Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Dessa wraps är gjorda på pumpafrömjöl och lite andra fröer. Bröden är rika på fibrer, protein och tack vare fiberhusk och guarkärnmjöl blir dom mjuka, saftiga och spänstiga i konsistensen. Riktigt goda att fylla med en fräsch sallad, grillade grönsaker eller vad man behagar.

Glutenfria wraps med pumpafrömjöl

Detta behöver du (8 st bröd):

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 225° C.
  2. Ta en skål och blanda ihop chiafrön, linfrön och fiberhusk med vattnet. Låt stå och svälla i cirka 10 minuter till en geléliknande massa.
  3. Ta en ny skål och mät upp havssalt, guarkärnmjöl, pumpafrömjöl och bakpulver. Se till att du blandar ihop ingredienserna väl.
  4. Tillsätt kokosoljan och de torra ingredienserna till fibermassan och blanda ihop med hjälp av degkrokar.
  5. Dela upp degen i 8 lika delar och kavla ut på bakplåtspapper till runda bröd. Du får plats med 2-3 bröd på varje plåt. Dom ska inte vara tjockare än ett par millimeter, så gör dom så tunna som du kan. Bröden kommer att svälla något under gräddningen.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 6-9 minuter. Tiden kan variera något mellan olika ugnar, men ha dom inte inne för länge för då blir dom hårda och torra.
  7. Ta ut dom ur ugnen och lägg över dom på ett galler så dom får svalna.

Kort om pumpakärnprotein/pumpafrömjöl

Vid tillverkning av pumpafröolja pressas oljan ut från fröna och kvar blir en avfettad massa som man tar tillvara på för att göra pumpafrömjöl som även kallas pumpakärnprotein. Mjölet har alltså en låg fetthalt, men är rikt på protein, mer än 60 procent. Det finmalda mjölet har en riktigt god nötig smak. Passar utmärkt att använda vid bakning eller tillsätta i smoothies för att öka proteininnehållet.

Kort om guarkärnmjöl och xantangummi

Guarväxten räknas som en baljväxt och det är av guarväxtens frön som man gör guarkärnmjöl. Guarkärnmjöl har förmågan att svälla cirka åtta gånger sin storlek när den blandas med vätska. Det gör den till ett mycket bra stabiliserings- och förtjockningsmedel i bland annat såser och bakverk. Guarkärnmjöl är även mycket användbart vid glutenfri bakning för att få en bra konsistens.

Xantangummi framställs ur glukos som genomgår en jäsningsprocess och därefter mals till ett fint pulver. Xantangummi används precis som guarkärnmjöl som stabiliserings- och förtjockningsmedel. Vid glutenfri bakning ger det bröd och bakverk en mer elastiskt och fastare konsistens. Det har alltså liknande egenskaper som gluten och man behöver ytterst lite. Xantangummi kan som nämnt ovan bytas ut mot guarkärnmjöl.

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

  1. Kerstin

    Ser ju jättegoda ut! 🙂

    Svara
  2. Ann W

    Dom ska jag testa att göra. 🙂 Tack för receptet!

    Svara
  3. Amanda

    Detta är ett recept i min smak! Tack! <3

    Svara
  4. Ingrid Agnetha Wahldén

    De ser supergoda ut, undrar om de passar en diabetiker, med tanke på xantangummit
    Vet någon näringsvärdet på dessa wraps, Hade varit super om det fungerar, svårt och hitta bra mat som inte påverkar sockermängden i blodet

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! 🙂
      Xantangummi har en blodsockersänkande effekt, men jag vet dock inte vilken mängd man måste få i sig för att det ska påverka blodsockret. Det är ju väldigt lite i det här receptet. Jag skulle dock ändå råda dig att fråga din läkare om det är ok eller inte.

Lämna ett svar till Mikaela Bjerring Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close