Matsmältningen

by Mikaela Bjerring · 2 comments

Klicka här för att gå direkt till produkter

Matsmältningenbörjar som du säkert vet redan i munnen. När du tuggar kommer enzymer från saliven att blandas med maten och börja bryta ner kolhydrater. Om du stressar när du äter, slavar med att tugga och sväljer för snabbt blir det matpartiklar kvar som är för stora för magsyran att bryta ner. Parasiter och svamp som gömmer sig i dessa får en chans att överleva. När parasiten når en basisk miljö i tunntarmen kan de bädda in sig och lägga ägg får du i dig svamp som överlever genom magen bryter den ofta ner immunsystemet.

Symtom vid dålig matsmältning är bland annat: Gaser, uppsvälldhet, huvudvärk, sura uppstötningar, trötthet efter maten, utspänd mage, förstoppning.

Näringsämnen som stödjer matsmältningen (2):

  • Vitaminer: B- komlpex, A-vitamin
  • Övrigt: Probiotika, enzymer, fibrer
  • Naturmedicin/ örter :  Astragalus, Chisandra, Gentiana, kajennpeppar, vitlök

(Dom näringsämnen som är markerade har starkast verkan)

Enzymer

Enzymer är nödvändigt för bra matsmältning. Vitaminer, mineraler och spårämnen kan inte tas upp av kroppen om det inte finns tillräckligt med enzymer – å andra sidan, om det inte finns tillräcklig mängd vitaminer och mineraler verkar inte enzymerna fullt ut.
 Vi föds med fulla reserver, men med åren förminskar kroppens förmåga att producera enzymer och vid dålig kost och stress så ökar behovet ytterligare och då kan kosttillskott av enzymer vara nödvändigt (2).
Här hittar du kosttillskott av: Enzymer

Chili burn

Chili Burn är ett kosttillskott som innehåller naturliga standardiserade microväxtämnen, som verkar i harmoni med din kropp. Chili Burn innehåller örter med kompletterande inverkan på kroppens ämnesomsättning. Chili och grönt te är båda substanser som i studier har visat sig stimulera energiomsättningen. Dillfrö är sedan länge använt för att motverka svullnad och ansamling av vätska i kroppen. Ingefära lugnar magen och motverkar gaser. Pepparmynta har också en stabiliserande inverkan på magen och främjar god matsmältning (3).
Här hittar du kosttillskott av: Chili burn

Probiotika

I tarmen finns mer än 500 olika arter av bakterier och totalt finns 10 gånger fler bakterier i tarmen än celler i din kropp. Stress, dålig kost och läkemedel skapar obalanser i tarmfloran. Åker du utomlands utsätts du för andra bakterier som kan leda till turistsjuka eller ännu allvarligare problem. Dina mjölksyrabakterier hjälper dig att smälta maten i tarmen. Har du obalans i tarmfloran tar den inte upp näring effektivt. Det leder till näringsbrist. De flesta människor har ibland eller ofta problem med mage/tarm. Alltifrån lös eller hård mage, gaser, uppsvälldhet, illamående, allergier och överkänslighetsreaktioner mot olika livsmedel etc. Det beror ofta på en dålig tarmflora (4).
Här hittar du kosttillskott av: Probiotika

Se hela bodystores utbud av kosttillskott och hälsokost

Produkter

 
 
 KÄLLOR & REFERENSER(1)Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sida: 668 ,ISBN: 91-631-7910-5.

Bildkälla: Wikimedia commons: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Digestive_system_diagram_sv.svg

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }