Fördelarna med att tillföra kokosolja i kosten

by Mikaela Bjerring on 31 oktober, 2014 · 2 comments

in Blogg, Kost, Kosttillskott, Superfoods

Ett viktigt val när det gäller kosten är att välja rätt sorts fetter. Det finns många underbar kallpressade vegetabiliska oljor att använda i matlagningen, men majoriteten av dessa tål inte hög temperatur och bör användas utan upphettning. Kokosoljan är överlägsen många fettkällor då dess hälsosamma medellånga fettsyror tål hög värme och därför är ett bra val att använda vid stekning och bakning.

Kallpressad kokosolja

Kokosolja har under årtusenden varit en del av den vardagliga kosten och alternativa medicinen i många kulturer och världsdelar. I väst har kokosoljan dock inte alltid fått den uppmärksamhet den förtjänar, men börjar nu användas mer flitigt då allt fler börjat inse dess underbara hälsofördelar.

Kokosnötsoljans medellånga fettkedjor, är fettsyror i en mycket viktig form av fett, speciellt för immunsystemet, energiproduktion, muskelarbete och för att gynna tillväxten av goda tarmbakterier. Dessa fettsyror skyddar de inre organen och ger god styrka och struktur för cellmembranen och har en positiv inverkan på såväl de vita blodkropparnas funktion så  som hormontillverkningen (2). Kokosnöten är egentligen inte en nöt, utan ett frö, vilket betyder att många nötallergiker kan äta kokos.

De medellånga fettsyrorna är lättsmälta och förbränns snabbt eftersom de direkt tas upp och omvandlas till energi i kroppen. Fettet cirkulerar inte och lagras inte som kroppsfett på samma sätt som andra fettsyror. kokosolja används därför av många som vill leva en sund livsstil och/eller gå ner i vikt (2)

Läs mer om kokosolja:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Short term effects of dietary medium-chain fatty acids and n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids on the fat metabolism of healthy volunteers. Lipids Health Dis. 2003 Nov 17;2(1):10.

(2) ”The healing miracle of coconut oil”, Bruce Fife, 2001

(3) ”Coconut: In support of good health in the 21st century”, Mary G. Enig, 1999.

Leaders kallpressade kokosolja

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Anna Jansson november 3, 2014 kl. 10:56

Kokosolja är helt fantastiskt! Jag började använda det först för ett par år sedan då jag lästa om det här på bloggen, idag skulle jag inte kunna vara utan denna underbara olja. Jag använder kokosolja både på huden och på maten och tror att det har bidragit en hel den till min viktnedgång!

Svara

2 Tina Nordberg november 3, 2014 kl. 10:57

Tummen upp!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: