Linfröolja som kosttillskott av Omega-3

by Mikaela Bjerring on 20 februari, 2015 · 3 comments

in Blogg, Ekologiskt, Hälsa, Hälsokost, Hjärt- och kärlhälsa, Vegansk kost, Vegetarisk kost

Linfröolja innehåller en hög andel Omega-3 fettsyror i en bra balans till Omega-6 – de två essentiella fettsyrorna som vi måste få i oss genom kosten. Förutom dess rika innehåll av Omega-3 så har linfröolja även en rad andra hälsofördelar.

Linfröolja som kosttillskott av omega-3

Betydelsen av att vi får i oss tillräckligt med Omega-3

Omega-3 är en essentiell fettsyra vilket betyder att den är livsnödvändig. Omega-3 är ett av de mest studerade näringsämnena med över 15.000 studier som visar betydelsen att vi får i oss tillräckligt av denna essentiella fettsyra.

Omega-3 och Omega-6 har många olika uppgifter i kroppen och det måste alltid råda en balans mellan dessa. Det är vanligt att vi får i oss för mycket Omega-6 i jämförelse till Omega-3. Omega-3 behövs bland annat för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler och fungerar antiinflammatoriskt i kroppen. fettsyran påverkar också regleringen av blodtrycket, bidrar till normala blodfetter, normal njurfunktion och stödjer vårt immunsystem. Omega-3 minskar blodets förmåga att levra sig och bidrar på så sätt för minskad risk för blodpropp m.m. (1)

Rekommenderat dagligt intag av Omega- 3 ligger normalt på 2,5-3 g per dag. I kosten hittar vi Omega-3 i fet fisk som lax, sill och makrill, vissa alger, nötter och vegetabiliska oljor så som t.ex. rapsolja och linfröolja. Och det är just linfröoljan som jag tänkte gå lite närmare in på här.

Linfröolja som Omega-3 källa

Kallpressad linfröolja är som sagt ett livsmedel som är mycket rikt på Omega-3. Ofta får man höra att omvandlingen från linfröoljans Omega-3 fettsyra ALA till DHA och EPA är låg, men det är värt att veta att linfröolja är en mycket rik källa av Omega-3 och dessutom har den en bra balans mellan omega-3 och 6.  Så även om enbart en tiondel av ALA i linfröoljan omvandlas till EPA och DHA så täcker du ändå dagsbehovet av de fettsyrorna genom att ta en daglig dos av linfröolja.

Linfröolja för hud och hår

Linfröolja har även sina fördelar för huden och håret. Linfröolja är en torr olja som snabbt går in i huden utan att lämna den fet. Linfröolja kan med fördel användas på inflammatoriska tillstånd i huden så som eksem och psoriasis. Som hårolja har den sina fördelar eftersom den inte lämnar håret tungt eller matt. Det är en olja som är väl värd att prova vid torra hårtoppar och torr och kliande hårbotten (3).

Det finns även en lång rad andra studier som visar fördelarna av Omega-3 och linfröolja vid olika sjukdomstillstånd. Omega-3 är ett välstuderat näringsämne och fördelarna av att få i sig tillräckliga mängder är många. Mer om dessa studier kommer vid ett senare tillfälle.

Att välja rätt linfröolja

Jag har själv provat en rad olika linfröoljor som kommer från pålitliga leverantörer, men min absoluta favorit är linfröolja från helhetshälsa. När du smakar Helhetshälsas linfröolja märker du att den är ovanligt mild i smaken vilket beror på att den pressas från gyllene linfrön istället för bruna. Linfröoljan är ekologisk och berikas med E-vitamin vilket är en antioxidant som hjälper till att bevara oljans fina egenskaper samtidigt som näringsvärdet höjs. Linfröolja är en känslig olja på grund av sin höga andel av essentiella fettsyror och härsknar lätt. Det är därför av stor vikt att man väljer en pålitlig leverantör  som behandlat linfröoljan rätt genom hela processen och där vet jag att jag kan lita på Helhetshälsas linfröolja .

Återförsäljare av Helhetshälsas linfröolja hittar du här

 

Köpa bra linfröolja

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Livsmedelsverket: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Fett/Fleromattat-fett-omega-3-och-omega-6/

Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 255-267, ISBN: 91-631-7910-5.

Linfröolja: http://www.shenet.se/ravaror/linolja.html


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 3 comments… read them below or add one }

1 Sabina V februari 25, 2015 kl. 19:47

Helhetshälsa är den bästa linfröoljan! Stor skillnad på smak från andra.

Svara

2 Maria Wik februari 25, 2015 kl. 19:51

Bra inlägg! Sökte om information om linfröolja så kom jag hit.

Svara

3 Linda mars 8, 2015 kl. 16:42

Linfröolja från helhetshälsa är riktigt bra! God smak och använder den i smoothies som tillskott av omega-3.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: