Immunförsvar

by Mikaela Bjerring · 1 comment

Klicka här för att gå direkt till produkter

Vi människor, liksom alla andra varelser har under evolutionen utvecklat olika skyddsmekanismer. Detta är för att vi ska kunna försvara oss mot de otaliga mikroorganismer som hotar att äventyra vår hälsa.

Vårt immunförsvar skyddar oss mot infektioner oavsett om de orsakas av bakterier, virus, svampar eller parasiter. Sammanlagt finns över hundra miljarder vita blodkroppar i kroppen som utgör immunförsvaret. De kan delas in i olika kategorier efter utseende och funktioner.

Människans immunförsvar kan delas upp i ospecifikt och i specifikt (adaptivt) försvar. Hela immunförsvaret är uppbyggt i olika nivåer, som är mer eller mindre avancerade. Hud, slemhinnor och saltsyra i magsäcken tillhör det mest basala försvaret.

Det ospecifika immunförsvaret som är medfött. Här finns en ogästvänlig miljö som gör det svårare för smittämnen att ta sig in.

Det specifika immunförsvaret är långsammare och mer avancerat. Varje vit blodkropp är specialiserad och kan bara rikta in sig på ett smittämne. Det specifika immunförsvaret är inte medfött. Det utvecklas när vi möter nya smittämnen eller blir vaccinerade. Då bildas så kallade minnesceller. Minnescellerna ger skydd om ett visst smittämne dyker upp igen.

Näringsämnen som visat sig stärka immunförsvaret (3):

• Vitaminer: A-vitamin, betakaroten, C-vitamin, E- vitamin, B5, Bioflavonioder
• Mineraler: kollidalt silver, Zink, Selen
• Fettsyror: EPA/ DHA, linfröolja
• Aminosyror: L- glutamin
• Övrigt: Probiotika, Q 10, colostrum
• Naturmedicin/örter: Astragalus, Pau Dárco, Rosenrot, vitlök

(Dom näringsämnen som är markerade har starkast verkan)

Probiotika

I tarmen finns mer än 500 olika arter av bakterier och totalt finns 10 gånger fler bakterier i tarmen än celler i din kropp. Stress, dålig kost och läkemedel skapar obalanser i tarmfloran. Åker du utomlands utsätts du för andra bakterier som kan leda till turistsjuka eller ännu allvarligare problem. Dina mjölksyrabakterier hjälper dig att smälta maten i tarmen. Har du obalans i tarmfloran tar den inte upp näring effektivt, vilket kan leda till näringsbrist. De flesta människor har ibland eller ofta problem med mage/tarm. Alltifrån lös eller hård mage, gaser, uppsvälldhet, illamående, allergier och överkänslighetsreaktioner mot olika livsmedel etc. Det beror ofta på en obalans i tarmflora.
Här hittar du kosttillskott av: Probiotika

Antioxidanter

Antioxidnter har olika effekter och kompletterar varandra, därför är det mer effektivt att ta det som ett komplex (kombination utav många olika). Ett varierat intag av frukt och grönsaker i kombination med ett antioxidant komplex ger en rejäl boost till kroppens immunsystem.
Här hittar du kosttillskott av: Antioxidant komplex


Här hittar du fler hälsokostprodukter som stödjer Immunsystemet
Se hela bodystores utbud av kosttillskott och hälsokost

Produkter

 KÄLLOR & REFERENSER(1) Karolinska: http://www.karolinska.se/Karolinska-Universitetslaboratoriet/Kliniker/Immunologi-transfusionsmedicin/Patientmottagningar/Immunbristmottagning/For-patient/Immunforsvar/

(2) Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Immunförsvar

(3) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sida: 684, ISBN: 91-631-7910-5.
Immunförsvar- hälsa

Immunförsvar- hälsa

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

{ 1 trackback }