Ekologisk näring som huden älskar

by Mikaela Bjerring on 11 juli, 2015 · 2 comments

in Anti-aging, Blogg, Ekologiskt, Hudproblem, Kroppsvård, Naturlig skönhet


Även om en frisk och hälsosam hud börjar inifrån så är det samtidigt av en stor betydelse vad vi väljer att vårda den med utifrån. Huden älskar vegetabiliska kallpressade växtoljor som naturen så generös har skänkt oss. Kallpressade oljor bidrar med fukt, näring och stödjer hudens naturliga balans vilket kan göra stor skillnad för hudens välmående. Kokosolja och sheasmör är exempel på två vegetabiliska fetter som bidrar med underbara fördelar i hudvård.

Sheasmör

Sheasmörets fördelar för huden

Sheasmör är en fast fet olja som kallas för ett smör. Smöret kommer från nötterna från trädet karite som växer i de halvtorra savann regionerna i västra och centrala Asien. Sheasmörets absorberas snabbt av huden eftersom den smälter vid kroppstemperatur. Det ger ett effektivt skydd mot väder, vind, irritation och återställer och bevarar fukten i huden. Sheasmör bidrar till att påskynda hudläkning och ger fantastiska fördelar vid torr, narig, fjällig och sprucken hud, småsår, eksemhud och inte minst solsveda.

Smöret är rikt på värdefulla beståndsdelar såsom omättade fetter, essentiella fettsyror, vitaminerna E och D, fytosteroler, provitamin A och allantoin med en naturlig solskyddsfaktor 3, tack vare cinnamaterna. Smöret har använts sedan urminnes tider som hudvård och spädbarnsvård. Gamla skrifter vittnar om att den egyptiska drottningen Nefertiti använde sheasmör som en av hennes skönhetshemligheter. (1) (2)

Ekologisk kokosolja

Kokosoljans fördelar för huden

Ekologisk kallpressad kokosolja bidrar till många fördelar för huden och stödjer den naturliga kemiska balansen. Det fungerar som en effektiv fuktgivare på alla hudtyper, inte minst känslig och torr hud. Kokosolja innehåller titandioxid (tiosol) som skyddar mot både UVA och UVB-strålar. Detta gör kokosolja till ett utmärkt solskydd som motsvarar upp spf 15 (kan variera något från olja till olja). Tester och studier har också visat att kokosolja försenar ålderstecken såsom rynkor, åldersfläckar och slapp hud. Den som lider av hudproblem så som psoriasis, dermatit, eksem och andra hudinfektioner kan dra stor nytta av kokosoljans antibakteriella och lugnande egenskaper. (3) (4) (5)

Fördelar med naturlig hudvård

Allt fler börjar inse de stora fördelarna med att välja naturlig hudvård – både när det gäller för hudens välmående och för helhetshälsan. Mycket av det som vi använder på vår kropp påverkar inte bara utsidan utan absorberas av hud (många gånger ända in på cellnivå). Det är därför av stor vikt att vi väljer rena och ekologiska produkter utan kemiska och skadliga ämnen.
Shesmör och kokosolja - Emma Noel
Ett franskt ekologiskt varumärke Emma Noël har sedan 2004 tillverkat ekologisk kosmetik grundat på de underbara fördelarna med kallpressade växtoljor. Företaget tillverkar sina ekologiska  produkter genom icke-förorenade mekaniska processer. Genom olika tekniker sker kallpressning av frön, frukt och nötter så de naturliga nyttigheterna av mineraler, vitaminer, antioxidanter och essentiella fettsyror är välbevarade. Företaget tillverkar en rad olika produkter och en av deras storsäljare är kroppssmöret Shea bodybutter Balm with Coconut Oil.

Det ekologiska kroppssmöret har en härlig doft och är rik på näring som huden törstar efter. Både sheasmöret och kokosoljan är väldigt rika på fuktgivande aktiva ingredienser som återställer hudens mjukhet och smidighet. Den är en fantastisk produkt för daglig kroppsvård som trotts sitt rika innehåll av fettsyror absorberas lätt av huden. Värm upp kroppssmöret mellan handflatorna och massera in på kroppen. Kombinationen av oljorna lugnar och återfuktar och är underbar på hud som varit utsatt för solen eller som törstar efter fukt och lyster.

Förutom märket Emma Noël så finns det en rad andra bra hudvårdsmärken på marknaden som står för ekologisk och naturligt med fokus på bra hudvård och hälsa. Noga utvalda kroppsvårdsprodukter hittar du på spirolife.se.

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARSheasmör: http://www.shenet.se/ravaror/sheasmor.html

(2) Finn Andersen, Guldet från växterna, Artaromaförlaget 2004, sidor: 92-93, ISBN: 91-974063-7-6

(3) Bactericidal effects of fatty acids and monoglycerides on Helicobacter pylori. Int J Antimicrob Agents. 2002 Oct;20(4):258-62.

(4) http://www.organicfacts.net/organic-oils/organic-coconut-oil/health-benefits-of-coconut-oil.html

(5) Antibacterial actions of fatty acids and monoglycerides against Helicobacter pylori. FEMS Immunol Med Microbiol. 2003 May 15;36(1-2):9-17.Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Anna juli 13, 2015 kl. 10:11

Kokosolja och sheasmör är underbara! Använder båda regelbundet och varvar även med andra ekologiska oljor.

Svara

2 Åsa Nilsson juli 13, 2015 kl. 10:13

Låter som en produkt för min torra hud som definitivt skulle behöva mer fukt och näring.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: