Intolerans mot laktos

by Mikaela Bjerring on 28 april, 2013 · 0 comments

in Blogg

Majoriteten av världens befolkning är laktosintoleranta. Att vara laktosintolerant eller överkänslig mot laktos (mjölksocker) orsakas av brist i kroppen på enzymet laktas. Detta enzym bryter ner laktos till de enkla sockerarterna glukos och galaktos. Vid enzymbrist bryts laktosen istället ner av tarmbakterier, vilket leder symtom så som buksmärtor, uppsvullen mage och diarré. Laktosintolerans ska dock inte förväxlas med mjölkallergi eftersom det inte bildas några antikroppar i blodet mot laktos. Vid intolerans klarar kroppen av att bryta ner små mängder av laktos till skillnad av allergi då kroppen säger ifrån direkt i form av allergiska reaktioner.

Majoriteten av världens befolkning är intolerant mot laktos som finns i mjölk.

Majoriteten av världens befolkning är intolerant mot laktos som finns i mjölk.

En laktosintolerant individ får lära sig av erfarenhet hur mycket mjölk och mjölkprodukter han/hon klarar av. Idag finns där även många laktosfria alternativ i affärerna. De består av vanliga mjölkprodukter som fått en tillsats av enzymet laktas, vilken då redan brutit ned laktosen i produkten helt eller delvis. De har sötare smak än vanliga mjölkprodukter, då de enkla sockerarterna upplevs sötare på tungan. Det finns även alternativa produkter i form av soja-, havre-, och risdrycker. Andra exempel på naturligt laktosfri mjölk är kokosmjölk och mjölk av mandel eller kasjunöt.

Det finns tillfällen när det kan vara svårt att undvika laktos. Då kan man använda sig av laktasenzym i tablettform som man tar vid varje mjölkhaltig måltid. Dessa finns att köpa på hälsokostbutik . Tabletten innehåller laktasenzym och nyttiga bakterier som bryter ner laktos. Denna produkt baseras på ”nyttiga bakterier” som koloniserar tunntarmen och där bryter ner stora mängder mjölksocker, exakt vilken mängd är individuellt, men en tablett ska klara en hel dags normalt intag av mjölkprodukter.
Här hittar du laktasenzym i tablettform LaktozymViktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: