Näringslära

by Mikaela Bjerring

Klicka här för att gå direkt till produkter

Näringslära är en vetenskap som är ca 100 år gammal

Näringslära, näringsfysiologi
Näringsläranäringsfysiologi eller nutrition är läran om kost, kosthållning och dess sammansättning. Det är en vetenskap som studerar förekomsten av näringsämne och om hur kroppen omsätter och tar upp dessa olika ämne. Man kan även titta på sambandet mellan kost, kostvanor, hälsa och näringsbehov och vilka mängder som behövs av respektive näringsämne. Alla människor behöver få i sig rätt näring i rätt mängd för att fungera optimalt. För god hälsa och bra prestationsförmåga krävs det att kroppens energi- och näringsbehov tillfredställs. Näringslära infattar även hur mycket vi får i oss av de olika näringsämnena och hur viktigt det är att balansen mellan dessa är den rätta.

Energi- och näringsbehovet
Energi- och näringsbehovet tillgodoses genom att vi äter en väl sammansatt och variationsrik kost. Energi får vi framför allt från fett och kolhydrater samt i viss mån från protein. Kroppen behöver även andra ämnen som är essentiella (livsnödvändiga) så som vitaminer, mineraler och spårämnen. Kroppen kan inte själv tillverka dem och de måste därför tillföras genom maten och i vissa fall kompletteras genom kosttillskott.

Näring
Den näring du får i dig spelar en stor roll för din hälsa idag och likaså för din framtida hälsa. Varje dags val av mat och motion hjälper eller skadar din hälsostatus. När dina kost- och motionsvanor repeteras över år eller decennier så blir din belöning eller dina konsekvenser väldigt tydliga.

Om du är noga med din kosthållning så kan det ge dig en hälsobelöning senare i livet, dessvärre råder ju också ett motsatt förhållande ifall du inte sköter din kost eller motionerar regelbundet. Slarvig kosthållning är den bidragande orsaken till många kroniska sjukdomar. Självklart så kan vissa människor må dåligt eller dö unga oavsett vilka val dem har gjort, medans andra kan leva långa liv fastän dem gjort tvivelaktiga val. För den stora majoriteten så råder givetvis att varje dags matvanor och livsstil kommer att hjälpa eller stjälpa hälsan i proportion till visdomen av dessa val.

Även om de flesta av oss förstår att matvanor påverkar vår hälsa så väljer vi ofta vilken mat vi stoppar i oss av andra anledningar. Det är ju faktiskt så att mat ger oss en variation av njutning, traditioner och associationer, och utmaningen är att lyckas kombinera favoritmat och roliga tider med en näringsmässigt välbalanserad diet.

Produkter

Här hittar du böcker om  Kost och näringslära