Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Nedsatt matsmältning och näringsbrist

av | dec 30, 2010 | Fysisk hälsa, Hälsa, Hälsokost & Kosttillskott, Kost & Näring | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Problem med magen och dålig matsmältning är ett vanligt problem som många söker hjälp för. När vår mage och tarm inte fungerar optimalt påverkas näringsupptaget, immunsystemet och en mängd olika kroppsprocesser. I sin tur kan det ha en negativ inverkan på vår hälsa på en rad olika sätt.

Nedsatt matsmältning och näringsbrist

Mag-tarmsystemets betydelse för hälsan

Det finns ett starkt samband mellan dålig matsmältning och undermåligt näringsintag när det gäller många obalanser och sjukdomar. Matsmältningen är den kemiska och fysiska process som kroppen använder för att få näring. Om vi inte kan bryta ner maten och ta upp näringen effektivt så kommer inte kroppens näringsbehov att kunna tillfredsställas.

Resultatet blir att kroppen inte får de byggstenar som den behöver, vilket skapar obalanser. I sin tur kan det leda till sjukdomar och att vi åldras snabbare. Det påverkar även kroppens försvar eftersom cirka 80 % av vårt immunförsvar finns i tarmen. Även en del av kroppens tillverkning av hormoner och signalsubstanser sker i tarmen. 

Betydelsen av enzymer

Enzymer består av proteinmolekyler som antingen bryter ner eller skapar kemiska bindningar. Det är ämnen som möjliggör liv och fungerar som katalysatorer som påskyndar kemiska reaktioner utan att själva förändras. Enzymer behövs för varenda kemisk reaktion i kroppen. Inga ämnen som vitaminer, mineraler eller hormoner är verksamma i kroppen utan enzymer.

Tillräckligt med matsmältningsenzymer och matenzymer är nödvändiga för att vi ska kunna smälta maten ordentligt och ta upp näringen. Kroppen producerar även metaboliska enzymer som våra organ, vävnader och celler behöver för att fungera. Enzymer är i sin tur beroende av olika näringsämnen för att kunna fungera fullt ut. Du kan läsa mer om olika enzymer på sidan “Enzymer“.

Matsmältningsprocessen

Matsmältningsprocessen börjar redan i munnen där enzymet amylas frisätts tillsammans med saliv som bryter ner kolhydrater. Det är därför av en stor betydelse att vi tuggar väl så att maten blandas med saliven och enzymer. Kroppen har visserligen en extra funktion för nedbrytning av kolhydrater då amylas frisätts från bukspottskörteln när maten kommer ner i tolvfingertarmen. Det krävs dock att bukspottskörteln är stark nog att producera tillräckligt med enzymer. Vidare bryter proteas ner protein och lipas bryter ner fett.

I magen finns även saltsyra som behövs för att bryta ner maten, men som också har förmågan att ta död på ovälkomna mikrober. Saltsyra påverkar alltså inte bara matsmältningen utan skyddar även från att dåliga bakterier, virus, parasiter och svamp ska kunna ta sig ner i tarmen och ställa till med problem.

Betydelsen av en balanserad tarmflora

Vår mag-tarmkanal kan liknas till ett helt ekosystem där cirka 1 kg bakterier som består av över 1000 olika stammar lever tillsammans. I en frisk tarm lever alla dessa bakterier i ett fredligt samförstånd med varandra, där de alla har sin bestämda funktion. Så länge balansen mellan bakterierna är ungefär 90/10 mellan goda och onda är miljön bra och bakteriefloran i balans.

En frisk tarmflora hjälper till att smälta maten bättre och styr delvis hur näringen tas upp i kroppen. En balanserad tarmflora förbättrar också aktiviteten hos de vita blodkropparna som gör vårt immunförsvar effektivare.

En dålig tarmflora påverkar immunförsvaret negativt, vilket gör oss mer mottagliga för infektioner, allergier, inflammationer och autoimmuna sjukdomar. Det finns även en stark koppling mellan dålig tarmflora och psykisk ohälsa. De goda bakterierna bidrar även till tillverkningen av ett flertal viktiga vitaminer så som B7, B9, B12 och K, samt korta fettsyror som är bra för tarmcellerna. Tarmbakterierna är även nödvändiga för produktion av vissa hormoner och signalsubstanser.

Tarmens slemhinna är beroende av en balanserad tarmflora för att bli lagom genomsläpplig. En frisk slemhinna ska släppa igenom näringsämnen, men förhindra att slaggprodukter, tarmbakterier, osmält mat och svamp kommer ut i blodomloppet.

När tarmslemhinnan är ur balans så uppstår så kallad läckande tarm. Det innebär att tarmen släpper igenom för mycket. Skadliga ämnen och osmält mat kan då ta sig igenom slemhinnan och ut i blodomloppet, vilket ställer till med problem i kroppen. Vi kan t.ex. drabbas av magbesvär som diarré, förstoppning, uppsvälld mage och parasiter. Det kan även leda till överväxt av jästsvampar och andra skadliga organismer, samt mag- och tarmrelaterade sjukdomar. Det kan även bidra till förhöjd inflammation i kroppen.

Att stödja magen och tarmen:

  • För att främja tillväxten av goda bakterier i tarmen kan man inkludera mjölksyrad och fermenterad mat och dryck i sin kost. Vid behov kan man även komplettera med ett tillskott av mjölksyrabakterier.
  • Det är också viktigt att stimulera enzymproduktionen så att matsmältningen fungerar optimalt. Ät därför mat som är rik på enzymer. Om man känner behov så kan man komplettera med  ett enzymtillskott.
  • Vi behöver även få i oss tillräckligt med fibrer. De fungerar som mat för de goda tarmbakterierna så de kan föröka sig och skapa en balanserad tarmflora.
  • Ät en ren och näringstät kost där du inkluderar mycket grönt, bra fettsyror och protein. Krydda gärna maten med antiinflammatoriska örter som t.ex: gurkmeja, ingefära, vitlök, fänkål, pepparrot, timjan och persilja.
  • Undvik sånt som ditt mag-tarmsystem inte mår bra av. Inte sällan är gluten och mjölkprodukter boven bakom en dåligt fungerande mage och tarm. Undvik raffinerat socker, hel- och halvfabrikat och artificiella ingredienser. Sänk gärna temperaturen när du tillagar maten så att mer näring bibehålls.
  • Tänk på hur du äter. Ät i lugn och ro och stressa inte. Fokusera på smaken, dofterna och njut av maten. En måltid ska vara en avkopplande stund som bör ta i alla fall 20 till 30 minuter. Tänk även på att tugga ordentligt innan du sväljer. Försök att inte dricka till maten utan drick istället tillräckligt med vatten mellan måltiderna.
  • Vår mentala hälsa påverkar i stor grad vår mage och tarmhälsa och vice versa. Stress är en vanlig orsak till mag-tarmbesvär. Försök att få in en bra stresshantering i din vardag och omge dig av en miljö och människor som får dig att må bra.
  • För att få en mage i balans krävs också tillräckligt med vila och sömn. Kroppen behöver återhämtning för att fungera bra.

 

 

Källor och referenser:

(1) Ginter, E, World Review of nutrition and Dietetics, s. 104, vol 33, 1979

(2) Johnson, David W, Feel 30 for the next 50 years. S 43, Avon Books Inc, 1998

(3) Frieds, J och Crapo, LM, Vitality and aging, WH Freeman & CO, 1981

(4) Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag. Sidor:50-52 ,ISBN: 91-534-2085-3

(5) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

 

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close