Nattljusolja rik på GLA

by Mikaela Bjerring on 3 augusti, 2011 · 0 comments

in Blogg, Kroppsvård

Nattljusolja (Evening Primerose oil) är rik på GLA och hjälper hudens celler att bli stabila och starka.

Nattljusolja rik på GLA

Nattljusolja rik på GLA

Nattljusoljans ursprung
Nattljus har sitt ursprung i Nordamerika, där den växer vilt. Den kom först till Europa på 1700-talet, och växer numera vilt även i mellan Europa. Blomman har fått sitt namn efter att den är vackrast på kvällen och natten.

Nattljusolja rik på GLA
Nattljus innehåller 25 % olja, som är rik på fleromättade fettsyror – speciellt på gammalinolensyra ( GLA). Jättenattljusolja består till 80 – 85% av fleromättade fettsyror. Mindre mängder av omega-3 fettsyror finns. Huvudelen är dock omega-6 fettsyror varav mest finns av linolsyra men upp till ca 15% är gammalinolensyra (GLA).

Från omega-6 fettsyran GLA bildar kroppen DGLA vilket är en av de tre ämnen som kroppen kan bilda prostaglandiner av. Prostaglandiner styr olika funktioner i kroppen och däribland inflammationsprocesser.

Tillskott av GLA och Nattljusolja
Nattljusolja är rik på GLA och hjälper hudens celler att bli stabila och starka.
Tillskott av GLA tros öka mängden DGLA vilken kan omvandlas till antiinflammatoriska ämnen. Därav anses att tillskott av GLA kan verka antiinflammatoriskt.

De nordamerikanska indianerna har sedan lång tid tillbaka använt nattljus för att behandla hudproblem. En torr, skör hud kan inte upprätthålla sin uppgift att vara kroppens skyddande barriär mot angrepp utifrån. En mättad hud däremot blir motståndskraftig mot väder och vind, och mot skadliga mikroorganismer som virus och bakterier.

Nattljusolja kan hjälpa vid hudproblem som torrhet, narighet, åldersrynkor, eksem, livlös hud som saknar elasticitet, mjäll och psoriasis m.m. Studier som gjorts har visat att GLA har positiva effekter på torr och kliande hud, även hos barn.

Sitter du vid en dator hela dagarna, är nattljusoljan speciellt bra för dig. Ett par tsk nattljusolja sägs även kunna ta bort den värsta baksmällan.

Nattljusolja hittar du här: Nattljusolja
Läs mer om Nattljusolja – Evening Primerose oil här: Nattljusolja – Evening Primerose oil
Bildkälla: Public domain – http://commons.wikimedia.org

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: