För ett friskt kollagen och minskning av åderbråck

by Mikaela Bjerring on 16 oktober, 2013 · 0 comments

in Anti-aging, Blogg, Hjärt- och kärlhälsa, Hudproblem, Kosttillskott

Vindruvkärnextrakt kan bidra till att ge kroppen ett näringsmässigt stöd för att upprätthålla ett friskt kollagen, som är den huvudsakliga beståndsdelen i bindväv och är av betydelse för vår huds elasticitet. OPC i vindruvkärnextrakt kan även bidra till att stärka blodkärlen och har bevisat sig minska åderbråck samt hjälpa vid svullna ben.

Vindruvkärnextrakt består till 95 % av flavonoiden OPC, även kallad proantocyaner som är en av de mest effektiva antioxidanter som påträffats inom växtriket. Ämnet OPC finns i förutom vindruvskärnor i ett flertal växter, frukter och bär. De tre mest kända växterna är tallbark,  Japanese knotweed samt grönt te.

OPC upptäcktes på 1950-talet av den Franske kemisten Jack Masquelier. Professor Jack Masquelier arbetade vid universitetet i Bordeaux där han undersökte det röda skalet till jordnötter. Detta visade sig innehålla ett ämne som han tyckte liknade en antioxidant och som han aldrig förut sett. Hans team forskade vidare om det nya ämnet och blev imponerade av vad de fann. En dag gav han substansen OPC till chefens fru som hade svullna ben och hade svårt att gå. Inom 48 timmar var hon på benen igen enligt Masquelier (J. Carper-Mirakel Kurer) (1).

I mitten av 1970-talet fann Professor Masquelier även höga halter av OPC i vindruvskärnor och lät patentera sitt funna ämne som Pycnogenol som registrerades som ett varumärke av det Engelska företaget Horphag Research Limited.

vindruvkärnextrakt från helhetshälsa

vindruvkärnextrakt från helhetshälsa

Idag finns där en mängd doktorsavhandlingar och fallstudier omkring OPC. I Frankrike har ämnet länge använts flitigt mot åderbråck med mycket positiva resultat (2) (3). Där finns även studier som stödjer att Vindruvkärnextrakt hjälper vid svullna ben (4).

Indikationer om en person har svaga blodkärl och som kan ge en vägledning om en människa behöver OPC är brustna kärl i ögonvitan, blödande tandkött när man borstar tänderna, svullna vader, högt blodtryck, eller en tendens att blöda lätt och få blåmärken.

Sammanfattning av OPC´s effekter i vindruvkärnextrakt är:

  • Antioxidantativa egenskaper.
  • Stödjer hjärt-kärlhälsan och minskar då risken för hjärtinfarkt.
  • Bidrar till starkare blodkärl.
  • Har förmågan att minska åderbråck.
  • Stödjer kroppens antiinflammatoriska egenskaper.
  • Stödjer ögonhälsan.
  • Bidrar till att bygga upp kollagen vilket ger starkare bindväv och fastare och mer elasticitet till huden.

Här hittar du Vindruvkärnextrakt

 

 KÄLLOR & REFERENSER(1) Masqueliers, J.Stabilisation du collagene par les oligomers procyanidoliques, Acta Therapeutica 7:101-105,1981

(2) PDF från Washington university om vindruvkärnextrakt och åderbråck http://courses.washington.edu/medch420/pdf_lectures/420_07_lecture5.pdf

(3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9203986?ordinalpos=7&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum

(4) Vindruvkärnextrakt och dess positiva effekt vid svullna ben: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2165237?ordinalpos=2&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: