Eterisk olja i Aromaterapi

by Mikaela Bjerring on 20 maj, 2011 · 2 comments

in Alternativ medicin, Blogg, Kroppsvård, Örtmedicin

Aromaterapi betyder läka med dofter!

Eterisk olja som används vid aromaterapi är rena, naturliga och äkta aromämnen
Varje växt innehåller en unik kombination av olja som finns i rötter, stänglar, blad, frön och blommor. Denna olja kallas eterisk olja eller även essentielle olja. Olja från utvalda växter används i aromaterapi för att läka och befordra balans och harmoni mellan kropp och själ. Deras terapeutiska nytta kan bero på deras effekt på hormoner och andra kemiska budbärare i kropp och hjärna.

Aromaterapi och dess ursprung
Användning av eterisk olja går tillbaka till minst 4500 f kr, då egyptierna använde dessa oljor för tillverkning av parfymer och mediciner. Egyptierna kopplade parfym till religion och tillägnade var och en av sina många gudomligheter en speciell doft. Deras präster använde även essentiella oljor i balsameringsprocessen, och spår av dessa substanser kan fortfarande upptäckas hos 3000 år gamla mumier. Dessa uråldriga kunskaper bevarade och fördes vidare av grekiska, romerska och arabiska läkare, vars verk hade inflytande under många århundraden att komma. Ända in på 1700-talet hade essentiella oljor en vidstäckt användning inom medicin.

Eterisk olja i aromaterapi

Eterisk olja i aromaterapi

Modern aromaterapi började med den franske kemisten René- Maurice Gattefossé. Han upptäckte de läkande egenskaperna hos lavendelolja på 1920-talet. Detta sporrade honom att undersöka de antiseptiska egenskaperna hos eterisk olja. 1937 publicerade han den första moderna boken om aromaterapi.


Eterisk olja kan användas och tas upp av kroppen på många olika sätt, tex:

Upptag genom huden – Genom att masseras in i hud, tillsätt eterisk olja i ren naturlig kroppsolja eller kräm.

Inhalering – Detta är den snabbaste vägen att få en eterisk olja in i blodet. Man kan göra detta genom att hälla ett par droppar i en skål med hett vatten, lägg en handuk över huvudet och skålen och andas in. Man kan även droppa den flyktiga oljan på en tygbit, håll den framför mun och näsa och inhalera. En klassiks aromalampa kan även användas, processen att få denna olja in i blodet är något långsammare, men det kan i vissa fall ha sina fördelar. Genom att tillsätta ett par droppar eterisk olja i badvattnet kan kroppen ta till sig denna olja genom både hud och inandning.
Var dock noga med hur din utvalda eteriska olja ska doseras, och följ anvisningarna om oljan.

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Veronika A maj 20, 2011 kl. 13:38

Aromaterapi är helt fantastiskt, det hjälpte mig bland annat med mina sömnproblem 🙂

Svara

2 Inger maj 20, 2011 kl. 13:51

Jag brukar ha en aromalampa på och anpassar oljorna efter vad jag vill ha för effekt, kan inte leva utan den nu!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: