Enzymbrist kan bidra många hälsoproblem!

by Mikaela Bjerring on 28 maj, 2014 · 0 comments

in Allergier - Astma, Blogg, Hälsa, Kost, Kosttillskott, Mage - Tarm

Om du lider av uppblåst mage, tarmproblem, överkänslighet för mjölkprodukter, gallproblem, matallergier och intolerans, sockeröverkänslig, trötthet efter maten, sömnstörning, hudproblem, inflammationer, svamp-, bakterie- och parasitöverväxt så kanske du har brist på viktiga matsmältningsenzymer.

Mag- och tarmfloran är oerhört viktig för att vi ska hålla oss friska, pigga och starka. Faktum är att god tarmflora och matsmältning är starkt sammankopplat med god hälsa, önskat näringsupptag och essentiellt för flertalet av kroppens viktiga funktioner. Enzymbrist, låg produktion av magsyra och en irriterad tarmslemhinna kan i längden bidra till näringsbrister och hälsoproblem.

Vad är enzymer?

Enzymer består av proteinmolekyler som antingen skapar eller bryter sönder kemiska bindningar. En cell kan innehålla upp mot 1000 olika enzymer. Våra organ, celler och vävnader behöver enzymer för att kunna fungera optimalt och enzymer är i sin tur beroende av olika näringsämnen för att kunna fungera fullt ut. De förekommer också naturligt i kosten i alla råvaror, men ibland kan det vara nödvändigt att ta enzymtillskott vid eventuell obalans, exempelvis vid problem med matsmältningen. Kroppens egen enzymtillverkning avtar även med stigande ålder och intag av naturliga enzymer kan då vara viktig som kompensation.

Många matsmältningsproblem beror på dåliga matvanor – näringsfattig kost på oregelbundna tider, stress, samt att vi inte tar oss tid att tugga maten ordentligt. Gasbildning, uppsvälld mage, trötthet efter måltid och intolerans mot visa livsmedel är några tecken på dålig matsmältning och enzymbrist. God matsmältning ger ökat välbefinnande, mer energi och generellt bättre hälsa.

Tillskott av enzymer

Ett bra tillskott av enzymer är Helazym från helhetshälsa som innehåller renade och högpotenta enzymer. Dessa är utvunna och koncentrerade från speciellt odlade växtkällor. Helazym är avsett att användas som ersättning för de enzymer som gått förlorade i raffineringen och tillagningen av maten. Det kan vara väl värt att pröva för dig som inte har en välfungerande matsmältning och känner av någon eller några av ovanstående symtom.

Helazym är mycket lämplig även för personer med känslig mage, men då kan det behövas lite tid för att vänja sig vid produkten och en försiktig upptrappning från en halv kapsel eller mindre rekommenderas. I annat fall finns risk för ökad gasbildning under en övergångsperiod. Dessa besvären kommer att försvinna och är inte tecken på allergi. Mildare alternativ för mycket känsliga personer är Bromelain.

Kosttillskotten hittar du här

Helazym - Matsmältningsenzymer

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARPeter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 532-534, ISBN: 91-631-7910-5.

Wikipedia, fakta om enzymer: http://sv.wikipedia.org/wiki/Enzym

Artikel i Kurera ” Matsmältningsproblem och tarmsjukdomar:: http://kurera.se/matsmaltningsproblem-och-tarmsjukdomar/

Naturalnews.com: http://www.naturalnews.com/039123_bromelain_anti-inflammatory_enzyme.html

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: