Kronisk trötthet

by Mikaela Bjerring · 1 comment

Klicka här för att gå direkt till produkter

Kosttillskott vid kronisk trötthet

Kroniskt trötthetssyndrom innebär att man känner sig mycket svag och utmattad och har känt så under ett halvår eller mer. Man kan ha infektionskänsla och värk i kroppen och trots att man sover tillräckligt lyckas man inte återhämta sig. Personer med kronisk trötthetssyndrom (ME/CFS) har en extrem fysisk och mental utmattning ofta i kombination med sjukdomskänsla. (1).

Vad kroniskt trötthetssyndrom säkert beror på vet man inte i dag. Många som drabbas har haft influensa eller liknande sjukdom och efter det blivit långvarigt trötta. Ungefär 45 000 människor är drabbade i Sverige. Sjukdomen drabbar män, kvinnor och barn, men det finns en överrepresentation av kvinnor mellan 25 och 40 år (1) (2).

Begreppet kroniskt trötthetssyndrom används bara i Sverige. Internationellt kallas sjukdomen för ME/CFS (Myalgic Encephalomyelitis / Chronic Fatigue Syndrome). Sjukdomsbilden omfattar nervbesvär eller neurologiska besvär. Den som lider av kroniskt trötthetssyndrom har oftast även besvär som sammanhänger med hormonsystemet och immunsystemet (3).

Näringsämne som stödjer kroppen vid kronisk trötthet (4):

  • Vitaminer:  B-komplex, B5, B12, Folsyra, C
  • Mineraler:  Mg, K, Mo, Fe
  • Fettsyror:  EPA/DHA
  • Aminosyror:  L-tyrosin, L-karnitin
  • Övriga näringsämne:  NADH, Q10
  • Naturmedicin/örter: Astragalus, Catuaba, Chisandra, Dong quai, Havrefrö, Ryskrot, Rosenrot

(Dom näringsämnen som är markerade har starkast verkan)

Kombination utav örter

Gerimax Extreme Energy är en kombination av naturlig energi från ginseng, rosenrot och schisandra. Ingredienserna i dessa örter har en så kallad adaptogen verkan. Adaptogena egenskaper innebär att kroppens anpassningsförmåga stärks som stabiliserar och balanserar vitala kroppsfunktioner. En adaptogen är stärkande och skyddar  kroppen från fysisk-, psykisk-, och känslomässig stressHär hittar du kosttillskott av: Gerimax

Rosenrot

Arctic Root är ett traditionellt växtbaserat läkemedel använt som adaptogen vid nedsatt prestationsförmåga såsom trötthet och svaghetskänsla. Indikationerna för ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning.
Här hittar du kosttillskott av: Rosenrot

B-vitaminer

B-vitaminer är viktiga för många funktioner i kroppen men särskilt för nervsystemet, blodbildningen, ämnesomsättningen och energiproduktionen. B-vitaminer kan inte lagras i kroppen utan behöver tillföras dagligen. De som ofta får brist på B-vitaminer är åldringar, de som äter mycket raffinerad mat, kvinnor som använder P-piller, de som dricker mycket alkohol, och om man lever i en stressig miljö (5).
Här hittar du kosttillskott av: B-vitaminer

Se hela bodystores utbud av kosttillskott och hälsokost

Produkter

 KÄLLOR & REFERENSER
(1) Vårdguiden: http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Kroniskt-trotthetssyndrom/

(2) Läkartidningen.se. http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=12353

(3) Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag. Sida: 94 ,ISBN: 91-534-2085-3

(4) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sida: 686 ,ISBN: 91-631-7910-5.

(5) B-vitaminer: Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.
Kronisk trötthet - hälsa

Kronisk trötthet - hälsa

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

{ 1 trackback }