Naturliga oljor – Guldet från växtriket

by Mikaela Bjerring on 30 maj, 2012 · 4 comments

in Alternativ medicin, Anti-aging, Blogg, Kost, Örtmedicin

Det finns en uppsjö av näringsrika oljor med otroliga egenskaper i vårt växtrike. Enligt min mening är vegetabiliska oljor, fetter och växtvaxer det mest naturliga och effektiva du kan använda på din hud. Vegetabiliska oljor absorberas mer eller mindre helt av huden med välgörande och vitaliserande effekter som varierar mellan olika oljor.

Hudoljor

Macadamiolja (1)

Fet olja – Passar hudtyp: Mogen och torr hud

Utvärtesbruk:
Macamdemiolja är härlig att använda till hudvård på mogen och torr hud. Hjälper till att bevara fuktigheten. Den feta ytan skyddar mot väder och vind och bevarar fukt.

Invärtesbruk
Kallpressad macadamiolja går även utmärkt att använda i matlagning. Oljan har en härlig och nötig smak.
Här hittar du:  Macadamiolja

Arganolja (2)

Halvfet olja – Passar hudtyp: De flesta hudtyperna

En hudregenererande olja som har blivit mycket omtalad på grund av sina otroliga egenskaper. Arganolja kan göra mycket nytta för skadad, mogen och känslig hud. Även utmärkt som vårdande hårolja.

Oljan har länge används för dess hudvårdande egenskaper. Eftersom arganolja är tunn tränger den snabbt in i huden. Den passar därför extra bra under ögonen, ett område som annars är känsligt för fett.

Oljan har också en dokumenterad förmåga att minska uppkomsten av fina linjer och rynkor.
Det rika innehållet av vitamin E motverkar även ärrbildning, påskyndar läkning och lugnar irriterad hud. Dess antiinflammatoriska egenskaper gör den lämplig för aknehud och psoriasis så väl som för torr och åldrande hud. Arganoljan är ovanligt rik på E-vitaminer jämfört med andra vegetabiliska oljor.

Arganoljans antiinflammatoriska egenskaper
Arganolja anses ha antiinflammatoriska egenskaper. De antioxiderande polyfenolerna kan tänkas vara orsaken till detta. Arganoljan har traditionellt använts som behandling av eksem, psoriasis och akne. Sådana hudproblem kan tänkas lindras just av de antiinflammatoriska egenskaperna.

Arganolja för håret
Arganolja innehåller omättade fettsyror och är rik på Vitamin E som är naturens med kraftfulla fettlösliga antioxidant. Arganolja förnyar naturligt cellstrukturen i håret och konsekvent återställer hårets lyster för att rätta till ett livlöst hår.

Arganolja i kosten

Oljan har länge används för dess välgörande egenskaper och sin fina nötiga smak med en snarlik smak av valnöt. Arganolja i maten sänker både kolesterol och minskar risk för hjärt- och kärlsjukdom. I matlagningen används denna olja ofta till grillad fisk och kyckling och rostade grönsaker. Den går bra att använda i sallader. I de flesta recept kan den ersätta olivolja.

Studier har visat att arganolja, liksom flera andra vegetabiliska oljor, kan motverka högt kolesterol. Den innehåller även antioxidanter vilket kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar genom att minska den oxidation som medverkar till plackbildning i blodkärlen.
Här hittar du:  Arganolja

Havtornsolja (3)

Utvärtesbruk
Havtornsolja är en torr olja som snabbt absorberas av huden. Ett område som havtorn har blivit uppmärksammad på är dess effekt på huden. Den kan ha god effekt på hudsjukdomar, hudproblem och bidrar till en vacker hy.
 Flera studier pekar på att havtornsolja motverkar irriterad hy. Den är verkligen värd att pröva vid problem som akne, dermatit och eksem. Studier pekar även på att oljan kan hjälpa hud som åldrats för snabbt.

Havtornsolja kan ge en snabb effekt
Det som många upplever som unikt med just havtorn är att den ofta ger ett snabbt resultat. 
Havtornsolja finns både som kosttillskott i kapslar och i olika preparat för behandling direkt på huden. Kapslar med havtornsolja kan öppnas för att koncentrerat behandla t.ex. ett utseendemässigt besvärande utslag med akne.

Havtornsolja är torr och absorberas snabbt av huden. Det kan vara ett praktiskt när ett snabbt resultat önskas tillfälligt men vid regelbunden användning ska kosmetiska produkter avsedda för huden användas vilka ofta innehåller 2 – 10% havtornsolja.

Invärtesbruk
Havtornsbär är även välkänt att det bidrar till friskare slemhinnor, vilket är viktigt för vårt välbefinnande. För att slemhinnorna ska kunna fungera optimalt behöver de rätt näring vilket havtorn kan bidra med.
 Slemhinnor består av speciella celler, som täcker kroppens luftvägar, mag-tarmkanal, urinvägar samt underliv.

Slemhinnornas funktion är att skydda dessa känsliga organ från direkt kontakt med den yttre miljön. De fungerar som en barriär på samma sätt som huden, som ger skydd åt kroppens utsida.
 Problem med sköra slemhinnor kan bland annat ge upphov till svampinfektioner, urinvägsbesvär, magsår och andra problem i underlivet. En försvagad näs-slemhinna gör oss även mer mottagliga för influensa och förkylning.
Här hittar du:  Havtornolja i kapslar
Här hittar du:  Havtornsolja

Nattjusolja – Jättenattljusolja (4)

Torr olja – Passar hudtyp: Normal till fet hud

Utvärtesbruk
Nattljusolja är en mycket torr olja som absorberas omedelbart utan att klibba. Olja är mjukgörande som alla oljor men inte så skyddande som fetare oljor, däremot näringsrik. Används till fördel på eksem, psoriasis, torr och fjällig hud med klåda. Nattljusolja sägs ha egenskapen att förebygga rynkor.

Sitter du vid en dator hela dagarna, är nattljusoljan bra för dig. Den passar fint att använda på livlös hud som saknar elasticitet, och som rynkhämmande olja på ansiktet – för att förebygga hudens åldringsprocess. Har du problem med mjäll så skall du testa nattljusolja då den sägs vara väldigt effektiv vid detta tillstånd.

Invärtesbruk som kosttillskott
Nattljusolja används om kosttillskott för GLA, som är ett förstadium till prostaglandin och stimulerar kroppens egen produktion av prostaglandiner. Detta ger en hormonell effekt som kan bland annat minska PMS- och klimakteriebesvär. Denna olja har en gynnsam effekt på atopiskt eksem, ger starkare naglar och kan tillsammans med zinktillskott lindra akne. Mer akut: Ett par tsk nattljusolja sägs kunna ta bort den värsta baksmällan.
Här hittar du: Nattjusolja

 

 KÄLLOR & REFERENSER1) shenet.se/ Makadamiolja

(2) hicow.com/arganolja/marocko/argan-63783.html

(3) Wikipedia.org/wiki/Havtorn • Sea buckthorn, Agriculture and Agri-Food Canada.

(3) Seabuckthorn A Healty and nutrition fruitsICRTS. Information om tidig och traditionell användning av havtorn.

(4) shenet.se/ nattljusolja

Bildkälla: Wikimedia commons/ essentiall fattyacids


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 4 comments… read them below or add one }

1 Maggan juni 5, 2012 kl. 18:39

Jag använder Nattljusolja som är helt suveränt. Jag kände en mycket bättre balans i kroppen.

Svara

2 Mia Hjelm juni 7, 2012 kl. 21:50

Använder flitigt havtornsolja och dricker även havtornsaft, superbra!

Svara

3 Cornellia juni 7, 2012 kl. 21:54

Tack för tipset. Arganolja är jag sugen på att prova. Har hört mycket bra om den oljan. Jag vet många som använder den, verkar vara ett hett samtalsämne på jobbet 🙂

Ha det bäst!

Svara

4 Malin/BilboBlueEyes juni 8, 2012 kl. 16:42

Finns en bra bok som heter nästan som titeln på inlägget nämligen Guldet från Växterna av Finn Andersen. Jättebra uppslagsbok att ha hemma om man vill testa att använda olika oljor som hudevård! 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: