Huskurer vid svampinfektioner i huden

by Mikaela Bjerring on 29 oktober, 2013 · 0 comments

in Blogg, Huskurer - Husmorstips

Fotsvamp (tinea pedis) och ringorm (revorm) ( tinea corporis) är exempel på hudåkommor som orsakas av en grupp svampliknande organismer. Dessa infektioner är mycket vanligt förekommande, smittsamma och kan överföras från människa till människa, djur, våta platser (duschar och simhallar), jord och hushållsföremål. De försvinner vanligtvis inte utan behandling.

Vissa typer av tinea, den svamp som orsakar fotsvamp och ringorm på kropp, under fötter eller hårbotten ger symptom som röda kliande utslag, huden kan fjälla och bli mycket öm. Ringorm yttrar sig som runda fläckar med vit kliande hud och en välavgränsad röd randzon – därav namnet ringorm som ofta drabbar bålen och hårbotten.

Förebyggande åtgärder – Fotsvamp

  • Gå inte barfota i simhallar eller offentliga duschar/omklädningsrum.
  • Håll fötterna torra.
  • Använd strumpor av naturfiber.

Förebyggande åtgärder – Ringorm

  • Undvik direktkontakt med en smittad person eller husdjur, då ringorm smittar väldigt lätt.

Huskurer

Arompaterapi:
Vid fotsvamp: Innan du går och lägger dig på kvällen badar du fötterna 10 minuter i varmt vatten med 2 droppar vardera av de eteriska oljorna – lavendel och tea tree olja. Smörj sedan in fötterna med ringblomssalva. Alternativt kan du istället för fotbad lägga varma kompresser fuktade med samma blandning. Täck med plastomslag och ta på strumpor för att hålla kompresserna på plats under natten. På morgonen blandar du samma oljor igen med en halv tsk ringblomssalva som du masserar in fötterna med.

Vid ringorm: Blanda en droppe vardera av de eteriska oljorna lavendel, myrra och tea tree i en tsk mandelolja. Stryk på de utsatta områdena tre gånger per dag.

Örter
Tinkturer och krämer av ringblomma och kamomill kan bidra till att läka ringorm och fotsvamp. Smörj in fötterna flera gånger om dagen. Läs mer om ringblomssalva, kamomillolja, kamomillolja och eteriska oljor

Har du några bra huskurer som du vill dela med dig? Lämna gärna ett tips i kommentarsfältet nedan.

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: