Omtalade egenskaper av Acai

by Mikaela Bjerring on 2 juli, 2012 · 6 comments

in Anti-aging, Blogg, Ekologiskt, Hjärt- och kärlhälsa, Hudproblem, Kost, Kosttillskott, Livsmedel, Superfoods

Superbäret acai som växer i Brasiliens regnskogar har på senare år blivit väl omtalat och studerat på grund av dess unika näringsinnehåll. Ett bär som idag finns att köpa i varje välsorterad hälsokostbutik som acai pulver, acai kapslar eller som juice.

Acai köpa - acai pulver och acai kapslar

Om acai

Acai ser ut som små runda druvor som är lila till färgen, med en smak som påminner av en blandning av bär och choklad. Det är fullproppat med näring med ett rikt innehåll av antioxidanter. Acai innehåller ungefär dubbelt så mycket antioxidanter som blåbär och 33 gånger så mycket som röda vindruvor. 

Det höga innehållet av ämnet antocyanin är till stor del orsaken bakom varför acai på senare år blivit så uppmärksammat och populärt som livsmedel och som ett kosttillskott. Förutom antioxidanter och antocyanin är acai även mycket rikt på fibrer som har en betydelse för god tarmfunktion. Acai innehåller också fettsyror och en mängd vitaminer och mineraler.

Dr Nicholas Perricone, bästsäljande författare och anti-aging expert kallar detta bäret den ”Number one anti-aging superfood.” Acai pulver har även fått utnämningar som ”Superfood of the year” och ”the no:1 superproduct” (1). Acai har om och om igen fått bekräftelse om att vara ett riktigt superbär.

Studier på acai

I samband med att populariteten av acai började sprida sig världen över, väcktes även intresset för bäret inom forskning. En lång rad studier (2), (3), (4), har därefter gjorts på acai, där man försökt utvärdera dess hälsosamma egenskaper. Områden som forskarna fokuserat mest på är hur acai påverkar fettförbränningen och ämnesomsättningen, kolesterolnivåerna, hjärt- och kärlhälsan, samt hur antioxidanterna i acai har en skyddande effekt i kroppen mot oxidativ stress. Mer studier behövs dock innan man kan komma med några hälsopåståenden om bäret inom dessa områden.

Acai som livsmedel och kosttillskott

I hälsokostbutiker kan man köpa acai som acai pulver, acai kapslar och acai juice. Det har en riktigt god smak som ger en härlig smakupplevelse. Du kan t.e.x blanda acai pulver i smoothies, strö över filen / gröten eller dricka acai juice som den är.

Här hittar du återförsäljare av

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR
(1) www.oprah.com/health/Acai-Dr-Perricones-No-1-Superfood/

(2) Studier om acai och dess näringsinnehåll: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17061840

(3) Forskning om acai och cancer: www.naturalnews.com/025403_acai_cancer_berries.html

(4) Studier och fakta om acai: www.acaiberrystudies.com/

SparaViktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 6 comments… read them below or add one }

1 Carro juli 11, 2012 kl. 18:03

Acai ger verkligen en energi kick och så gott 🙂 Älskar alla goda superfrukter och bär!

Svara

2 Mia Josefsson juli 11, 2012 kl. 18:04

Hur använder man detta acaipulver?

Svara

3 Mikaela Bjerring juli 11, 2012 kl. 18:17

Du kan t.ex. blanda acaipulvret i smooties eller strö det på yoghurt eller fil.

Svara

4 Anders juli 11, 2012 kl. 18:08

Brukar blanda Acai med mitt proteinpulver då jag känner att det ger mig mer energi och prestation. Visste dock inte att det hade så många bra egenskaper! Härligt, gillar det redan stenhårt 🙂

Svara

5 Oiris juli 13, 2012 kl. 11:08

Älskar Acai! helt underbart

Svara

6 Lena Haraldsson juli 13, 2012 kl. 11:09

Jag har aldrig hört talas om Acai! kanske för att bäret inte växer här. Väldigt imponerande dock att det har så många underbara egenskaper!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: