För alla som älskar choklad!

by Mikaela Bjerring on 4 mars, 2012 · 5 comments

in Blogg, Kost, Superfoods

För alla som älskar choklad, men samtidigt tänker hälsa så finns det en del smarta val som kan få smaklökarna att ta ett glädjesprång. En bit mörk ekologisk choklad kan ätas med gott samvete.

Mörk choklad - Kakao bra för hälsan

Mörk choklad och hjärt- kärlhälsan

Mörk choklad (över 70% kakao) anses bidra till bättre hjärt- kärlhälsa. Det innehåller flavonoider, en kemikaliegrupp som stödjer normala kolesterolvärden (1).

Choklad ökar välbefinnandet

Det är ingen slump att man blir lite lycklig av choklad för den stimulerar Serotoninet, hjärnans må-bra-hormon. Enligt försök som amerikanska forskare gjort kan chokladen även fungera som naturlig smärtlindring (2).

Choklad kan motverka övervikt

Vid Köpenhamns universitet har forskare sett att testpersoner som åt mörk choklad kände sig mättare och var mindre benägna att sukta efter sötsaker, salta snacks och fet mat. Choklad anses därför även kunna motverka övervikt och främja bättre matvanor.

Choklad som afrodisiaka

På 1700-talet ansågs choklad ge upphov till så våldsamma passioner att det funderades på att förhindra munkar från att äta choklad.

Casanova förkunnade att chokladen var mycket mer uppiggande än champagne. Madame du Barry gav den till alla sina älskare och Montezuma konsumerade alltid stora mängder choklad innan han besökte sina fruar.

Det sägs att Ludvig XV:s älskarinna Madame de Pompadour aldrig tog med sig en man i sängen utan att först ha bjudit honom på minst tre koppar varm choklad med mycket vanilj, hon tyckte det var säkrast så.

RawBite Choklad EKO

RawBite med choklad tillverkas av 100% naturliga, ekologiska och råa ingredienser. Det är en frukt och nötbar som är helt fri från mjölk, gluten, ägg, soja, tillsatt socker och konstgjorda smak- och färgämnen. Det är helt enkelt en nyttig bar som passar utmärkt att ha med sig i väskan eller på fikat!

  • Ekologiskt och RawFood
  • Naturlig och helt utan konstgjorda tillsatser
  • Nyttigt mellanmål eller efter träningen

Här hittar du: RawBite Choklad EKO

Superfruits Cacoa Nibs

En storsäljare och älskad cacaoprodukt! Superfruits Cacao Nibs kommer från den finste cacaofrukten Criollo som ger en fantastisk arom. Ät nibsen som de är, blanda i en egen trail mix eller använd dem när du bakar kladdkaka! Superfruit samarbetar med det sista cooperativet i Peru som bevarar den finaste av kakaofrukter, nämligen Criollo!
Här hittar du: Cacao Nibs

Superfruit Gojibär Choklad

Gojibär doppade i mörk choklad ett hälsosamt och supergott val. Gojibären har används under tusentals år i Asien för att uppnå en god hälsa. Dessa bär är rika på antioxidanter, nyttiga fetter, vitaminer och mineraler. Finns även som naturella men de chokladdoppade måste jag säga är oemotståndliga.
Här hittar du: Gojibär doppade i mörk choklad

Här hittar du fler hälsosamma livsmedel

 

 

 KÄLLOR & REFERENSER(1) Neuropsychiatric Disease and Treatment. Volume 4, Pages 433-440 “Cerebral blood flow response to flavanol-rich cocoa in healthy elderly humans” Authors: F.A. Sorond, L.A. Lipsitz, N.K. Hollenberg, N.D.L. Fisher

(2) Cocoa Intake, Blood Pressure and Cardiovascular Mortality, Journal of the American Medical Association (Vol. 166 No. 4, February 27, 2006)

Läkaren Helena Nybloms "Supermat" (Albert Bonniers förlag)

Bildkälla: Fotograf: Fotoos Van Robin - Wikimedia commons: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Whiskey_Chocolate_Cake.jpg

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 5 comments… read them below or add one }

1 hanan mars 4, 2012 kl. 14:56

Jag är super svag för choklad. Vilka underbara recept du har delat med dig. Få jag dela denna artikel med källhänvisning till dig 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring mars 4, 2012 kl. 15:01

Hanan, du får mer än gärna dela denna artikeln 🙂

Svara

3 hanan mars 4, 2012 kl. 15:16

Tusen tack Mikaela!

Svara

4 Sabine-Välbefinnaren mars 4, 2012 kl. 21:17

Hej Hej, Då kan jag vara extra glad att jag bara äter mörkchoklad. (med vissa undantag) =). Är ett litet treat jag ger mig själv ibland.
Vi tänkte bara i Indien 5-6 veckor, och har bokat in en arrangerad trip med ett företag som ordnar med transport och hotell och vissa turist attraktioner i vissa städer. Dehli, Agra, Varanaasi, Pushkar, Goa och Kochi är några av dom ställen vi ska besöka. De bubblar i hela kroppen bara jag tänker på äventyret! =) Trevlig kväll.

Svara

5 Pontus mars 8, 2012 kl. 14:54

Finns de personer som säger att hälsosam mat inte är gott eller spännande 😀 Så fel dom har!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: