Kosttillskott för hjärnan

by Mikaela Bjerring on 23 februari, 2012 · 2 comments

in Blogg, Hjärnan - Minnet, Kost, Kosttillskott, Sjukdomar - Symtom

Genom att ständigt hålla hjärnan aktiv och regelbundet lära nya fakta så stimuleras hjärnan. Det är även viktigt att tillföra hjärnan rätt näring. Nedanstående näringsämne har visats spela en stor roll när det gäller att stödja hjärnfunktionen.

Fettsyran Omega 3

Fettsyran Omega-3 har betydelse för många kroppsfunktioner och även för att hjärnan ska fungera optimalt. Hjärnceller är uppbyggda av olika fettämnen. Dessa måste tillföras genom kosten och vid behov kompletteras genom kosttillskott.

Omega-3 är särskilt viktigt för hjärncellernas yttre membran. Alla nervsignaler passerar genom denna feta yta på hjärncellen. När vi lär oss nya saker och använder minnet skapas nya anslutningar mellan nervcellerna och nya membran byggs upp runt dem. Alla cellmembranen förnyar sig kontinuerligt vilket kräver nya fettsyror. Allt detta byggs upp och fungerar bäst när vi får i oss tillräckligt med den essentiella fettsyran omega-3.

Hjärnan består till 30 – 50% av fettsyran DHA (omega-3), men får vi i oss för lite omega-3 så använder kroppen andra tillgängliga sämre fettsyror vilket sänker hjärnans prestationsförmåga. Har man ätit onyttigt mättat fett i stora mängder under lång tid kan det ta tid innan omega-3 tillskottet får effekt och hjärnan börjar fungerar bättre.

Studier har gjorts där det visats att ökat intag av omega 3 förbättrar tillståndet hos personer med depression, dåligt minne och ADHD. (1)
Här hittar du Omega-3

Kosttillskott för hjärnan

Kosttillskott för hjärnan

Aminosyran ALC

ALC (Acetyl-l-karnitin)  är en esterform av  aminosyran L-karnitin och anses ha förmågan att optimera hjärnfunktionen. Ju mer vi åldras, desto mer sjunker nivåerna av ALC i hjärnan. Detta näringsämne bidrar till normal hjärnfunktion vid stress och stödjer hjärnan att fungera mer effektivt.

För att hålla hjärnan i form ska man ska helst börja inta ALC i tidig vuxen ålder. Mycket indikerar på att det är essentiellt för alla över 40 år som efterstävar optimal hjärnfunktion och hälsa.  Flera dubbelblind placebokontrollerade studier med kosttillskott av ALC visade efter 12 månader signifikanta förbättringar i minnet. De positiva effekten visade sig efter 3 månader och ökade med tiden. (2)
Här hittar du ALC

Kosttillskott av fosfatidylserin

Fosfatidylserin är ett specialiserat lipid som finns naturligt i kroppen, men oftast inte i tillräcklig mängd. Även om det är en nödvändig komponent för att reglera funktionen av alla celler, finns den i den högsta koncentrationen i hjärnan. Minneskapaciteten minskar med upp till 50% med ökad ålder vilket beror till stor del på minskad mängd av fosfolipiden fosfatidylserin i hjärnan. Fostadidylserin ingår som en viktig del av cellmembranen i hjärnan och påverkar minne och inlärning.

En försämrad förmåga att exempelvis komma ihåg och koncentrationssvårigheter har visat sig vara kopplat till för lite fosfatidylserin i hjärnan. Man tror därför att om man tillför fosfatidylserin som ett kosttillskott, kan man övervinna den minskande mentala funktionen. Försöken har visat sig vara överraskande positiva. Ett kosttillskott av Fosfatidylserin upptas i lätt av kroppen. Dubbla blindtester som  gjorts i både Europa och USA, visar att fosfatidylserin tagits som kosttillskott kan spela en väsentlig roll för vitaliteten. (3)
Här hittar du Fosfatidylserin – Fosfoser memory

 

 

 KÄLLOR & REFERENSER(1) Peet, M, Stokes, C, ”Omega 3 fatty acids for th brain nad treatment of psychiatric disorders,” Drugs, 2005;65(8):1051-1059.

(2) Montgomery, SA, et al. ” meta-analysis of double blind randomized controlled clinical trials of acetyl-L-carnitine versus placebo in the treatment of mild congitive impairment and mild alzheimers disease”. Int Clin Psychopharmacol. 2003;18:61-71

(3) www.biosan.se/press/FosfoserFolder

Bildkälla: wikimedia commons/brain : http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cerebral_lobes.png

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Sabine-Välbefinnaren februari 25, 2012 kl. 20:11

Hej hej, Det är tur att man studerar så mycket så att man använder hjärnan hela tiden och den får vara aktiv! 😉

Har du provat Hamambadet utanför Stockholm? Rekommenderar en heldag där med massage och meze tallrik. Vi hade de fantastisk idag… så avslappnade och de var precis vad vi behövde.

Trevlig kväll.

Svara

2 Mikaela Bjerring februari 26, 2012 kl. 01:42

Låter underbart! Känns som en härlig dag av avkoppling skulle vara välbehövligt inom kort:)

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: