Maca ger ökad energi, prestation och fokus

by Mikaela Bjerring on 27 mars, 2012 · 10 comments

in Blogg, Kost, Kosttillskott, Livsmedel, Superfoods

Maca är en superfood som länge varit en stor favorit bland elitidrottare och de som vill få det mesta ut av sin träning. Denna hälsokostprodukt börjar även bli allt mer populärt bland de som är ute efter att öka sin energinivå och prestera bättre vid studier och arbete. Maca är en adaptogen vilket innebär att kroppens anpassningsförmåga stärks och vitala kroppsfunktioner balanseras och stabiliseras.

Vad är Maca?

Maca är en typ av rotfrukt som härstammar från Peru. Roten har där varit en stor del av matlagningen i flera tusentals år. Näringsvärdet är imponerande och innehåller bland annat betydande mängd aminosyror, mineraler samt vitaminerna B1, B2, B12 och E. Den maca som används som hälsokost väljs noggrant ut, rengörs, tvättas, desinficeras och torkas innan den mals till ett pulver. Pulvret är RAW vilket innebär att produkten aldrig upphettats över 42°C. Sydamerikanska legender beskriver bland annat hur Inka-folkets krigare åt Maca innan strid på grund av att den ansågs ge extra styrka och kraft.

Maca, en afrodisiaka

Maca anses även vara en afrodisiaka och har sedan urminnes tider använts för att öka den sexuella förmågan och fertiliteten hos både hos kvinnor och män. Moderna vetenskapliga undersökningar stödjer till viss del detta, men har ännu inte har kunnat bekräftas fullt ut innan undersökningar med större urval har gjorts (1).

Egenskaper av Maca

Maca anses öka energinivåerna i kroppen, balanserar hormonerna och stärker både den mentala och fysiska hälsan. Denna rot anses därför vara stärkande för kroppens inre balans.

Maca innehåller även ämnen som ökar uthålligheten och muskeluppbyggnaden och används därför ofta i samband med träning. Det är även känt att maca är en stor favorit hos elitidrottare. Dess effekt vid träning har bland annat bekräftas av en studie från 2009 som visade att en testgrupp beståendes av vältränade cyklister förbättrade sin uthållighet och styrka efter att ha intagit Maca under 14 dagar (2). Maca-wikimedia-commons-141x150

Recept för smoothies med Maca:

Fruktig smoothie

 • 1 msk macapulver
 • 1 skopa proteinpulver
 • Färskpressad juice
 • 1 msk chiafrön (Högt innehåll av Omega-3, kostfibrer och aminosyror)

Grön smoothie

 • 1 msk torkat vetegräs
 • 2 dl mandelmjölk, havremjölk eller vanlig mjölk
 • 1 avocado
 • 1 msk maca
 • 1 msk chiafrön

Choklad smoothie

 • 1 msk maca
 • 1 banan
 • 1 msk kakaopulver Raw
 • 2 dl mandelmjölk, havremölk eller vanlig mjölk

Här hittar du: Maca, Raw kakao och Chiafrön

 

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Gonzales, GF., Cordova, A., Vega, K., Chung, A., Villena, A., Gonez, C. & Castillo, S. (2002). Effect of Lepidium meyenii (maca) on sexual desire and its absent relationship with serum testosterone levels in adult healthy men. Andrologia 34 (6): 367–372.(2) Stone, M., Ibarra, A., Roller, M., Zangara, A., & Stevenson, E. (2009). A pilot investigation into the effect of maca supplementation on physical activity and sexual desire in sportsmen. Journal of Ethnopharmacology 126 (3): 574-576.

Superfruit, Författare: Surhone, Lambert M. Marseken, Susan F. Timpledon, Miriam T. Förlag: Vdm Verlag Dr Mller Ag & Co Kg, ISBN: 6130947305

Superfruits, Författare: Gross, Paul, Förlag: Mcgraw-Hill, ISBN: 0071633871

Bildkälla: wikimedia-commns/maca


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 9 comments… read them below or add one }

1 Caroline Ek mars 28, 2012 kl. 14:29

Maca ger verkligen energi och är en av mina favoriter när det kommer till superfoods!

Svara

2 Kalle B mars 28, 2012 kl. 14:31

Maca är super! Ökar verkligen prestationen och uthålligheten som du skriver. Jag brukar blanda Maca med mitt protein på morgonen och tar även innan träning!

Svara

3 Nina Melander mars 28, 2012 kl. 14:33

Jag har aldrig provat maca, men nu blev jag sugen 🙂 Hälsosam choklad smootihes låter riktigt gott, det ska jag prova 🙂

Svara

4 Bengt mars 28, 2012 kl. 14:34

Intressant, tack för tipset!

Svara

5 Ingrid mars 28, 2012 kl. 14:37

Jag har aldrig hört om maca, men det verkar vara något som jag kan behöva! känner mig ofta orkeslös och ofokuserad nuförtiden! Tack för ett bra inlägg

Ingrid

Svara

6 Titti april 25, 2012 kl. 15:16

Maca är super, känner verkligen av den extra energin den ger. Tycker att det smakar riktigt gott också!

Svara

7 Sten april 25, 2012 kl. 15:18

Vet att maca är vanligt i sportvärlden. Bra och naturligt sett att få i sig bra näring och extra energi!

Svara

8 Anne B januari 30, 2014 kl. 20:39

Tack för informationen! Jag har hört mycket om just Maca från en vän som rekommenderade mig att ta det som kosttillskott. Det ska jag prova! 🙂

Svara

9 Mattias januari 30, 2014 kl. 20:40

Maca är super! Bra grejer 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: