Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Få det mest ut av din detox

av | jan 21, 2019 | Fysisk hälsa, Hälsa, Kroppsvård & skönhet, Livsstil | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

När man gör en detox avlastar man matsmältningssystemet och stödjer kroppens reningssystem så att avfall lättare kan elimineras. Förutom att ha fokus på kosten, så är det även mycket annat man kan göra för att få det mesta ut av sin detoxperiod och för att stödja kroppens utrensning varje dag efter det.

Få det mesta ut från en detox

Kroppens reningssystem

Kroppen är utrustad med ett effektivt reningssystem som hela tiden jobbar med att göra sig av med gifter som vi får i oss via kosten, miljöföroreningar, restprodukter från ämnesomsättningen och avfall som kroppen bildar genom alla olika processer och cellernas aktivitet. När det finns mer restavfall i kroppen än vad den klarar av att rensa ut kan det uppstå problem. Det avfall som kroppen inte kan göra sig av med lagras och kan med tiden orsaka hormonrubbningar, ökad oxidation och inflammation, samt göra att vitala organ som lever och njurar får det svårare att fungera optimalt.

Få det mesta ut av din detox

När man gör en detox bör man äta en kost som avlastar matsmältningssystemet så mycket som möjligt och som underlättar för kroppen att rensa ut. Samtidigt kan man öka effektiviteten genom att inta örter som stödjer utrensningen och tarmens, leverns och njurarnas funktion. Exempel på detoxprodukter som jag av erfarenhet kan rekommendera är Detoxner Detox, 5 dagars kur och Holistic UltraDetox.

Hur strikt man vill äta under detoxperioden är upp till en själv. Principen är att minskar kaloriintaget och proteinintaget samt undvika kaffe, svart te, alkohol, nikotin, socker, mejeriprodukter, spannmål, potatis och helst allt animaliskt protein i alla fall rött kött. Man kan göra en helfasta, halvfasta eller äta lätta vegetariska måltider med mycket frukt och grönt. Inkludera gärna fibrer och alger som spirulina och chlorella som hjälper till att föra ut tungmetaller. Det är även viktigt att dricka rikligt med vatten. Tycker man att det är svårt att veta vad man ska äta, så kan man följa ett färdigt detoxprogram. Förutom kosten och kompletterande örter så finns det mycket annat som man kan göra för att stödja kroppens reningssystem och få det mesta ut av sin detox.

Sömn och återhämtning – Se till att du får tillräckligt med sömn och återhämtning. Kroppen passar på att rensa bort mycket slagg under natten när vi sover. Lika så sorterar och rensar hjärnan ut information och ger den välbehövlig återhämtning under sömnen.

Dra ner på tempot – Försök att hålla en låg stressnivå under din detox. Boka inte in för mycket och säg nej till uppgifter som inte är akuta. Detta är en tid att fokusera på dig själv. Meditera, djup andas, gå sköna långpromenader och ta lite extra hand om dig själv.

Var fysiskt aktiv – När du motionerar och rör på dig hjälper det att få fart på lymfvätskan, något som är väldigt viktigt för att gifter ska kunna avlägsnas från kroppen. Se även till att du svettas så att kroppen kan göra sig av med avfall den vägen. Går du på en striktare juicefasta så kan du dock välja lugnare motionsformer och istället se till att svettas ut ordentligt genom att t.ex basta.

Bastu och varma bad
– Komplettera gärna med bastubad om du har möjlighet så du svettas ut ordentligt. Gör även varma bad med t.ex epsomsalt, bikarbonat, äppelcidervinäger eller eteriska oljor som stödjer kroppens rening. Dessutom får det dig att slappna av och sova gott efteråt.

Torrborstning – När man torrborstar huden ökar cirkulationen samtidigt som gamla hudceller avlägsnas, vilket gör att kroppen lättare kan göra sig av med avfall den vägen. Det hjälper även lymfvätska i rätt riktning som redan nämnt har en stor betydelse för att kroppen ska kunna göra sig av med restprodukter. I början kan borstningen kännas hårt mot huden, men du ska se att den vänjer sig snabbt. Var dock noga med att välja en borste av naturhår avsedd för torrborstning. Mer om hur du torrborstar kroppen kan du läsa här.

Abhyanga – Ayurvedisk självmassage med uppvärmd sesamolja ”Abhyanga” används traditionellt för att rena kroppen, hjälpa lymfvätskan i rätt riktning, samtidigt som det ger en djup avslappning. Dessutom mjukar det upp muskler, stela leder och ger huden vård på djupet. Ett fantastiskt komplement till torrborstning. Hur du gör Abhyanga kan du läsa om här.

Detoxa ditt hem – Konventionella tvätt- och städprodukter bidrar till att man släpper in väldigt mycket onödiga kemikalier i hemmet. Genom att använda naturliga produkter så gör du både din hälsa och miljön en tjänst. Du kan faktiskt komma förvånansvärt långt genom att bara använda enkla produkter som ättika, bikarbonat, citron och ren såpa. Det finns även ett fantastiskt bra utbud på naturliga tvätt- och städprodukter idag för den som inte vill blanda sina egna städprodukter.

Detoxa ditt badrumsskåp – Konventionella hygienprodukter innehåller ofta ämnen som är allergena, cancerogena, hormonstörande eller på andra sätt skadar vår hälsa. Antiperspiranter innehåller t.ex aluminium som absorberas genom huden, vilket säger sig själv att det inte är hälsosamt. Så ta tillfället i akt och rensa ut i badrumsskåpet om du inte redan har gjort det. Idag finns det ett riktigt bra utbud av naturliga och ekologiska produkter.

Genom att dagligen gör smarta val när det gäller kost och livsstil gör du mycket för hälsan och för att kroppens reningssystem, immunsystemet, mage-tarmfunktionen, vitala organ och näringsupptaget ska fungera optimalt. Det ultimata är att dagligen inkludera livsstilsåtgärder som stödjer kroppens utrensning och därefter komplettera med en intensivare detoxkur 1-2 gånger per år.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

  1. Krestina

    Tack för tipsen! Ska snart göra en detox så det var välkomna råd. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Varsågod! Lycka till med din detox. 🙂

  2. Ann

    Tack!

    Svara
  3. Malin C

    Tack! 🙂 Ska göra en detoxkur i feb så då ska jag följa dina tips! 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close