Lymfatiska systemet – kroppens försvar

by Mikaela Bjerring on 19 maj, 2011 · 1 comment

in Blogg

Lymfatiska systemet - kroppens försvar - Passion för hälsa

Lymfatiska systemet - kroppens försvar - Passion för hälsa

Lymfatiska systemet  är en del av  kroppens försvar. Lymfkörtlarna är en anhopning av celler längs lymfkärlen, som spelar en viktig roll i kroppens försvar. Svullna körtlar är ett tecken på att du aktivt bekämpar en infektion eller en invasion av skadliga organismer eller celler. Det finns mycket du kan göra för att hjälpa lymfkörtlarna att skydda din kropp.

Svullna lymfkörtlar
Lymfkörtlarna producerar infektionsbekämpande antikroppar och vita blodkroppar. De stänger även in infekterande mikroorganismer, cancerceller och andra invaderande partiklar.
När lymfkörtlarna är svullna känns dessa ömma och visar sig som varma knölar vanligen på halsen, i armhålorna eller i ljumskarna.

Svullna lymfkörtlar visar sig vanligen vid virusinfektioner, som förkylning, influensa och vissa typer av halskatarr. Svullnaden kan även vara resultatet av en bakterieinfektion.
I sällsynta fall beror svullna lymfkörtlar på cancer i blodet eller i det lymfatiska systemet.

Förebyggande åtgärder
Du kan vidta åtgärder för att minska risken för infektioner som orsakar svullna lymfkörtlar.
Ät rikligt medimmunstärkande födoämnen – sådana rika på folsyra, bioflavonoider, koppar, jod, järn, magnesium, selen, zink, essentiella fettsyor, lecitin, B-komplexet, A-, E-, C- D-vitamin. Ät ren mat fria från tillsatser och uteslut eller begränsa ditt intag av raffinerade kolhydrater som socker och vitt mjöl.

Örtmediciner som Echinacea och Astragalus stärker immunförsvaret och kan användas både i förbyggande syfte och för att behandla.

Klicka här för att gå till shop för Hälsokost – Kosttillskott

Du kan läsa mer om Echinacea & Astragalus via produktlänkarna påLymfatiska-systemet

Källa: Huskurer och botemedel , Reader´s digest AB, Stockholm, ISBN 91-7030-304-5

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Mats maj 20, 2011 kl. 13:53

Då lärde jag mig något nytt idag 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: