Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Ghee – ett hälsosamt alternativ av fett

av | mar 26, 2017 | Eko & Miljövänligt, Fysisk hälsa, Hälsa, Kost & Näring | 14 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Ghee är klarnat smör även kallat skirat smör, som använts i det indiska köket under tusentals år. Inom den ayurvediska hälsofilosofin brukar ghee kallas för det flytande guldet. Anledningen är att det anses bidra med många hälsofördelar och vara både balanserande och stärkande för kroppen.

Ghee - ett hälsosamt alternativ av fett

Ghee inom ayurveda

Inom den traditonella läkekonsten ayurveda används ghee flitigt både för matlagning och som en hälsoprodukt. Den anses vara en “Rasayana”, vilket betyder vitaliserande på sanskrit. Man ser ghee som allmänt balanserande, stärkande och läkande för alla tre doshor – vata, kapha och pitta (1).

Traditionellt används ghee för att stödja hjärnan, nervsystemet, mag-tarmhälsan, näringsupptaget, immunsystemet, ögonhälsan och huden (2). Inom ayurveda är ghee även uppskattat för att det inte ger ama (slagg) eftersom man tagit bort proteinerna laktos och kasein (1).

Hur gör man ghee

Hur gör man ghee?

Inom den indiska matkultur är ghee en stapelvara. Det är ett bra fett för matlagning, eftersom det tål höga temperaturer utan att fettsyrorna oxiderar och skadliga biprodukter produceras. När man gör ghee så kokar man helt enkelt smör på låg värme så att proteinerna separeras från fettet och vattnet skummar bort. Kvar har man det klarifierade smöret som nu är i stort sätt fritt från proteinerna laktos och kasein. De flesta som är laktosintoleranta och/eller känsliga mot mjölkprotein kan alltså använda ghee. Dessutom är ghee riktigt gott. Smaken är väldigt lik vanligt smör, men något nötigare.

Ghee inom ayurveda

Näringsinnehållet av klarnat smör

Ghee innehåller en större mängd smörsyra som är en kortkedjad fettsyra som har betydelse för vår tarmhälsa. Bland annat vet man att smörsyra gynnar matsmältningen, bidrar till en frisk tarmslemhinna och hjälper de goda tarmbakterierna att fäst på tarmslemhinnan (3).

Ghee som är gjort på ekologiskt smör är också en av de bästa källorna till CLA (Conjugated Linoleic Acid). Man hittar även en viss mängd av de fettlösliga vitaminerna A, E och K.

Ghee hälsosamt

Att använda ghee

Ekologisk Ghee kan användas istället för vanligt smör och olja i all matlagning och bakning. Ett bra alternativ att bre på brödet och ett riktigt bra fett att steka i eftersom det tål höga temperaturer. Ghee har dessutom en väldigt god smak, vilket gör det till ett fantastiskt livsmedel när man vill kombinera hälsa med en härlig smakupplevelse.

 

Återförsäljare av Ekologisk Ghee hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Lad V. New York: Harmony Books; 1998. The Complete Book of ayurvediska huskurer.

(2) Sharma HM. Smörolja (ghee)-Myter och fakta. Indian J Clin Pract. 1990; 1: 31-2.

(3) Butyric acid – a well-known molecule revisited. Published online 2017 Jun 13. doi: 10.5114/pg.2017.68342. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5497138/

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

14 Kommentarer

  1. Fia

    Tack för tipset! Låter spännande så det ska jag prova 🙂

    Svara
  2. Eva-Lena

    Har hört om ghee, men aldrig vetat va det va riktigt. Det låter ju som ett bra alternativ av fett. Nu kör jag med kokosolja när jag steker, men man kan ju variera. 🙂 Ska prova i alla fall.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja, man kan variera och så kan man ta lite av varje när man steker. Ghee smakar som smör så det ger en god smak.

  3. Kerstin H.

    Mitt kolesterol som innan var högt är nu på en bra nivå efter det att jag började använda ghee och kokosolja istället för andra oljor och fetter i maten. Tycker om smaken med, så det kan jag rekommendera.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Härligt att ditt kolesterol är på en bra nivå nu.

  4. Maja

    Ghee är fantastiskt 🙂

    Svara
  5. Emma

    Riktigt gott!

    Svara
  6. Kalle P

    Riktigt gott, till och med godare än smör.

    Svara

Lämna ett svar till Mikaela Bjerring Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close