Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Grönkålssoppa med röda linser

av | jan 10, 2023 | Hälsa, Lunch - Middag, Recept - Vegetariskt & glutenfritt | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Grönkålssoppa med röda linser är en av mina absolut favoritsoppor. Dels älskar jag grönkål i alla dess former och sen blir den så smakrik. Dom röda linserna gör även soppan matigare och mer proteinrik. En riktigt god och värmande soppa som dessutom är enkel att göra.

Grönkålssoppa med röda linser

Ingredienser för grönkålssoppa med röda linser:

Så här gör du:

  1. Hacka den gula löken, vitlöksklyftorna och grönkålen. Soppan kommer att mixas, så du behöver inte vara supernoga med att hacka grönsakerna fint.
  2. Skölj dom röda linserna i ett sil och låt dom rinna av.
  3. Fräs löken i en kastrull med lite olja tills den börjar mjukna.
  4. Tillsätt vitlöken och grönkålen och fräs i några minuter till.
  5. Häll på vattnet, tillsätt buljongen, muskotnöt och dom röda linserna.
  6. Rör om och låt koka i cirka 20 minuter.
  7. Mixa soppan med hjälp av en stavmixer och tillsätt havregrädden. Om soppan känns för tjock så kan du tillsätta lite kokande vatten.
  8. Låt soppan koka på svag värme i ytterliga 5 minuter och smaka av med salt och peppar.
Recept för grönkålssoppa med röda linser

Kort om grönkål

Grönkål (Brassica oleracea var. sabellica) tillhör familjen kålväxter. Det är en cruciferous grönsak som är nära besläktad med andra sorters bladkål, samt vitkål, rödkål, broccoli, blomkål och brysselkål.

Det är en relativt lättodlad grönsak och en vinterhärdig växt som trivs i kallare klimat. Den tål både snö och kyla och klarar temperaturer upp till 20 minusgrader. 

Grönkål är rik på fibrer och innehåller en lång rad vitaminer och mineraler. Speciellt rik är den på vitaminerna C, K och A (1). Den innehåller även generöst med antioxidanter i form av flavonoider och polyfenoler (2).

Det finns många olika sorters grönkål. Bladen kan vara gröna eller lila, släta eller krusiga. Den vanligaste typen av grönkål är den med krusiga blad som även kallas kruskål.

Grönkål har sitt ursprung i östra Medelhavsområdet och Anatolien, där den odlats som mat senast 2000 f.Kr (3). Kål med krusblad fanns redan i Grekland runt 300 f.Kr tillsammans med andra plattbladiga sorter. Dessa former av grönkål som av romarna kallades Sabellian, anses vara förfäder till modern grönkål. Den tidigaste registreringen av kål i Västeuropa är från 1200-talet (3). Först på 1800-talet introducerade ryska handlare grönkål till Kanada och USA. Om du vill läsa mer om grönkål så kan du göra det i inlägget ”Den nyttiga grönkålen”.

Vegansk grönkålssoppa recept

 

Källor och referenser:

(1) Livsmedelsverket livmedelsdatabas för näringsinnehåll (version 2022-05-24): https://www7.slv.se/SokNaringsinnehall/Home/FoodDetails/337?sokord=gr%C3%B6nk%C3%A5l&soktyp=1&kategoriId=

(2) Improving the Health-Benefits of Kales (Brassica oleracea L. var. acephala DC) through the Application of Controlled Abiotic Stresses: A Review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8706317/

(3) Perry, Leonard. “Interesting cool crops”. University of Vermont Extension, Department of Plant and Soil Science. https://web.archive.org/web/20220619121044/https://pss.uvm.edu/ppp/articles/cabbage.html

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

  1. Eva A.

    Det är ju bara så gott med grönkålssoppa. 🙂

    Svara
  2. Anne

    Mums! Tack för tipset med att tillsätta röda linser, det ska jag prova. <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du uppskatta tipset. 🙂

  3. A.W

    Håller med om att grönkål är fantastiskt gott. Jag provade receptet som du la ut för grönkålspesto och den blev så bra. Kommer att göra den ofta framöver och ska göra soppan med.

    Önskar dig en fin dag!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du tyckte om grönkålspeston. 🙂

      Tack detsamma!

Lämna ett svar till A.W Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close