Fördelar av vassleprotein du kanske inte visste

by Mikaela Bjerring on 25 mars, 2016 · 2 comments

in Blogg, Hälsa, Hälsokost, Kost, Träningstillskott


Alla celler i kroppen är beroende av protein och därför kallas proteiner för kroppens byggstenar. Vid normala omständigheter får man i sig tillräckligt via en balanserad kost. Men det finns tillfällen som vid träning, stress, sjukdom, nedsatt immunsystem, viktkontroll, låg energinivå etc. då man kan behöva öka sitt proteinintag. Vassleprotein med sin höga biotillgänglighet kan här ge kroppen flera fördelar.

Vassleprotein - fördelar

Vad är vassleprotein?

Komjölk består av ca 6,25 procent protein. I sin tur består proteinet av 80 % av kasein och 20 % av vassle. Vassle är en restprodukt vid osttillverkning. När mjölken blandas med löpe separerar mjölkens två proteiner kasein och vassle. Kaseinet stelnar och kultiveras för att bli ost. Kvar blir en vätska med vassle. Av den vätskan gör man sedan vassleprotein genom att filtrera bort laktos och fett.

Vassle är ett komplett proteinkälla som innehåller alla essentiella och icke essentiella aminosyror. Det är ett protein som är lättupptagligt för kroppen och sägs ha det högsta biologiska värdet av alla proteinkällor. Detta gör vassleprotein till ett populärt val för många som vill tillföra mer protein till sin kost. Orsaken varför vassleprotein har så hög biologiskt värde är på grund av att det innehåller höga mängder av grenkedjade aminosyror (ca 24 procent) samt glutamin. Dessa aminosyror är speciellt viktiga för muskeltillväxten, proteinsyntesen och cellhälsan.

Vassleprotein kan därför vara ett bra komplement för dem som får för lite protein i sig genom sin kost eller behöver få i sig mer protein på grund av träning eller andra omständigheter som, t.ex. sjukdom, skador, operationer, önskad viktminskning/viktkontroll eller hög stressbelastning (1). Dessutom har vassleprotein visat sig öka glutationvärdet i kroppen både har betydelse för immunförsvaret och för att motverka förtidigt åldrande.

Vassleprotein ökar nivåerna av glutation

Studier (2) har visat att nivåerna av glutation i kroppen ökar när man intar vassleprotein. Glutation den mest kraftfulla antioxidant som finns i kroppen, så du kan säkert själv förstå då hur viktigt glutation är för din hälsa. Glutation finns i alla dina celler. Kroppen tillverkar själv  glutation, men produktionen minskar med åldern. Ju mindre glutation som du har i dina celler, desto snabbare åldras kroppen. Låga nivåer av glutation påverkar även kroppens immunförsvar genom att bidra till sjukdomar, minskad energi och sämre motståndskraft (1). Därför är det fördelaktigt för kroppen att få i sig tillräckligt med aminosyror som behövs för kroppens tillverknings av glutation. Glutation består av tre aminosyror – cystein, glutamat och glycin. Eftersom vassleprotein en så hög biotillgänglighet så har det visat sig bidra till ökade glutationnivåer i kroppen.

Fördelarna med ekologiskt vassleprotein

Att välja ett ekologiskt vassleprotein har samma fördelar som att äta ekologiskt mat. Du får självklart en mycket renare produkt. Mjölken kommer från glada gräsätande kor. Det gör ju även att näringsinnehållet i ekologiskt vassleprotein är bättre än oekologiskt. Den ekologiska maten är framställd på ett så naturligt sätt som möjligt och du slipper få i dig bekämpningsmedel, kemikalier och GMO. Du gör både din kropp och naturen en tjänst.

Att välja vassleprotein

När man väljer vassleprotein så tycker jag själv att man alltid ska gå efter en så ren produkt som möjligt. Det innebär ekologisk, fri från artificiella smakämnen, färgämnen, sötningsmedel och andra onödiga tillsatser. Idag är tyvärr inte ekologiskt vassleprotein dominerande på marknaden, men förhoppningsvis kommer det inte dröja länge tills det förändras.

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Vassleprotein höjer immunförsvaret och skyddar mot mikrober. Bell SJ. “Whey protein concentrates with and without immunoglobulins: a review”. J Med Food, 2000;3:1:1-13.

(2) Bounous G, Molson J. 1999 Competition for glutathione precursors between the immune system and the skeletal muscle: pathogenesis of chronic fatuge syndrome. Med Hypothesis 53;(4): 347-349.

(3) Sen CK. 1999 Glutathione homeostasis in response to exercise training and nutritional supplements. Molecular & Cellular Biochemistry. 196:31-42.Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Kalle mars 31, 2016 kl. 13:02

Vassleprotein för mig är uteslutande bäst!

Svara

2 Ann april 1, 2016 kl. 10:04

Härligt med ekoprotein som inte innehåller en massa onödiga tillsatser!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: