Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Meds och Bagaren & Kocken –

Detta hemmagjorda gelégodis är lika populärt bland vuxna som hos barn. Ett nyttigare alternativ som dessutom är väldigt enkelt att göra. Smaken kommer från saften av frukter eller bär och gelékonsistensen får det från det veganska geleringsmedlet agar agar. Här har jag gjort två olika smaker, mango och hallon, men du kan såklart använda vilka frukter eller bär som du behagar.

Nyttigt gelégodis med agar agar recept

Ingredienser:

Så här gör du:

  1. Blanda agar agar och sötningen tillsammans med vattnet i en kastrull och ställ åt sidan i cirka 10 minuter.
  2. Förbered smaksättningen. Använder du fryst frukt eller bär, så börjar du med att tina dom. Mixa bären eller frukten helt slätt med hjälp av en matberedare eller stavmixer. Använder du bär med små kärnor eller skal så kan du sila den mixade saften.
  3. Låt blandningen av agar agar, sötning och vatten sjuda på svag värme under omrörning. Det är klart när agar agar löst upp sig helt och det börjar tjockna och få en konsistens likt sirap. Det kan ta en stund så ha tålamod.
  4. Tillsätt frukt- eller bärsaften och rör om ordentligt under någon minut.
  5. Häll upp i en mindre glasform där en storlek av cirka 10 x 15 cm är perfekt för den här mängden. Du kan även använda silikonformar ämnade för godistillverkning. Du hittar ett stort urval av silikonformar här.
  6. Låt stelna i kylen under ett par timmar.
  7. Stjälp ur gelégodiset ur silikonformarna eller skär i lagom stora bitar om du använde en glasform.
  8. Förvara ditt gelégodis i kylen. Det håller sig bra i cirka 2 veckor.

 

Agar agar som geleringsmedel

Agar agar är ett vegetabiliskt geleringsmedel som kallas “kanten” i Japan och används flitigt i det asiatiska köket istället för gelatin. Agar agar utvinns ur rödalger (ett slags sjögräs) och är både smak och doftfritt. Det finns att hitta både i form av flingor och pulver. Flingorna bör mjukas upp i kallt vatten eller annan kall vätska innan tillagning, annars finns det risk för att det klumpar sig. För att agar agar ska kunna bilda den geléaktiga konsistensen måste den värmas upp till en temperatur av 85 °C.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

  1. Annelie

    Tack för tipset! Ser gott ut. 🙂

    Svara
  2. Eva

    Mums! Måste provas. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tycker jag att du ska göra. 🙂

  3. Kattis

    Ser fräscht och gott ut!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! Ja, riktigt goda blir dom.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close