Forskning visar – spenat bidrar till viktminskning

by Mikaela Bjerring on 15 september, 2014 · 1 comment

in Blogg, Forskning, Kost, Livsmedel, Viktkontroll

Forskning vid Lunds universitet visar att spenat minskar ditt sug efter att okynnes äta med hela 95 procent, och därmed bidrar till viktminskning.

Spenat kan bidra till viktminskning
Under senare år har forskare vid Lunds universitet presenterat forskningsresultat kring viktnedgång med hjälp av thylakoider i form av ett spenatextrakt. En långtidsstudie på människor visar att resultaten är entydiga. Med hjälp av tillskott av thylakoider stärks den egna produktionen av mättnadshormoner vilket hjälper oss att hålla en hälsosam kosthållning och att inte bli sugna på att småäta.

Så här gick studien till

Studien pågick i 3 månader där 38 överviktiga kvinnor mellan 40 och 65 år ingick. Varje morgon före frukost fick kvinnorna dricka en grön drink. Hälften av kvinnorna fick fem gram spenatextrakt med gröna växtmembran som kallas thylakoider och den andra hälften kvinnor fick placebo.

Samtliga deltagare fick följa samma mat- och motionsschema, vilket var att äta en balanserad kost med tre måltider per dag samt att motionera 30 min per dag.

De deltagare som fick spenatextraktet uppgav att de fann det lättare att hålla sig till tre måltider per dag och att de inte hade någon längtan efter att småäta. Gruppen som fick thylakoider gick i genomsnitt ner fem kilo var, vilket var 43 procent mer än kontrollgruppens 3,5 kilo.

Ett smart och hälsosamt sätt att gå ner i vikt

Spenatextrakt kan vara ett av det smartaste sätten att gå ner i vikt i med sin förmåga att minska lusten att småäta med hela 95 procent. Analyserna visar att en dryck med thylakoider före frukost gör att suget efter sött och fett minskar samt att mättnadskänslan håller i sig hela dagen.

Forskarna menar på att det är mättnadskänslan som är nyckeln. Med hjälp av thylakoiderna bryts maten ner under längre tid, vilket gör att tarmhormonerna hinner frigöras och kan kommunicera med hjärnan att vi faktiskt är mätta.

Det handlar om att utnyttja tiden det tar att smälta maten. Thylakoiderna förlänger matsmältningen och ger en mättnadskänsla. Suget efter mellanmål minskar. Det gör att vi kan hålla oss till den kosthållning som vi är skapta för utan att vi känner sug efter att småäta och vi håller sötsuget borta.

Var kan man köpa spenatextrakt?

Spenatextrakt, som till exempel produkten Aptiless finns att köpa på hälsokostaffärer. Här kan du läsa mer om Aptiless.

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARForskings resultat – spenat extrakt ger viktminskning: http://www.lu.se/article/spenatextrakt-ger-viktminskning

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Maria S september 16, 2014 kl. 15:00

Intressant! Jag skulle behöva bli av med mitt begär för att småäta. Jag har några kilo att gå ner så kanske detta skulle hjälpa mig.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: