Helabas – för normal syra-basbalans

by Mikaela Bjerring on 10 januari, 2014 · 0 comments

in Blogg, Kosttillskott, Livsmedel, Syra-basbalansen

När man pratar om Syra- basbalansen menar man att kroppen behöver ha rätt pH-värde för att fungera optimalt. Det finns även många teorier om att livsstilssjukdomar kan uppkomma av en försurad kropp.

I över 40 år jobbade Dr Ragnar Berg i tyska laboratorier för näringsforskning. Han påvisade bland annat under denna tid att vissa födoämnen är syrabildande och att andra är basbildande för kroppen. Det är även den teori om syra-basbalansen som Ragnar Berg blivit mest känd för (1), (2).

Ragnar Berg påvisade i sin teori att vissa födoämnen är syrabildande, som t.ex. kött, fisk, ägg, vit ost, sojabönor, margarin, olivolja, kaffe, svart te (de flesta teer av örter är dock basiska) saft, läsk, spannmål som råg, vete, havre och ris. Baljväxter som ärtor och linser är svagt syrabildande, nötter, frön, kakao och peppar likaså. Stress, ilska och ångest anses också förhöja syrahalten i kroppen. Kallt väder anses påverka blodet så det bli surare, medans varmt väder gör blodet mer basiskt (1) (2).

Födoämnen som enligt Dr Berg är basbildande är t.ex. de flesta råa grönsaker, råsafter, gröna blad, potatis, rotfrukter, svamp, visa bönor, alger samt frukt och bär. Även de flesta örter är basbildande och exempel på bra örter för detta ändamål är: Brännässla, åkerfräken, nyponpulver, luzern, johannesört och anis (1).

Frukt och grönsaker kan bidra till normal syra- basbalans

Frukt och grönsaker kan bidra till normal syra- basbalans

Syraöverskott i kroppen kan bidra till (2):

 • Kvarhållande av vätska.
 • Försämrad ledhälsa.
 • Migrän
 • Sömnlöshet
 • Onormalt blodtryck.
 • Onormal avföring.
 • Brännande känsla i munnen.
 • Syraöverskott är muskelnedbrytande (förbränner aminosyror),
 • Ökar risken för insulinresistens.
 • Dålig matsmältning.
 • Personer som har diabetes, magsår och reumatisk artrit har ofta syraöverskott i kroppen.

Basiska mineraler som kan bidra till normal syra- basbalans är kalcium och magnesium (2), (3) vilka även förekommer i hälsokostprodukter så som är speciellt framtaget för att bidra till normal syra- basbalans.

pH-värdet
pH-värde 7 är neutralt, pH-värden mellan 0 – 7 är sura medan pH-värden mellan 7 och 14 är basiska.​ Du kan mäta pH-balansen i saliv och urin genom att köpa lackmuspapper (pH indikatorpapper) i hälsokostbutiken . Om du även vill mäta pH-värdet i blodet så kan du söka upp en bra näringsterapeut som hjälper dig med detta. Saliven bör ha pH-värde 6,6 – 7,2. Din urin bör ha pH-värde 6,4 – 6,8. Kroppen är dock mån om att pH-värdet i blodet aldrig ska bli för lågt och vid behov tar kroppen hjälp av mineraler från benstommen för att pH-värdet i blodet ska bli mer basiskt, vilket även innebär en urlakning i mineraldepåerna i skelettet.

Kosttillskott som bidrar till normal syra-basbalans
Helabas är ett kosttillskott från helhetshälsa som innehåller en kombination av olika mineraler som bidrar till en normal syra-basbalans.

Erbjudande på Helabas där du även får pH- papper med på köpet hittar du här

 

KÄLLOR & REFERENSER(1) Syra-bas-balansen, Hälsokostrådets Förlag, Åke Färnlöf.

(2) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 81-87 , ISBN: 91-631-7910-5,

(3) http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/35-granskningar-avslutar-Efsas-utvarderingar-av-nara-2-800-halsopastaenden-om-livsmedel/

”Syra-bas-balansen” Åke Färnlöf, Hälsokostrådets förlag, 1994

”Tallmogårdens väg till hälsa. Praktisk biologisk medicin” av Dr. Karl-Otto Aly, 1985,

”Matglädje och hälsa” av Inga-Britta Sundqvist, 1992

Produkt informationen är hämtad från Bodystore och lackmuspapper

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: