Mangostan, en av dom mest näringsrika frukterna

by Mikaela Bjerring on 16 mars, 2011 · 1 comment

in Blogg, Kost, Superfoods

Mangostan anses vara en av de allra finaste och näringsrika frukterna. Drottning Victoria av England sägs ha blivit så förtjust i Mangostan att hon utnämnde den till sin favoritfrukt. Därav kallas den även för ”Frukternas Drottning”.

Smaken är som en blandning av jordgubbar, vindruvor, aprikos, apelsin, ananas och persika. Mangostan är en genuin regnskogsplanta som är svår att odla i plantager. Efter det att man har planterat trädet så tar det 10 – 15 år innan man kan skörda de första frukterna.

Mangostan, en av dom mest näringsrika frukterna

Mangostan, en av dom mest näringsrika frukterna

Det är en dyr frukt även i Sydost-asien där den härstammar från. Den söta mangostanfrukten äts färsk och används ofta till desserter och kötträtter. Fruktens tjocka skal har sedan århundraden använts som botemedel mot bl.a. malaria, dysenteri, diarré, eksem, psoriasis, feber, m.m.

Det aktiva ämnet i mangostan
Mangostan-extrakt innehåller Xantoner från fruktskalet. Xantonerna är kraftfulla antioxidanter som anses förbättra rörligheten i lederna och vara allmänt stärkande och skyddande. Att få tag i färsk Mangostan är dock inte att tänka på i Sverige.

Forskning  av mangostan visar
Forskare vid College of Life Sciences, National Chiayi University, Taiwan, undersökte två xantoner (alpha- och gamma-mangostins) från mangostan för att se om dessa bidrog till den antiinflammatoriska effekten.

Båda visade sig reducera niåverna av PGE-2 (Prostaglandin E2). PGE-2 är en av flera prostaglandiner med inflammatorisk verkan. Forskarna menar därför att båda xantonerna är antiinflammatoriska. (1)

Exempel på en bra hälsoprodukt som innehåller Mangostan-extrakt är Superfruits multi complex, som du hittar här: Superfruits multi complex

 

(1) Food and Chemical Toxicology, doi:10.1016/j.fct.2007.09.096, online 2007 (i journalen februari 2008).

{ 1 comment… read it below or add one }

1 Karin april 25, 2012 kl. 12:21

Jag har läst att Mangostan är inflammations hämmande och därför kan förebygga många sjukdomar. Verkar vara en riktig superfrukt!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: