Läkande krafter av örter och kryddor

by Mikaela Bjerring on 23 maj, 2011 · 1 comment

in Alternativ medicin, Blogg, Kost, Kosttillskott, Örter - Kryddor, Örtmedicin

Läkande krafter av örter och kryddor har varit känt sedan urminnes tider. Användningen av örtpreparat för att stärka försvagade kroppssystem, kontrollera symptom och understödja kroppens egna läkande krafter är den äldsta formen av medicin. Örtkännare menar att den naturliga balansen mellan komponenter i växter ger ett effektivare medel för att återställa hälsan än vad syntetiska droger har som skrivs ut i den moderna skolmedicinen.

Örtmedicinens ursprung

Ingen vet riktigt hur eller när människan insåg att växter kunde användas för att stödja hälsan och behandla sjukdom. Örtmedicinen har troligen sitt ursprung i användningen av växter som födoämnen, genom ”försök och misstag” och genom nedärvd kunskap som fortlevt i släktled efter släktled.

Läkande krafter av örter och kryddor

Läkande krafter av örter och kryddor

I och med utvecklingen av vetenskap blev det senare möjligt att isolera växtbeståndsdelar och ta reda på vilka kemiska ämnen i växterna som har särskilda verkningar. Dessa ämnen kopierades sedan i laboratorier för att ge vad vi nu betraktar som moderna mediciner. Den medicinska forskningen har gett örtläkare en bredare förståelse om varför örter har särskilda effekter på kroppen, men detta har inte förändrats deras arbetssätt.

Örtmedicinerna har alltid ansett att användningen av hela växter som innehåller en stor mängd olika beståndsdelar är det idealiska sättet att hjälpa till att stärka kroppens läkande krafter, och att rätta till eventuella obalanser i kroppen. Även om en växt primärt kan väljas för verkan av en beståndsdel kan de övriga ingående ämnena i växten eller växterna begränsa eller öka huvudfunktionen, förhindra biverkningar eller verka på ett allmänt näringsriktigt sätt.

En del örtpreparat innehåller flera aktiva beståndsdelar i ett extrakt från hela växten. Andra innehåller endast ett eller två ämnen som isolerats resten. Ett standardiserat extrakt innehåller kända mängder av en eller flera aktiva beståndsdelar.

Konsultera en örtmedicinare

Örtmediciner har sedan 1000-tals år användas för att behandla många alldagliga åkommor. För att öka immunitet och energi. De är visserligen lämpliga för självbehandling av många vanliga småkrämpor, men det är oftast bäst att söka råd av en professionell utövare av örtmedicin när det kommer allvarligare sjukdomstillstånd. Idag finns även en hel del legitimerade läkare som även har studerat örtmedicin som komplement till den traditionella medicinen.

När du konsulterar en örtmedicinare frågar han dig om din sjukdomshistoria och uppmärksammar särskilt noga din diet och levnadssätt. Om det behövs utförs även en fysisk undersökning. När denna sedan bildat sig en uppfattning om ditt tillstånd letar han efter grundorsaken till problemet och kan därefter förstå och vilken obalans som orsakat hälsotillståndet. Medicinaren anser att till dess att problemet är klarlagt blir inte problemet löst, även om det är möjligt att under tiden lindra problemet eller symtomen. Terapeuten kommer att ge dig råd om diet och föreslå ändringar i livsstil och rekommendera en örtblandning som passar ditt specifika behov.

När det gäller lättare krämpor som du vill komma tillrätta med så kan du se utbudet här av Örter som hälsokost  

 

KÄLLOR & REFERENSER

Vår örtabok, Rabén prisma, ISBN 91-518-2782-4

Bildkälla: Wikimedia commons / spices

{ 1 comment… read it below or add one }

1 Tina maj 24, 2011 kl. 14:15

Min mamma lider av ledbesvär, men det har blivit mycket bättre sedan hon börja med omega 3, olika örtteer. Även jag har börjat ta detta eftersom jag hört att ledbesvär ofta är genetiskt.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: