögonhälsan.
 • Stödjer ledhälsan.
Ovanstående uppgifter om Acai är hämtade ur forskningsrapporter: (1), (2), (3)
Här hittar du:  Acai
Gojibär - Egenskaper av Superfoods

Gojibär – Egenskaper av Superfoods

Gojibär

Gojibär är en av de mest populära i gruppen superfoods tack vare sin höga halt av fytokemikalier och antioxidanter. Goji härstammar från Asien, Himalaya och Kina, och har kallats för världens mest kraftfulla anti-åldrande mat. I dessa länder räknas det som källan till ett långt och lyckligt liv. Gojibär har använts i traditionell kinesisk medicin i över två tusen år (4).

Goji innehåller bland annat:

 • 500 gånger mer C-vitamin än apelsiner.
 • Tre gånger mer järn än spenat.
 • Fyra gånger mer antioxidanter är körsbär.
 • 18 olika aminosyror.
Ovanstående uppgifter om Goji är hämtade ur källa (4).
Här hittar du: Goji

Maca

Maca anses vara en afrodisiaka och har sedan urminnestider använts för att öka den sexuella förmågan och fertiliteten hos både hos kvinnor och män. Moderna vetenskapliga undersökningar stödjer till viss del detta, men har ännu inte kunnat bekräftas fullt ut innan undersökningar med större urval har gjorts (5). Många kvinnor som använder maca känner även av mindre besvär vid klimakteriet och menstruation så som PMS och kramper. Denna superfood är  som sagt stärkande för kroppens inre balansstärker både den mentala och fysiska hälsan.

Maca innehåller även ämnen som ökar uthålligheten och muskeluppbyggnaden och används därför ofta i samband med träning. Det är även känt att maca är en stor favorit hos elitidrottare. Dess effekt vid träning har bland annat bekräftas av en studie från 2009 som visade att en testgrupp beståendes av vältränade cyklister förbättrade sin uthållighet och styrka efter att ha intagit Maca under 14 dagar (5).

Ovanstående uppgifter om Maca är hämtade ur källa (5).
Här hittar du:  Maca

Guarana

Guarana är en växt från den brasilianska regnskogen och kallas även ”det naturliga koffeinet”. Guarana innehåller ämnet guaranain som stödjer det centrala nervsystemet och hjälper till att hålla huvudet klart vid prestation. Tack vare dessa ämnet är guarana perfekt att använda vid aktivitet så som arbete, studier eller fysisk träning. Guarana är även väl använt för att öka fettförbränningen och stödja hjärta- och kärlhälsan.

Guarana växer i regnskogen i Venezuela och norra Brasilien. Traditionellt har guaranan använts av indianstammar som Tupi och Guarani. Stammarna drack guarana innan jakten för extra energi. Inom läkekonsten användes guarana mot magbesvär och trötthet.

Ovanstående uppgifter om Guarana är hämtade ur källa (6).
Här hittar du: Guarana

Här hittar du fler Superfoods

 

 

 KÄLLOR & REFERENSER(1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17061840

(2) acai och cancer: www.naturalnews.com/025403_acai_cancer_berries.html

(3) Studier och fakta: www.acaiberrystudies.com/ Bildkälla: wikimedia commons/acai

(4) bodystore.com/3/sv/artiklar/go-for-life-raw-gojibar-organiska

(5) Gonzales, GF., Cordova, A., Vega, K., Chung, A., Villena, A., Gonez, C. & Castillo, S. (2002). Effect of Lepidium meyenii (maca) on sexual desire and its absent relationship with serum testosterone levels in adult healthy men. Andrologia 34 : 367–372.

(6) Stone, M., Ibarra, A., Roller, M., Zangara, A., & Stevenson, E. (2009). A pilot investigation into the effect of maca supplementation on physical activity and sexual desire in sportsmen. Journal of Ethnopharmacology 126

(7) bodystore.com/3/sv/artiklar/go-for-life-guarana-eko

Bildkälla: Wikimedia commons, Public domain: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Owoce_Goji.jpg

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 11 comments… read them below or add one }

1 Sabine-Välbefinnaren juli 10, 2012 kl. 20:07

Bra inlägg och intressant. jag hade ingen aning om att acai kan mildra diebetesen. Häftigt! Men beror troligtvis på mängden, för det är väl en del sockerarter i dom va? Maca har jag faktiskt aldrig hört talas om, men det ska jag läsa mer om. Kram kram

Svara

2 Mikaela Bjerring juli 10, 2012 kl. 21:28

Ja Acai stabiliserar blodsockret och har många andra hälsofrämjande egenskaper. Maca är helt fantastiskt, blandar det själv i smooties, en bra start på dagen 🙂
Här kan du läsa mer om:

Maca

Svara

3 Monika Bengtsson juli 10, 2012 kl. 21:53

Maca är riktigt bra, det bör du prova 🙂

Svara

4 Fredrik K juli 10, 2012 kl. 21:36

Jag äter Goji som ett hälsosamt snacks när jag känner att sötsuget kickar in! Maca använder jag när jag tränar som en prestationsökare, riktgt bra grejer 🙂

Svara

5 Arvid juli 10, 2012 kl. 21:38

Jag använder både Guarana och Acai, de har en väldigt bra effekt tillsammans!

Svara

6 Carro juli 10, 2012 kl. 21:39

Älskar gojibär som man doppar i Mörk choklad 🙂 Bästa hälsogodiset!

Svara

7 Mia Hjelm juli 10, 2012 kl. 21:44

Håller med dig Carro, Choklad doppade Goji är fantastiskt gott!

Svara

8 Tina W juli 10, 2012 kl. 21:46

Tack för bra tips! Ska börja få i mig lite superfoods!

Kram

Svara

9 Saya juli 10, 2012 kl. 21:51

Jag använder både Maca, Goji och Chia när jag bakar bröd. Det blir riktigt gott och håller energin uppe. Det kan jag rekommendera!

Svara

10 Ylva Elmström maj 13, 2013 kl. 22:20

Vill gärna ha nyhetsbrev… Tack

Svara

11 Mikaela Bjerring maj 14, 2013 kl. 12:40

Då lägger jag till dig på listan för nyhetsbrevet Ylva.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: