Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com – 

Havre är för många en mycket uppskattad smak. Dessutom är det ett naturligt glutenfritt spannmål som bjuder på ett bra näringsinnehåll. Här följer ett recept för riktigt goda och saftiga havrefrallor bakat på fiberrikt havremjöl och bovetemjöl.

Glutenfria havrefrallor recept

Detta behöver du:

Så här gör du:

  1. Smula ner jästen i en bunke, eller en degblandare om du har en sådan. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst upp sig.
  2. Blanda i honungen.
  3. Mät upp alla övriga ingredienser; havremjöl, bovetemjöl, salt, fiberhusk och tillsätt degvätskan lite i taget.
  4. Jobba ihop degen med degkrokar under cirka 10 minuter tills du fått en jämn och fin deg. Det blir först en rätt så klibbig smet som blir fastare var efter fiberhusken suger upp vätskan.
  5. Låt degen stå och svälla i cirka 10 minuter.
  6. Forma bullar av degen och lägg dom på en plåt klädd med bakplåtspapper. Pudra sedan över lite havremjöl eller havregryn så dom får en fin yta.
  7. Låt bullarna jäsa i cirka 90 minuter under bakduk. Se till att det är varmt och dragfritt i köket så att dom jäser ordentligt.
  8. Värm upp ugnen till 225 °C och grädda i 20-25 min i mitten av ugnen.
  9. När bullarna är färdiggräddade, så flyttar du över dom till ett galler. Låt dom svalna helt innan du äter dom eftersom avsvalningstiden behövs för att de ska forma rätt konsistens.

Att tänka på:

En glutenfri deg bakad med jäst behöver bearbetas riktigt ordentligt för att bli bra. Det krävs runt 10 minuter med degkrokar, men den blir då mer lätthanterlig och den jäser bättre eftersom mer syre kommer in i degen. 

Jäsningen är också viktig. Eftersom degen inte innehåller gluten så kommer den inte resa sig under gräddningen. Se därför till att degen på jäsa klart innan du sätter in den i ugnen.

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

  1. Linda

    Tack för receptet! Ser jättegoda ut. 🙂

    Svara
  2. Karin

    Åh, så gott dom ska jag prova att baka. Tack för inspiration!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Varsågod och trevligt att det uppskattas. Låt mig gärna veta vad du tyckte om du bakar dom.

  3. Eva

    Tack för tipset!

    Svara

Lämna ett svar till Linda Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close