Nypon är rena näringsbomben!

by Mikaela Bjerring on 27 augusti, 2013 · 3 comments

in Blogg, Hjärt- och kärlhälsa, Hudproblem, Kost, Kosttillskott, Livsmedel, Superfoods

Nypon är en riktig hälsobomb och innehåller mängder av näring. Denna frukt är bland annat extremt rikt på C-vitamin och har blivit väl prisad för dess innehåll av GOPO. Nyponpulver är ett mycket uppskattat kosttillskott och mångas erfarenhet, studier och en mängd forskning vittnar till dess positiva effekt för bland annat hud, leder, bindväv, ligament, kolesterolnivån, blodtrycket m.m.

Nypon är rena näringsbomben

Nypon är rena näringsbomben

Nyponpulver vid ledvärk
Strandnypons goda effekter har presenterats vid många läkarkongresser och har i flera studier visat sig vara effektivt mot ledvärk som till exempel artros och reumatoid artrit. GOPO (galactolipid) är en av de aktiva substanserna i nypon som sägs ligga bakom denna positiva effekt. (2) (3) (4)

GOPO
GOPO består av fettsyror och sockerarter. Enligt danska forskare så verkar GOPO antiinflammatoriskt och skyddar våra celler. Studier visar även att detta ämne i nypon kan skydda våra broskceller. GOPO stödjer produktionen av kollagen och brosk som bidrar till att skydda lederna. (3) (4)

Nyponets höga innehåll av C-vitamin
Några rosarter har nypon med ett mycket högt C-vitamininnehåll. Det kan finnas 1 700–2 000 milligram C-vitamin per 100 gram torkade nypon. Som exempel kan det sägas att ett en kopp nypon innehåller lika mycket C-vitamin som 35-40 apelsiner. (1)

Nypon sänker kolesterol och blodtryck
Aktuella studier visar att nypon påverkar både kolesterol och blodtryck i rätt riktning (5).
Så här gick en studie till: 28 personer rekryterade som var friska, men som var kraftigt överviktiga. De hade ett genomsnittligt BMI på 35 och låg därmed i riskzon för flera av våra folksjukdomar.

Forskarna tillverkade två drycker, en nypondryck och en kontrolldryck baserade på äpple och de båda matchades vad gäller sockerinnehåll (mindre än i vanlig nyponsoppa).

Studien pågick under två sexveckorsperioder där personerna ena perioden fick dricka nypondrycken för att sen byta till kontrolldrycken. Vikt och blodtryck m.m. mättes i början och i slutet av respektive testperiod.

Resultatet blev en sänkning av LDL kolesterol (det ”onda” kolesterolet) och en sänkning av blodtrycket vid intag av Nypondrycken, men ingen skillnad visades vid intag av kontrolldrycken.

Nyponpulver Chilon

Nyponpulver Chilon

Nyponpulver Chilon
Chilon nyponpulver är en 100% ren naturprodukt – nyponpulver (Rosa Canina). Innheåller 50% pulver av nyponskal och 50% nyponkärnorkärnor, fri från mask och besprutningar. Nypon Chilon innehåller rensade nypon som är ugnstorkade, ej soltorkade. Ugnstorkning är en fördel för att bevara C-vitamininnehållet. Nyponen är viltväxande och handplockade i södra Chiles rena luft, fritt från konstgödsel och besprutning.

Nyponpulver är välsmakande och kan blandas i kalla maträtter eller drycker efter tycke och smak. Du kan strö pulvret på yoghurt, tillsätta i en smoothie eller blanda med juice. Man skall dock tänka på att vid upphettning och varmhållning så går en del av vitamininnehållet förlorat.

Här hittar du Nyponpulver chilon

 

 

 KÄLLOR & REFERENSER(1) Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Nypon

(2) Expressen – http://www.expressen.se/halsa/strandnypon-kan-bota-din-ledvark/

(3) Dagens medicin - Strandnypon kan lindra reumatisk smärta: http://www.dagensmedicin.se/nyheter/strandnypon-kan-lindra-reumatisk-smarta/

(4) Studie publicerad på EULAR Kongress i Barcelona, juni 2007 - http://www.scicompdf.se/litomove/rossnagel_eular.pdf

(5) Studie om nypon sänker LDL kolesterol samt blodfetter: http://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pressmeddelanden/nyponsankerkolesterolochblodtryck.5.3845dbcc134f7ff68e48000191.html

{ 3 comments… read them below or add one }

1 Mona W augusti 28, 2013 kl. 10:28

Nyponpulver är helt fantastiskt och har hjälpt mig och mina leder. Jag känner även att mitt immunförsvar har blivit mycket starkare sedan jag började med ett dagligt intag av Nyponpulver.

Svara

2 Sonja augusti 28, 2013 kl. 10:29

Älskar nypon och brukar blanda nyponpulver i juice och dricka varje morgon 🙂

Svara

3 Mia Johansson augusti 28, 2013 kl. 10:31

Tack för tipset! Ska dela vidare detta inlägget till min väninna som lider av ledvärk.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: